Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Climbing and Escalade - Schi de tura in Iezer

Bookmark and Share

Schi de tura in Iezer

Bucuresti 15.04.2006, ora 530. Suna ceasul (de fapt telefonul). Trezire greoaie. Cu ce am gresit??! De ce trebuie sa fac asta?

In fine! Imi arunc o privire pe fereastra. Orizontul azuriu anunta inceputul unei zile de primavara cu soare pe cer.

Rapid rucsacul prinde forma pe masura ce lucrurile stranse de cu seara, intra inauntru.

Arunc rapid in masina schiurile, claparii si rucsacul si fug sa nu intarzii. Ora 630. Dana urca si ea in masina. Ora 650 suntem in formatie completa (si cu Oana).

Pentru week-endul asta am ales o tura pe schiuri in Masivul Iezer- Papusa.

Situat in sud-estul muntilor Fagaras este un munte cu varfuri inalte (Iezerul Mare 2462 m, Vf. Rosu 2469 m, Vf. Papusa 2391 m.) fiind incadrat de vaile Doamnei si Dambovitei. Are forma unui arc cu deschidere spre sud, golul alpin fiind strajuit de paduri dese si salbatice.

Desi aflat la o distanta relativ redusa de orase mari: Bucuresti 160 km, Brasov 60km putini turisti incearca sa-l cunoasca (poate din cauza lipsei de informatii)

Drumul - destul prost - prin Targoviste si Campulung Muscel a durat aprox. 3 ore si?. Intre Campulung si cabana Voina - punctul final. Sunt 20 km. Ne-a luat o ora pentru a-l strabate. Cred ca stiti de ce: "n" gropi.

Cu 5 km inainte de Voina facem pauza.

Studiem flora si... rezolvam probleme fiziologice.

Surpriza! Langa noi opreste o dubita din care coboara 8 spanioli arsi de soare (de munte). Sunt uimiti cand vad romani plecati la tura de schi. Sunt de 4 zile in Romania si au constatat ca asa ceva este o raritate. De ce oare?

In timp ce ne echipam discutam cu spaniolii. Au venit special pentru schi de tura in Romania, dupa ce au ratat o iesire in Iran.

Sunt uimiti de frumusetea muntilor, de diversitatea peisajului, dar si de drumurile proaste mai ales de lipsa de informatii. Ii lasam sa ne fotografieze harta (Fagaras cu un coltisor de Iezer - nu aveam alta).

Surprinsi placut de echipamentul nostru - destul de bun - dar si de tenacitatea fetelor ne ureaza drum bun. Urmam poteca marcata cu banda rosie ce urca pe culmea Vacarea. Frunze, noroi, copaci cazuti, flori, urme de urs, dar... unde-i zapada?

Urcam puternic pe o panta destul de inclinata si castigam rapid altitudine. Incet, incet coniferele inlocuiesc foioasele, ninsoarea inlocuieste ploaia marunta de la plecare si... spaniolii ne ajung din urma. Sunt plecati doar pentru o zi si nu au rucsacuri. De altfel, sunt si destul de bine pregatiti fizic.

Ajungem la zapada aproape de golul alpin. Si pentru ca totul sa fie frumos soarele iese din nori atunci cand noi iesim din padure.

Superb! Zapada peste tot, cer senin, caldura si mult soare.

Inaintam incet oprindu-ne des pentru a admira peisajul. Norii se ridica de pe varfuri. In fata noastra apar Vf. Iezer, Piscanu, Batrana, Papusa.

In departare vedem Leaota, Bucegii si spectaculosul versant vestic al Pietrei Craiului.

Pe masura ce urcam, peisajul cu pante domoale de zapada se schimba. In dreapta versantul devine mai abrupt fiind marginit din loc in loc de cornise uriase. Vantul incepe sa sufle destul de puternic.

Ne pitim dupa un varf si savuram o ciocolata. Unul dintre spanioli se intoarce. Are probleme cu genunchiul si nu vrea sa forteze. Povestim. Schimbam impresii. Pentru ei e prima zi in Romania in care pot sa vada muntele. Timp de 4 zile au mers numai prin ceata. Din pacate este si ultima lor zi de concediu. Ii astepta un drum de 60 ore pana in Barcelona.

Din nou ne luam " la revedere" si continuam urcusul. Vantul sufla zapada proaspat cazuta, se formeaza mici fuioare. De sub cornise zapada e aruncata in aer creand impresia unor gheizere.

Urcusul e anevoios. Ajungem pe varful cel mai inalt aflat pe traseul zilei: 2306. Incepem o coborare usoara si in jurul orei 17.00 suntem deasupra caldarii glaciare in care se afla Refugiul Iezer.

Urmeaza poate partea cea mai dorita: coborarea. Este o zapada excelenta pentru schi!. Din pacate ajungem repede la refugiu.

Aflat la 2165 m altitudine, refugiul este in stare destul de buna. Curatel, fara prea multe gunoaie relativ bine intretinut (meritul salvamont Campulung).

Urmeaza... luat apa sau topit zapada, facut supa din plicuri cu tabelul lui Mendeleev, mancat si culcat. Am incercat si un mic "Fazan" - dar fara succes.

In timpul noptii temperatura a fost placuta Ia refugiu in jurul a 2-30C. Afara a scazut sub 0.

Se lumineaza. Ma trezesc pe la 6 30. Ies afara, caut soarele dar... nu-l gasesc.

Este plafon de nori care incet, incet coboara cuprinzand varfurile inalte. Ninge.

Cu greu reusesc sa trezesc fetele. Mancam, bem ceai si cafea, ne echipam si plecam pe traseul programat.

Dupa 20 min. suntem intr-un alb imaculat. Nu stim daca suntem cu capul sau cu picioarele in sus.

Ne orientam dupa "memorie", vrem sa ajungem direct pe varful Iezer prin caldare si nu avem marcaj. Suntem sub varf, dar dupa un calcul simplu ajungem la concluzia ca nu putem sa ne continuam traseul in conditiile date.

Dupa aprox. 1 ora, coboram orientandu-ne dupa urmele lasate la urcare. Ninge destul de puternic. Sunt cam 10 cm de zapada proaspata.

De la refugiu coborarea urmeaza traseul marcat cu cruce albastra. Pe culmea Iezerului Mare iesim din ceata si avem parte de o coborare superba pana la intrarea in padure.

Schiul forestier, cum l-a numit un prieten, numai schi nu e, mai mult echilibristica pe schiuri. Pe la 1300m ne-am dat schiurile jos si am urmat poteca ce ne-a scos in drumul forestier care duce spre Voina.

Ploua marunt si mai iesea din cind in cind o raza de soare. Mai pe jos, mai pe schiuri, mai peste apa, mai prin apa, am ajuns la masina.

Am intilnit si primul om dupa o zi si jumatate. Multele fusese numai al nostru, parca il inchiriasem pentru un weekend.

Author: Florin Mija
Uploaded by: Dana Gradinaru
Views: 13607, Last update: Fri, Apr 21, 2006



Links to the Mountain Guide:
Masivul IEZER-PAPUSA  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cabana Voina-Valea Batrina-Piciorul Iezerul Mare-Ref. Iezer-Crucea Ateneului

 

Comment
Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Thu, Apr 20, 2006, 10:00 am

Prea late imaginile. Pune-le te rog la maxim 550 pixeli. Pana atuncu nu aprobam articolul.

Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Thu, Apr 20, 2006, 10:06 am

vroiam sa spun 450:)

Valentin Retevoi Valentin Retevoi, Fri, Apr 21, 2006, 3:48 pm

Frumos.:-D

Comments for this article
Login or register to comment