Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Pe valea Motrului Sec

Bookmark and Share

Pe valea Motrului Sec
­­­ Normal021falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4

Scapati din stransoarea umbrita a Cheilor Glogovei, razbatem pe insoritul platou care se intinde in toata partea de miazanoapte a Gorjului, la poalele muntilor. Drumul serpuieste frumos prin Negoiesti, trece Motrul la Apa Neagra si incepe apoi sa urce prin Padesul lui Tudor Vladimirescu.

Dealurile incep sa se adune catre firul vaii. Ne apropiem tot mai mult de culmile albastrii ale Valcanului. In spate, creasta Godeanului se pierde in ceturi si nori. La doi pasi parca, solitara, Piatra Closanilor ne pare un urias animal adormit inca din vremuri mitologice. Calatoria de astazi ne va aduce foarte aproape de marginile sale priporoase.

Aici, aproape de Closani, unde drumurile se desfac pe cele doua fuioare de apa ale Motrului, este un hotar al lumii. Vom intra pe valea Motrului Sec ca printr-o poarta ce ne duce catre tinuturile pline de mister ale padurilor dese, ale vailor salbatice si pustii, ale crestelor de cremene.

Un sat vechi, Motru Sec, cu numele imprumutat de la apa pe ale carui maluri se sprijina temeliile caselor. Ulita sa stramta ne poarta printre case prafuite, usi mancate de carii si garduri zidite din piatra aspra. Cate o usa dubla, oblonita, ne duce cu gandul la un vechi han sau pravalie. Poate cand pe aici, acum mai bine de 70 de ani, trecea severineanul nostru iscoditor, C. D. Ionescu, pravalia aceasta era plina de musterii iar padurarii si mocanii se intalneau aici inainte de a-si urma calea catre munti.

Din drumul nostru de desparte o ulita noroioasa, catre dreapta, inainte de biserica. Pe ea daca am apuca ne-ar duce, prin paduri de fag si pe poteci, catre inaltimile semete ale Pietrei. Noi ne urmam insa calea pe vale.

Bariera cantonului forestier este ultima vama inainte de a patrunde in necunoscut. De aici, doar muntii si apa Motrului Sec ne vor insoti. Acum insa, in aceasta toamna secetoasa, apa s-a ascuns in cotloane de negasit si patul de bolovani zace parasit. Motrul Sec este in adevar, sec.

Este liniste. Obisnuiti cu zgomotul apelor de munte, pasim fermecati pe drumul tacut ce urmeaza cotiturile vaii. Pe malul celalalt, se vede si azi terasamentul vechiului tren forestier care a functionat pentru fosta Intreprindere “Closani” care isi intindea retelele drumului de fier in partea de apus a Olteniei.

Nu foarte departe de sat, trecem pe langa un cuptor de var, deschis chiar in coasta Pietricelei, asa cum se cheama masivul impadurit si abrupt ce margineste valea Motrului Sec. O constructie ca un mic adapost, cu o gura ingusta si acoperita cu barne. In jurul ei – mormane de bolovani albi, fragmente din carnea muntelui.

Valea se ingusteaza apoi brusc. Malurile se apropie iar langa drum apare primul sector de chei, pereti zgrunturosi si zdrentuiti de calcar, cotloane si firide, ramasite ale unor vechi lupte ale apei cu piatra. Sute de forme diferite ne intampina, labirinturi minuscule, siroiri, colti de stanca si gauri negre. Putin mai departe de aici, chiar langa drum, se ascunde si mica deschidere a unei ample galerii subterane, inundate in cea mai mare parte a anului.

La fiecare cotitura a vaii peisajul se schimba. Ne miram cum copacii au reusit sa se anine pe versantii aspri ai vaii. In unele locuri, coroana lor este asa de deasa incat pe deasupra drumului s-a tesut un acoperamant de crengi si frunze, ce tine o umbra deasa si rece.

Nu foarte departe de aici, vom zari peste apa, cam la aceeasi inaltime cu noi, gura larga, asezata la baza unui perete, a Pesterii Lazului.

In acesti munti, apa a sfredelit cai intortocheate si de cele mai multe ori de nepatruns pentru om. Toate vaile si sohodoalele sunt pline de crapaturi si ferestruici sapate de veacuri de munca neobosita a ploilor si zapezilor.

Ajungem intr-un mic catun. Casele sunt construite din lemn si piatra. Fanetele sunt intinse pe colnice. De aici porneste, catre stanga, valea si poteca ce ne poate duce in codrii seculari ai Gorganului, o culme intinsa, nestrabatuta de picior de om.

Valea coteste pe nesimtite la dreapta. Sus, deasupra noastra, se zareste profilul curbat si sterp al Pietrei Mici. O culme plesuva, de stanca goala, cu margini ametitor de prapastioase. Asa se vede de aici acest munte. Sora sa mai mare, situata mai spre miazanoapte, apare mult mai uriasa, mai departata si cu abrupturi de netrecut, prabusite in noianul de stancarii si paduri de la poale.

Aici, Motrul Sec si-a croit o vale ceva mai larga. In putinatatea luncilor care au loc aici, omul incearca sa smulga pamantului cate ceva: putini cartofi, putin porumb. Verile sunt scurte si iernile prea aspre ca altceva sa poata creste.

Si aici sunt cateva case. Cu temelii de piatra, inalte. Grajdurile si hambarele sunt facute din barne solide. Conacele acestor gospodarii sunt raspandite prin poieni la poalele Pietrei Mici si Mari a Closanilor.

Ne mai strecuram printre cateva cotloane ale vaii si ajungem la gura de varsare a Caprei in Motru Sec. De aici, valea acestuia devine un ogas neprimitor, greu de strabatut cu piciorul. Poteca peste munte pleaca chiar din spatele morii asezata pe Motru Sec, urcand catre Culmea Inalta. Un drumeag ingust porneste si pe valea Capra, intunecata si salbatica.

Aici, la moara, se sfarseste drumul nostru de azi care ne-a purtat prin locuri uitate parca de lumea agitata de acum.

­
Author: Andrei Tiberiu Sturek
Uploaded by: Andrei Tiberiu Sturek
Views: 9636, Last update: Sat, Sep 13, 2008



Links to the Mountain Guide:
Muntii MEHEDINTI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Baile Herculane (Piata Hercules)-Varful Domogled-Saua Topolova

 

Comment
Andrei Panaiotu Andrei Panaiotu, Tue, Sep 16, 2008, 4:58 pm

E foarte frumoasa zona. Am ajuns la motru sec urcand din cerna sat spre creasta mehedintilor pe banda albastra, parca, unde se afla satul coama lunga. Toti pomii erau plini de fructe, dar tot o viata grea cei de acolo. Apoi am coborat pe o poteca buna pana la moara si am luat-o spre motru sec. Am intrat si in pestera Lazului, dar dupa vreo 200 m am dat de apa.

Pana la intersectia cu cloasani am prins o ocazie, dar dupa am mers pe jos pana la Apa Neagra. In comuna Pades ne-a indrumat o tanti pe o scurtatura pe care am pierdut-o, insa am ajuns fix in fata monumentului ridicat lui Tudor Vladimirescu. Atunci ne-am adus aminte de Pades:).

Nu aveam harta cu zona asta, nu stiam exact unde e motru sec, dar nu vroiam sa ne intoarcem prin herculane si a meritat sa facem asta.

Concluzie: trebuie revenit in aceasta zona

Fără foto Zoltan Bartha, Thu, Sep 25, 2008, 3:26 pm

Am urcat in primavara anului 2006, in vacanta de Pasti, pe Piatra Closanilor, urmind valea Motrului Sec si apoi afluentul din stinga al acestuia (Capra). Apoi am parasit valea si am urcat, pe o poteca nemarcata ce trece printre livezi si conace, pina marginea padurii. De aici poteca serpuieste pe versantul vestic, destul de inclinat al masivului, pina in saua dintre cele doua Pietre
Peisajul este intradevar minunat. Panorama oferita spre vest de crestele inzapezite ale muntilor Godeanu care se inalta peste valea ascunsa a Cernei este de neuitat, ca si pomii infloriti din livezile de pe dealurile de sub noi. Spre sud-est privirea intilneste asezarile din valea Motrului Sec.
Nu pot sa nu-mi amintesc de spectacolul oferit de Piatra Closanilor vazuta de pe crestele muntilor Godeanu. Intradevar de aici Piatra apare ca un dinozaur urias, impietrit ca intr-un basm, privind spre sud.

Ciprian TEODORESCU Ciprian TEODORESCU, Sat, Apr 18, 2009, 1:49 pm

e frumos articolul tau, adica ma face sa-mi indrept pasii dar si gandul acolo, mai ales ca nu am fost niciodata in zona.pare a fi o alta lume.ai intalnit ceva animale....urs?
de unde pornesc, din cerna sat? e halta, e tren? pe la sfarsit de mai vreau sa merg in zona asta.
multumesc si ture frumoase!

Comments for this article
Login or register to comment