Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

About Alpinet - Rezervatia de larice - Vidolm

Bookmark and Share

Rezervatia de larice - Vidolm

 

Primavara arborii pornesc in vegetatie in momente diferite, mai repede sau mai tarziu in functie de specie si de etajul altitudinal.

Localitatea Vidolm, amplasata pe Valea Ariesului, este strajuita de un masiv muntos, destul de proeminent. Din soseaua care trece prin aceasta comuna, in lunile de primavara, inseosebi in aprilie, se poate observa ca latura nordica a acestui masiv prezinta niste trupuri de padure cu nuante galbui, cu arbori de o forma mai deosebita, asemanatori brazilor.

La o prima privire, indicat si cu ajutorul unui binoclu, delimitam cu usurinta o portiune mai omogena, care constituie Rezervatia de larice - Vidolm. Larix decidua, singurul conifer de la noi cu frunzele caduce, este numit si zada. Limitele zonei protejate incep jos de unde se observa portiunea de amestec cu foioase si se termina pe buza versanului, la marginea platoului de pe partea superioara a muntelui.

Se considera ca aceasta rezervatie forestiera constituie unul din cele 5 centre de raspandire naturala a laricelui din Romania. Astfel, o intalnim in Muntii Bucegi, Ceahlau, Ciucas si Lotru.

Cel mai frecvent, laricele creste la inaltimi mari, in etajul molidului si mai sus, spre golul alpin, cu zambru si jneapan, localitatea Vidolm considerandu-se ca fiind cel mai coborat punct altitudinal la care specia se gaseste in stare naturala. Aici padurea s-a conservat din ultima era glaciara (18.000 de ani), perioada in care coniferele erau raspandite in zonele mai joase, constituindu-se astfel ca un relict.

In Muntii Trascaului si Muntele Mare, cateva palcuri de larice se mai gasesc azi in rezervatia de la Scarita-Belioara, Cheile Rimetului si Coltii Trascaului.

Comuna Vidolm. La intersectia drumului cu podul peste Aries incepe marcajul cruce albastra. Varful Ugerului, 1285m, trei ore. Lasam marcajul pentru intoarcere si o luam in sens opus, in dreapta dupa ce traversam apa. Ne angajam pe un drum de care si mai apoi pe o vale tinand directia masivului. Inainte de intrarea in padurea de fag, la poale, parcurgem o poiana, tot pe acelasi curs de apa, acum devenit un mic suvoi. Este bine ca in acest punct sa ne aprovizionam, intrucat sansele sa gasim izvorul din padure sunt destul de reduse.

Intram si urcam pieptis, fara marcaj, si incercam sa intersectam un vechi drum forestier care merge aproximativ pe curba de nivel. Odata ce am ajuns la aceasta cota, tindem directia stanga spre un picior al masivului, suim pe acesta pana cand urcarea devine imposibila datorita pantei exagerate si a frunzisului. In acest moment incep sa-si faca aparitia izolat, printre fagi, exemplare de larice. Deosebirea este evidenta. Un lucru de observat va fi zveltetea si forma perfect cilindrica e arborilor, adevarate lumanari cu inaltimi de pana la 30-35m.

Acum, ca urcarea pe linia de cea mai mare panta a devenit imposibila, luam curba de nivel spre dreapta sau cardinal vest. Gratie accesibilitatii grele pentru utilajele forestiere zona s-a conservat bine. In mod normal, parcursul pe care il facem acum tinand aceasta curba de nivel ar trebui sa se faca pe o carare de vanat.

La 200-300m in fata apare o deschidere, ca o fereastra in desimea padurii. Iesim, si dam de primul "balcon", o adevarata fantezie peisagistica si botanica. Acesta este primul contact propriu-zis cu perimetrul rezervatiei. Aici se afla un mic turn de stanca, de pe care avem priveliste asupra vaii Ariesului. In unele anotimpuri, Muntele Mare apare inzapezit pe ultimul plan. Cheile Runcului, Pociovalistei, Piatra Vulturese, Cheile Posegii si abrupturile din Scarita Belioara ofera privelisti deosebite. In jurul nostru, cateva fire de mesteacan, ienupar si un sorb (Sorbus dacica), o raritate care in Muntii Trascaului apare izolat pe masivele de calcar. Gasim plante deosebite, iubitoare de climate mai reci sau uscate, vietuind la un loc, unele dintre ele endemice: Thymus comosus, Phyteuma orbiculare, Sesleria rigida, Gentiana asclepiadea, Rubus saxatilis etc.

Lasam acest colt de paradis si incercam sa ne punem la incercare priceperile in orientare si sa gasim dupa inca jumatate de ora, patruzeci de minute de urcat in serpentine, o fereastra care sa ne arate iesirea spre buza platoului de sus. Exista un singur culoar de acces catre partea finala, greu de gasit in anotimpurile cand padurea e inverzita. E pe un loc umed, cu grohotis, intre doua blocuri de stanca, care fac imposibila urcarea prin alta parte. Anevoios, iesim si punem piciorul pe platou. Nu e nimic deosebit aici. Pe aceasta margine, urmarim limita padurii si mergem in dreapta, de unde vedem o movila pasune care este de fapt Varful Ugerului. De pe el avem panorama spre muntele Vulcan si Valea Ariesului care urca de la Salciua spre Campeni. Ne intoarcem pe aceeasi margine de padure si coboram iar de pe buza platoului spre niste balcone de unde avem, dupa parerea mea, cele mai frumoase panorame din Muntii Trascaului. Sunt amplasate aproximativ una sub alta, intr-o succesiune de 3-4, legatura facandu-se pe niste carari inguste. O imagine asupra muntelui pe care ne aflam se face privind in cele doua parti laterale, pragul sau balconul pe care stam fiind proeminent iesit din versant. Se observa locuri inaccesibile, cu exemplare seculare de larice. Pe aceste stancarii unde ne aflam acum, se gasesc specii deosebite de plante, pe care nu le-am intalnit pana acum.

La intoarcere, iesim iar pe platou si vedem un foisor de lemn, vanatoresc, pe care poate l-am observat si de pe varf. Este asezat langa o vale mai domoala, larga, asemanatoare unei doline, care taie platoul. O luam in directia ei estica si incercam sa dam de intrarea traseului punct rosu, in padure.

De pe acest platou in zilele senine de iarna se poate admira silueta Fagarasului. Si in orice anotimp, daca vremea permite, Masivul Ardascheia, Cheile Aiudului si Cetatea de la Coltesti.

Odata gasita, bulina rosie coboara muntele si ajunge intr-o sa, unde se intersecteaza cu traseul cruce albastra care ne va conduce pe o vale inapoi in sat.

Timp total: 7 ore.

Author: Pavel Dan Turtureanu
Uploaded by: Dan Turtureanu
Views: 18878, Last update: Wed, Jul 4, 2007



Links to the Mountain Guide:
Muntii TRASCAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Orasul Alba-Iulia-Fantana Hotilor-Varful Mamut-Dealul Lui Iacob-Satul Tauti

 

Login or register to comment