Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Sfarsit de noiembrie in Leaota

Bookmark and Share

Sfarsit de noiembrie in Leaota

După aproape o săptămână în care am ezitat dacă să plecăm sau nu, vineri, 27 noiembrie, la ora 8: 30 începeam să ne adunăm în Târgovişte cu intenţia de a pleca spre Runcu, şi de aici mai departe în Munţii Leaota. Formaţia reunită a fost alcătuită din George Murătoreanu, Eduard Păunescu, Alexandra Scurtu, Gina Eftimie, Claudia Neaga, Laura Duţu şi Andrei Dinu. Toţi sunt membri ai cercului de geografie fizică George Vâlsan din cadrul Facultăţii de Geografie de la Universitatea Valahia din Târgovişte (http://fsu.valahia.ro/cgf/)

La ora 9: 10 am plecat din Târgovişte către Fieni, unde am ajuns într-o oră. La 10: 40, cu o cursă locală am plecat către Runcu, dar nenea şoferul, văzându-ne entuziaşti şi porniţi pe fapte mari, a făcut un gest minunat şi a prelungit cursa cu aproape 10 km, astfel încât la 11: 20 coboram cu toţii lângă Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, amplasată la confluenţa pâraielor Marginea Domnească şi Frumuşelu.

P1010230

De aici am pornit în urcuş uşor către cabana Leaota, mergând pe interfluviul Marginea Domnească – Frumuşelu, am trecut pe lângă cei doi martori de eroziune cunoscuţi sub denumirea de Clăile Românescului, iar la ora 13: 15 ajungeam cu toţii la cabană.

P1010017

P1010024

Până spre seară programul a fost alcătuit din probleme organizatorice, stabilirea programului pentru a doua zi, masa de seară şi un mic foc însoţit de jocuri şi glume.

  P1010030

Sâmbătă, 28 noiembrie, am pornit de dimineaţă (în jurul ore 8: 40) către vârful Leaota (2133 m).

P1010053

Înainte de aceasta, am admirat un răsărit de soare, care de aici, de la cabana Leaota are un farmec deosebit. Traseul, pe care l-am parcurs în aproximativ 4 ore a urmărit culmile Frumuşelu, Românescu, Tâncava şi s-a oprit lângă vârful Leaota (doar Gina, Laura, Alexandra, Claudia şi Andrei au ţinut să marcheze escaladarea vârfului) unde am avut ca obiective principale de observat lacul nival (care era îngheţat bocna, lucru care ne-a permis să ne exersăm calităţile de patinatori) şi circul glaciar amplasat în nord-estul vârfului.

P1010164

P1010168

De asemenea, am urmărit şi celelalte forme de relief periglaciar şi crio-nival întâlnite pe traseu. Dacă la pornire vremea era extrem de caldă pentru această perioadă (lucru care ne-e îndemnat să mergem îmbrăcaţi relativ lejer), odată ajunşi pe vârf s-a transformat brusc, iar vântul extrem de puternic ne-a obligat să ne îmbrăcăm cu aproape toate hainele pe care le aveam (inclusiv pelerinele impermeabile).

P1010178

La coborâre atmosfera a fost foarte relaxată, drumul ni s-a părut mai scurt şi ne-am oprit des pentru fotografii.

Ajunşi la cabană, am avut surpriza să găsim un alt grup de montaniarzi, însoţiţi de câinele Jean. După ce am schimbat impresii despre trasee şi despre programul de a doua zi ne-am pregătit pentru somn şi am stat la un foc de tabără împreună. Am fost alungaţi în cabană de o lapoviţă deasă care avea să dureze până târziu în noapte.

P1010220

Duminică dimineaţă, puţin după ora 9 am plecat către Runcu. Şi de această dată norocul a fost de partea noastră. Imediat după cantonul La ziduri am fost depăşiţi de un microbuz care ne-a preluat şi ne-a dus până în Fieni. De aici, drumul către casă a fost extrem de uşor.

Author: George Muratoreanu
Uploaded by: George Muratoreanu
Views: 10146, Last update: Tue, Dec 1, 2009



Links to the Mountain Guide:
Muntii LEAOTA  
Comment
Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Thu, Dec 3, 2009, 8:55 am

Cabana functioneaza? Sau doar vi s-a permis sa folositi anexa?
Cum e marcajul de la cabana spre varf?

Fără foto George Muratoreanu, Thu, Dec 3, 2009, 10:31 am

Cabana functioneaza, dar nu exista curent electric si nici o alta utilitate. Apa exista doar la izvorul din fata cabanei. Noi am reusit sa gasim persoana care se ocupa de cabana in prezent la numarul de telefon 0730852668

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Thu, Dec 3, 2009, 11:54 am

Ce servicii ofera? Cazare, conditii, pret? De mancare ceva? Cum e cu marcajul ala spre varf? Eu ma fost mai sus de stana cca. 1km, eram singur, n-am mai vazut marcaj si m-am intors! Scuza-ma ca te pisez, dar eu, o data pe vara, anul asta nu, ma duc pe acolo! Mananc pe drum, pana la schit, la ciupecile alea din metal, dac-or mai fi!

Fără foto George Muratoreanu, Thu, Dec 3, 2009, 4:23 pm

Cabana nu ofera niciun serviciu in afara de cazare. Adica, mai exact paturi si o soba. E indicat sa mergi cu sac de dormit si eventual izopren, deoarece sobele nu prea fac fata camerelor destul de mari. Despre alte servicii nu poate fi vorba. Nici mancare, si nimic altceva. Totul trebuie adus cu rucsacul. De asemenea este nevoie de lanterna pentru noapte. Nu exista nicio sursa de lumina. Pretul, asa cum l-am gasit noi este de 10 lei pe noapte.
Cat priveste traseul catre varf, marcajul este precar, dar dupa stana de piatra de pe Romanescu exista un marcaj, si de acolo se vede deja drumul auto forestier care deriva din drumul care face legatura intre Valea Badenilor si Varful Leaota. Odata ajuns in drum trebuie sa faci stanga si se urmeaza drumul pana imediat sub varf.
Ciupercile de metal sunt tot acolo, iar de la schit pana la cabana se face aproximativ o ora jumatate.
Sper sa fie folositoare informatiile
Drum bun

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Thu, Dec 3, 2009, 4:58 pm

Multumesc, foarte folositoare! Stana de piatra de pe Romanescu e cumva asta: http://www.ciobani.ro/main.php/v/Stane+si+bordeie/DSCF5564. JPG.html

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Thu, Dec 3, 2009, 5:10 pm

Un link mofturos! E penultima (cand scriu eu, s-ar putea sa difere cand citesti) stana de aici: http://www.ciobani.ro/main.php/v/Stane+si+bordeie/? g2_page=9

Fără foto Georgiana Eftimie, Thu, Dec 3, 2009, 7:19 pm

" Cand am aflat de acest traseu, primul lucru am zis:Uau! Foc de tabara, miros de brad...tre' sa merg!
Ce mi-a placut: apusurile de soare (ca rasariturile, din pacate, le-am ratat), atmosfera din jurul focului, bancul cu "tot io":D, drumul-chiar daca a fost un pic dificil pentru mine avand in vedere ca a trebuit sa suport capriciile vremii, senzatia pe care o ai cand ajungi in varf-este extraordinara; desi te afli atat de sus, te simti totusi atat de mic... si ar mai fi...
Ce am priceput din experienta aceasta: cineva spunea ca fericirea nu e o destinatie, ci un mod de a calatori. Ce face diferenta este acel "cum": "cum" traiesti momentul. Laura Dutu

Fără foto George Muratoreanu, Fri, Dec 4, 2009, 11:47 am

Intr-adevar aceasta este stana de piatra de pe Romanescu

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Fri, Dec 4, 2009, 1:42 pm

Stana din poza e destul de aproape de cabana, cred ca sub o ora de mers. Eu am mers un pic mai departe si nu am vazut marcaj, nici drum forestier. Poate nu am mers destul ca sa zaresc asa ceva. Ideea e sa urci in golul ala alpin? Nu cumva stana e cea de aici: http://www.ciobani.ro/main.php/v/Stane+si+bordeie/Stana+de+Piatra+_Leaota_+02.jpg.html.
La asta nu am ajuns, am vazut-o doar in poza!

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Fri, Dec 4, 2009, 1:49 pm

Curios! Link-ul nu merge direct, desi l-am probat inainte de postare! Te rog sa-l introduci (copy, paste) in Google!

Fără foto George Muratoreanu, Sat, Dec 5, 2009, 7:08 pm

Intr-adevar aceea este stana. Se afla la cel mult 20 de minute de cabana

Comments for this article
Login or register to comment