Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Trasee in Ceahlau

Bookmark and Share

Trasee in Ceahlau

 As putea sa dau mai multe sugestii de trasee insa nu prea stiu pe ce sa ma axez. Trasee mai dificile (nemarcate sau ceva mai usor care sa-ti ofere o imagine de ansamblu asupra masivului).

Daca nu ai fost pana acum in Ceahlau eu iti recomand o varianta combinata. De preferat accesul in masiv ar sa il faci prin Bicaz - Izvorul Muntelui. (12km). Nu mai circula autobuze insa este un particular care face regulat curse un un microbuz. Asta sigur in weekend, in cursul sapt nu garantez. Nu are rost sa stai la izvorul muntelui! Incepi urcusul pe drumul asfaltat spre Durau. Tai serpentinele prin padure si spre poiana Maicilor. Poteca urca pe marginea paraului Maicilor. Dupa cca 30-45 min traseul intersecteaza parul spre stanga. (Daca urci pe firul paraului poti ajunge in Jgheabul Armenilor in stanga, Jgbul cu Boambe sau in Jgbul Calugarului etc). Voi continuati traseul marcat care urca domol in Stanga. Dupa cca 30 - 45 min ajungi in Poiana Maicilor. De aici poti admira abruptul ocolasului mic cu cele cateva jgheaburi care il brazdeaza. Din poiana maicilor, chiar din partea superioara a poiaenii apare o bifurcatie de trasee. Unul urca la dochia pe la Claile lui Miron poiana Ocolasului Mic si altul merge pe curba de nivel spre poiana Stanilelor. Dupa ce traversezi poienile Varatecului si poti admira in partea drepta Turnul lui Budu si Ana ajungi dupa cca 1h in poiana Stanilelor. Inca de la intrarea in poiana poti vedea fosta cabana a IFET-ului, acum schit de calugari. Aici poti pune linistita cortul sau sta la cabana cu acordul staretului. Poti vedea abruptul de sud al masivuli ceahlau in toata splendoarea lui. Nu are rost sa te grabesti.Faci popas o zi in zona asta. Ce poti face in ziua respectiva ? Orci pe Piatra Sura (stanca izolata care se ridica in marginea din stanga a poienii) Tot in aceeasi zi poti cobora pe cheile stanilelor (Bistrei mici) cele din spatele cabanei. Atentie daca vrei sa faci in intregime cheile ai nevoie de o coarda, cateva carabiniere si ham. fara un echipament minim e bine sa te opresti numai deasupra cascadelor cu toate ca parte de mai jos e mai interesanta. Daca totusi vrei sa le vezi in intregime poti ocoli piatra Sura pe drumul forestier sau pe poteca din padure care o folosesc calugarii ca sa ajunga mai repede in Bicazul Ardelean. Cobori pe drumul forestier pana intalnesti un drum forestier care face dreapta pana in poiana Pietrei Sure. De aici ti se deschide un peisaj fantastic asupra PS. Si poti face cheile la urcare, macar pana la cascada. Sa revenim la cabana. Tot de aici poti face cheile Bistrei Mari, dar nu sunt asa de spectaculoase, insa mai usoare.Dupa o zi in care ai mers fara rucsac poti a doua zi sa urci spre Dochia. Lasi cortul in campare dupa care poti urca pe vf Toaca, merge la schit etc. Problema e ca nu ai voie sa urci pe Ocolasul Mare, dar poti face un artificiu si sa ii pacalesti pe cei de la salvamont. Pleci din camping pe poteca marcata care coboara in Poiana Maicilor.

Cobori pana in ocolasul Mic. De aici traseul coboara spre Poiana maicilor pa langa Claile lui Miron. Ajunsa in Poiana incepi urcusul printre jepi spre Treapta Ocolasului, Coloana Dorica. La inceput ti se pare imposibil sa urci pragul care este sub Ocolasul Mare, insa ajuns la baza poti vedea un mic Jgheab (Jgb. cu Pamant),insotit de inscriptia INTERZIS si iesi imediat pe Treapta, la baza Ocolasului Mare. De aici poti urca pe VF pe mai multe jgheaburi, insa cel mai simplu e pe fostul marcaj prin jheabul Lupilor. (poti urca si cobora pe acelasi jgheab). De la baza ocolasului faci dreapta pe brana Ocolasului Mare, se mai pot vedea fostele semne ale marcajului. si intersectezi poteca care urca din poiana Stanilelor, chiar in dreptul gardului Stanilelor (Saua la Palarie), dupa care urmezi traseul facut cu o zi inainte. Ar fi mai multe de povestit dar mai am treba la serviciu si de aceea am sa fiu mai scurt. In alta zi cobori la Durau pe la cascada Duruitoarea. Tot traseul asta il realizezi lejer in 4-5 zile.

Pe curind,

Bogdan

Author: Bogdan
Uploaded by: Elvis Grandin
Views: 11395, Last update: Sat, Dec 1, 2001


Login or register to comment