Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - O excursie cu copiii in M-tii Baiului, 12 iunie 2010

Bookmark and Share

O excursie cu copiii in M-tii Baiului, 12 iunie 2010

 Clubul Boreal a efectuat o excursie de o zi în zona înaltă a Munţilor Baiului, în prima zi de vacanţă a şcolarilor, sâmbătă 12 iunie 2010. Participanţi au fost 12 copii cu vârsta cuprinsă între 5 – 9 ani (clubul organizează diferite activităţi pentru copii de vârstă preşcolară şi şcolară până la clasa a IV-a) şi 3 adulţi însoţitori.

Excursia fusese planificată pentru luna mai, dar datorită vremii nefavorabile a fost amânată de două ori, scopul acestei ieşiri fiind parcurgerea unei porţiuni din creasta Munţilor Baiului şi observarea munţilor înconjurători, vremea frumoasă fiind absolut necesară.

Ora plecării, 07.00 dimineaţă, a fost respectată de toţi participanţii, prezenţi la sediul clubului din Bucureşti, de unde s-au deplasat cu un microbuz închiriat special pentru această zi, până în Azuga (133 km). Urcarea pe creasta principală a Munţilor Baiului a fost uşoară utilizând telegondola Sorica (alt. inf. 978 m / alt.sup. 1539 m), microbuzul în care a fost lăsat echipamentul ce nu era strict necesar excursiei (haine de schimb, jucării etc.) urmând să aştepte grupul la coborârea în Buşteni. De la staţia superioară a telegondolei a început excursia propriu-zisă, pe jos, pe Culmea Urechia şi apoi pe creasta principală, urmând drumul forestier până în dreptul Vf. Băiuţul (1826 m). De aici a început coborârea pe Culmea Zamora, la început pe potecă direct pe culme, apoi pe drumul forestier, pe traseul turistic marcat cu cruce roşie, până în Buşteni (860 – 940 m) la Castelul Cantacuzino, unde marşul a luat sfârşit la microbuzul ce aştepta grupul. După un răgaz de odihnă şi pentru potolirea foamei şi setei la Hotel Mărgăritar din Poiana Ţapului, grupul s-a întors la Bucureşti, seara în jurul orei 20.00.

Condiţiile meteo au fost favorabile, copiii bucurându-se de o adevărată zi de vară cu vreme superbă, caldă, însorită, fără vânt şi precipitaţii. S-au văzut foarte bine munţii înconjurători şi s-a putut admira abruptul Bucegilor, dar atenţia copiilor nu a putut fi prea mult concentrată asupra explicaţiilor, poate prea lungi, despre relief şi toponime (probabil cu ajutorul unui binoclu ar fi fost mai interesant).

Timpul estimat pentru parcurgerea distanţei dintre staţia superioară a telegondolei din Azuga şi Castelul Cantacuzino din Buşteni a fost de circa 4 ore. Timpul efectiv a fost mai lung, marşul prelungindu-se la circa 6 ore, între orele 10.00 – 16.00, incluzând şi pauzele destul de numeroase, în prima parte pe creastă, pentru admirarea peisajului, iar în a doua parte pe drumul forestierprin pădure, datorită oboselii. Copiii s-au adaptat bine la efortul cerut de drumeţie. Chiar dacă la început şi-au risipit energia alergând, vorbind în timpul mersului sau parcurgând unele porţiuni dus-întors, au mers totuşi cu tenacitate, cu rucsacii în spate mai ales pe drumul forestier prin pădure când oboseala era din ce în ce mai evidentă. Felicităm în mod deosebit pentru efortul făcut pe Andrei, un băieţel special pentru noi, dar cu handicap psihomotor.

Pe creasta principală, copiii au fost ajunşi din urmă de un grup de cicloturişti străini care au avut dorinţa de a se fotografia împreună, apoi la coborârea prin pădure s-au întâlnit cu un grup care urca.

Copiii au fost în general bine echipaţi pentru excursie, fiecare cărându-şi rucsacul. Câteva observaţii sunt totuşi necesare, mai ales în privinţa încălţămintei: deşi unii copii au fost încălţaţi cu adidaşi (pantofi sport), totuşi bocancii sau ghetele cu talpă de cauciuc profilat (care nu alunecă pe iarbă, pietre ude şi fiind mai groasă amortizează şocurile în mers) şi ciorapi care să treacă peste gleznă, eventual jambiere (care împiedică intrarea pietricelelor) sunt mult mai indicate pentru asemenea drumeţii pe munte. Un tricou cu mâneci sau o cămaşă sunt mai bune decât un maieu care permite chingilor rucsacului să fie în contact direct cu pielea. De asemenea protejează mai bine împreună cu şapca sau pălăria de pe cap şi ochelarii de soare de razele puternice ale soarelui de pe crestele munţilor (pielea copiilor s-a înroşit în cele câteva ore de mers pe creastă).

Dumnezeu a ocrotit însă paşii copiilor care au participat la această excursie ce s-a terminat cu bine, fără nici un incident neplăcut.

Prezentăm câteva fotografii în ordinea desfăşurării acestei acţiuni.

PICT0009

Pe Culmea Urechia

PICT0036

 Andrei

PICT0047

Împreună cu cicloturiştii

PICT0053

PICT0066

PICT0068

Pe Culmea Zamora

PICT0075

    Ne apropiem de Buşteni

Author: Clubul Boreal
Uploaded by: Aniela şi Adrian Casetti
Views: 14617, Last update: Sun, Jun 27, 2010



Links to the Mountain Guide:
Muntii BAIULUI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Virful Baiul Mare-Virful Cumpatu-Sinaia
Timp necesar: 2½ - 3 ore Potecă nemarcată. Traseu de coborâre, accesibil îndeosebi vara şi toamna.



Ascensiunile la vf. Baiul Mare se realizează mai lesnicios pe culmile aflate la nord şi sud de Muntele Cumpătu, întrucît creştcrea în altitudine se face treptat. lată de ce considerăm mai nimerită prezentarea traseului pe Muntele Cumpătu În sens învers, de la vârf spre poale. Potecile care se desfăşoară pe culmile sale ies în malul drept al Prahovei, în cartierul Cumpătu, în mai multe puncte.

După ce de pe vârful Baiul Mare s-a admirat panorama vastă a unei mari părţi a Carpaţilor de Curbură, de la munţii Ciucaş (în NE) şi Grohotiş (E) până la munţii Bucegi (V), Postăvaru şi Piatra Mare (N), de la culmile subcarpatice şi defileul Prahovei de la Posada (S) până la vârfurile Neamţu şi Paltinu (N) (vezi descrierea la traseul 18), se începe coborîrea spre Prahova, urmărind către nord-vest şi apoi către vest una din nenumăratele poteci de oi care brăzdează versantul nordic al muntelui. Nu se va coborî deci la drumul de culme (din estul vârfului) care continuă spre nord până în şaua Baiului, iar de aici pe valca Zamorei; el poate fi privit. Aşadar, mergem spre nord-vest fie pe linia de culme, fie ceva mai jos (10-15 m), ocolind pe la nord vârful cel mai înalt al culmii (1908 m). De la acesta, direcţia traseului se modifică spre stânga (vest), urmărind cumpăna de ape dintre izvoa-rele Zamorei (N) şi râpele de la obârşia Văii Flele (S). Panta este aceentuată. Se întersectează sau se ocolesc mai multe vârfuri secundare. După circa 10 minute de la plecare ajungem pe vârful cu înălţimea de 1815 m. De sub acesta se des-prind două culmi - una spre sud-vest (culmea principală a Muntelui Cumpătu, aflată la 1650-1 750 în), iar alta către nord-vest (culme mai joasă, cu Stâna din Picior) - între care se desfăşoară mai multe văi secundare ce fonnează obârşia bazinului Şipei. Traseul nostru urmează în continuare prima culme. Se coboară mai întîi o pantă înclânată la 30-400 (uneori cu grohotiş) şi o diferenţă de nivel de aproape 100 m, după care poteca devine mai lată; în faţa (către SV) se profilează vf. Cumpătu, la care trebuie să ajungem. Lăsăm în dreapta bazinul Şipei şi poteca ce se desfăşoară către nord aproape pe curba de nivel. Panta generală se îndulceşte, poteca pe care o urcăm trece prin mai multe micro-depresiuni. După 40-50 minute de la plecare ajungem pe vârful Cumpătul, la 1651 m. Aici se impun cîteva minute de relaxare, suficiente pentru a admira abruptul Bucegilor. Tot acum se va hotărî direcţia pe care se va continua traseul, deoarece aici survine cea de a doua bifurcare. Se poate coborî direct către vest, pe Plaiul din Mijloc, sau către sud-vest, pe la Stâna Mare.

Varianta pe Ploiul din Mijloc. La început, poteca este mai îngustă sau chiar lipseşte. Se coboară spre vest, mai întâi o pantă aceentuată (circa 70-80 în diferenţă de nivel), după care aceasta se atenuează, poteca ocolind mai multe vârfuri secundare. După 10 minute de la reluarea drumeţiei pe platou apare o stână aflată la 1 450 m înălţime. Continuăm traseul spre vest, coborând uşor încă 5-7 minute. Se întersectează drumul care leagă Stâna Mica (aflată În nord) cu Stâna Mare (se vede pe culmea din stânga) şi care ocoleşte obârşia văii Tufa. Încă circa 200 m şi se ajungc la marginea pădurii, la Stâna din Mijloc. Aici se pot lua înformaţii privind continuarea traseului. De la stână, poteca apucă spre dreapta (NV). La început (circa 20 minute), coborîşul este aceentuat datorită pantei mai mari. Din mulţimea potecilor de vite se va alege cea mai lată. Treptat, drumul coteşte către dreapta (panta scade sub 15"), descriînd o curbă largă, după care se angajează pe un povâniş timp de cîteva minute. În continuare, poteca descrie mai multe bucle cu panta mica. După aproape 45 minute de la plecarea de la stână se iese în drumul forestier care vine din bazinul Tufei şi coboară către vest (spre Zamora). Se urmează cu atenţie şoseaua către Zamora (dreapta) aproape 200 m. Din ea se desprinde la stânga o poteca îngustă care trece printr-o poiană. După încă 20 minute se ajunge la o static de releu. De aici se coboară (circa 10 minute) pe un drum pietruit aflat pe dreapta pârâului Tufa, pe lîngă locuinţele din capătul nordic al cartierului Cumpătu.

Varianta Stâna Mare - plaiul Tufa. De pe vf. Cumpătu se coboară pe poteca spre stânga (S-SV). În zare, către sud-vcst, aproape de margineapădurii, se zăreşte Stâna Mare, până la care sunt două drumuri. În prima situaţte se va coborl pe creastă urmărind îndeaproape panorama dintre vf. Baiul Mare şi vf. Piscul Câinelui şi totodată bazinul superior al Văii Rele (10 minute). La capătul sudic al crestei se va schimba brusc direcţia spre vest, luînd ca reper Stâna Mare. Coborîşul este rapid (circa 100 m diferenţă de nivel) şi dureăză aproape 10 minute. În cea de a doua situaţie se va urmări cu atenţie una din potecile care se desfăşoară către sud-vest, pe sub creastă, pe lîngă o stână secundară. La început panta este mai rapidă, dar treptat scade ca valoare. După 15-20 minute se ajunge la stână, unde se pot căpăta înformaţii asupra potecii care va fi urmată.

În continuare, de la stână, se întră în pădure. Drumul este lat, urmăreşte cumpăna de apă, iar panta este uşoară. După 12-15 minute de la plecarea de la stână apare o nouă bifurcaţie. O poteca coboară către vest (dreapta), în cartierul Cumpătu (circa 35 minute), iar a doua către sud-vest (în faţa), spre gara Sinaia. Se va continue traseul pe poteca mai lată dinspre sud-vest, pe linia cumpenei de apă. Frunzarul gros şi obscuritatea pădurii de fag împiedică urmă-rirea lesnicioasă a drumului. De aceea se vor lua ca reper şi semnele forestiere aplicate pe arbori (bandă roşie simplă, neîncadrată cu alb). La început, porţiunile cu pantă aceentuată altemează cu cele cu pantă mai lină. După 30-35 minute de la plecarea de la stână, poteca îşi schimba direcţia spre stânga şi coboară repede (timp de 10-15 minute) o diferenţă de nivel de aproape 200 m. O nouă bifurcaţie, de unde se poate apuca pe două direcţii. Către sud-vest (stânga) se desfăşoară o poteca îngustă care coboară rapid spre confluenţa Văii Rele cu Prahova în aproape 10 minute. Cealaltă variantă urmează o pantă mai

Una, dar mai lungă, orientată mai întîi către nord-vest (jumătate dreapta), apoi spre vest; se trece pe lîngă un izvor, pe sub linia de înaltă tensiune, şi se iese din pădure în dreptul podului pe sub care trece şoseaua care leagă cartierul Cumpătu cu gara. În dreapta, la baza versantului, se află rezervaţia de arini.


 

Comment
Fără foto Mihail Cristian Stescu, Mon, Jul 5, 2010, 7:31 pm

Felicitari!
Initiativele voastre sunt superbe!
Va doresc vreme buna si cat mai multe excursii reusite.

Fără foto Rodica Mihalache, Thu, Jul 15, 2010, 8:33 pm

Avand in vedere varsta copiilor, nu pot decat sa va felicit din toata inima!! cred ca si traseul ales a fost pe masura! Ii invatati si cu disciplina de grup totodata, care le va fi de mare folos mai tarziu!! Si peste toate sunt atat de frumosi!! Drumetii frumoase in continuare!!

Comments for this article
Login or register to comment