Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Plaiu Foii - Ref. Spirla - Vf. La Om - Vf. Ascutit - Ref. Diana - Plaiu Foii

Bookmark and Share
Posted by: Tiberiu Rus in de-ale lui Tibi Rus

Traseu: Plaiu Foii - Ref. Spirla (Spirlea) - Vf. La Om - Vf. Ascutit - Ref. Diana - Plaiu Foii
Plecare: Cluj-Napoca
Data: 15.08.2015
Trupa: Eu (Tibi) si Septi

Am plecat din Cluj-Napoca, pe la 02: 00 cu masina. Am ajuns in Plaiu Foii pe la 07: 00. Drumul a fost bun, chiar si ultima portiune (Zarnesti - Plaiu Foii), care este pietruita.

Atentie ca se platesti bilet de acces in parc. Este un tonomat de plati chiar in Plaiu Foii, iar pretul cred ca e undeva la 5 lei.
Totdata, parcurgerea de trasee nemarcate se sanctioneaza cu amenda intre 3000 si 6000 lei:).

La 07: 30 ne-am pornit pe traseu si am urmat banda rosie pana sus in creasta (Saua Grindului). 
Traseul porneste din Plaiul Foii pe un drum forestier, dupa care incepe sa urce prin padure pana la Refugiul Spirla (Spirlea).
Refugiul parea curat, exceptie usa care nu prea se inchidea.
De aici urcusul incepe mai serios, dar compenseaza cu peisajele spectaculoase. Cu cat urcam mai sus, cu atat ne doream sa ajungem mai repede in varf pentru o priveliste completa.
La ora 11: 20 ajungem in Saua Grindului, unde facem o pauza de 10 minute pentru a ne trage sufletul si a admira frumusetiile naturii.
De aici ne pornim spre Vf. La Om sau Vf. Baciului (2238m), unde ajungem in cca. 20 min., ne facem cateva poze si pornim mai departe pe creasta (urmam punct rosu). Imdiat dupa ce ne-am pornit de pe varf vedem si o turma de capre negre (cred ca erau vreo 20 de exemplare cu pui cu tot).
Traseul pana la Vf. Ascutit este nu este foarte greu, dar necesita atentie sporita, dat fiind si peisajele care iti taie rasuflarea.
Dupa 3 ore de suisuri si coborasuri ajungem la Vf. Ascutit (unde se afla si refugiul cu acelasi nume). Aici era foarte multa lume care venea de la Cabana Curmatura in traseu.
Dupa inca o mica pauza ne pornim pe traseu (tot punct rosu), iar in cca. 1 ora ajungem la triunghi albastru si incepem coborarea pe Padina Popii. Coborarea se face destul de dificil, o data ca picioarele noastre erau deja obosite, dar pe deasupra era si jnepenisul (in prima portiune), si grohotisul (in portiunea de mijloc a coborarii) care era foarte instabil, si necesita foate mare atentie. In orice caz, coborarea ni s-a parut muuult mai grea decat urcarea. Ne-a solicitat toate incheieturile, astfel incat pe cand am ajuns la Ref. Diana, am inceput sa vorbim singuri, doar ca sa treaca timpul.
Pe coborare mai intalnim un ultim lant si un panou in care ni se spune ca grohotisurile din Crai sunt protejate si sunt cele mai mari din Carpati, iar cel mai mare dusman al lor este turistul.
La refugiu mai luam o mica pauza (15 min), intrebam de Diana daca este acasa:), iar pe la un 17: 30 ne pornim mai departe. Traseul continua prin padure, intr-o contiuna coborare care parca nu se mai termina, dupa care iasa la drumul cu piatra care duce la Plaiu Foii.
Ajungem la masina pe 19: 00, unde ne intindem cortul si ne odihnim, super entuziasmati ca am incheiat traseul cu bine.
 


Author: Tiberiu Rus
Views: 3986, Last update: Mon, Aug 17, 2015


Login or register to comment