Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

"Muntii Carpati" Magazine - O altfel de prezentare

Bookmark and Share

O altfel de prezentare

Medalion Bucegi

Ică GIURGIU


      Am putea spune că masivul ocupă x km pătraţi, că vârfurile cele mai înalte sunt y, z, că fluxul de turişti strică echilibrul ecologic... Cărţile - fiecare număr al revistei noastre, este în fond o carte - se scriu din cărţi, zice o "axiomă" îmbrăţişată cu suficienţă de foarte mulţi. Dar nu trebuie să ne ataşăm şi noi acestei suficienţe.
      Masivul Bucegi - "leagănul turismului şi alpinismului românesc" - este şi astăzi un ţinut prea puţin cunoscut. Câteva argumente le înşiruim mai jos.
      Nu ni se pare că o hartă mai amănunţită şi exactă decât cea semnată acum 60 de ani de Mihai Haret, Ioan Protopopescu şi Radu Ţiţeica a fost tipărită între timp.
      Nu considerăm că există un ghid de turism - alpinism mai bun decât cel publicat în 1964 de Emilian Cristea şi N. Dimitriu.
      O "geologie" amplă, unitară şi accesibil scrisă rămâne tot cea a lui Dan Patrulius, din 1969.
      Despre peşterile din masiv, cu toate descoperirile din ultimii 20 de ani, nu putem spune că avem o prezentare de ansamblu.
      Despre vegetaţia, fauna şi ecologia masivului nu cunoaştem încă existenţa unei lucrări ample.
      Dacă citim cu atenţie diverse lucrări despre masiv constatăm că datele "ştiinţifice" se păruiesc între ele, că nu există un portofoliu sugestiv de imagini publicate, că nu a fost nimeni tentat să finanţeze o bază de date despre Munţii Bucegi.

      Dacă "leagănul turismului şi alpinismului românesc" se prezintă aşa, ce să mai spunem despre alte masive ca Făgăraş, Suhard sau Vlădeasa. Cum să producem venituri semnificative din turism dacă nu cunoaştem ce e pe teren, nu scriem, nu publicăm şi nu protejăm?
      Prezentul medalion Bucegi, la fel ca şi ansamblurile dedicate în numerele anterioare pentru Piatra Craiului, Retezat, Vâlcan şi Rodnei, nu poate fi decât un prim pas pentru cunoaşterea munţilor noştri şi a fiecăruia în parte. Pentru realizarea acestor medalioane pot concura toţi cititorii, cei care nu au nevoie de poteci, cei care umblă cu lupa, penseta şi mânuiesc microscopul, cei ce vânează fotografii şi - nu în ultimul rând - cei care s-au confruntat cu aspectele dure ale oricărui munte.
Author: Ică Giurgiu
Uploaded by: Cătălin Olteanu
Views: 13482, Last update: Tue, Jul 15, 2003



Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Poiana Tapului-Valea Urlatoarea Mare

 

Login or register to comment