Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - Trasee in M-tii Zarand

Bookmark and Share

Trasee in M-tii Zarand
TRASEE TURISTICE IN MUNTII ZARANDULUI

TRASEE TURISTICE IN MUNTII ZARANDULUI

 

1.      CREASTA PRINCIPALA:

marcaj banda rosie,timp..,lungime.(vf.Capra-vf.Ivanita=29 km,-7-8       ore).,diferenta de nivel nu prea mari,acces de pe majoritatea traseelor descrise in continuare.

            2. COMUNA SIRIA-CABANA CASOAIA: marcaj punct albastru,timp 4 ore, lungime 13 km,diferenta de nivel 596 m.Traseul nu atinge creasta principala deserveste doar cabana Casoaia.Acces din gara CFR Siria la 2 km.

Obiective:castelul si izvorul Bohus (M1).

3. COMUNA SIRIA-SAUA CAZANULUI:

marcaj cruce albastra,timp 3 ore,lungime 9 km,diferenta de nivel 571 m,acces gara CFR Siria la 2 km.Obiective:castelul si izvorul Bohus (M1) si ruinele Cetatii Siriei (M2).

4. SAUA CAZANULUI-SCHITUL FEREDEU-CREASTA PRINCIPALA-SAUA CAZANULUI:

marcaj punct albastru in circuit, timp 1 ora, lungime 4 km, diferenta de nivel  115 m, acces de pe traseele nr. 1, 3, 5, 6. Obiective Schitul si izvorul Feredeu (M3).

5. MONUMENTUL TURISTILOR-CABANA CASOAIA-VF.HIGHIS: marcaj banda galbena, timp 5-6 ore, lungime 17 km,diferenta de nivel 1041 m, acces gara CFR Siria la 5 km, precum si cursele locale auto pe cmventia  Ghioroc-Pancota .Obiective:schitul si izvorul Feredeu (M3) si complexul turistic Casoaia (M4).

6. HALTA V.LUPILOR-CREASTA PRINCIPALA-CABANA CASOAIA:

marcaj triunghi albastru,timp 3-4 ore, lungime 12 km, diferenta de nivel 468 m, acces gara CFR Siria ori  Ghioroc apoi cursele locale auto pe relatia Ghioroc-Pancota. Obiective complexul turistic Casoaia (M4).ATENTIE:in lunile in care se recolteaza via traseul este inchis.

7. COMUNA COVASINT-VF.GURGULUI:

marcaj banda albastra,timp 1-1/2 ore,lungime 5 km,diferenta de nivel 267 m. Acces gara CFR ghioroc ori Siria apoi cursele locale auto. Obiective:ruinele Turnului Medieval (M5).

            8. COMUNA GHIOROC-  SUB VF.CAPRA - V. CLADOVEI

:marcaj banda albastra,timp 2 ore,lungime 7 km

diferenta de nivel 338 m,acces gara CFR Ghioroc la 1 km.Obiective:Muzeul Vinului (M6) , in curs de realizare muzeul Tramvaiului Electric (M7) si Cabana Las Vegas (M8).

            9. COMUNA PAULIS - VF. CAPRA:

marcaj triunghi albastru,timp 3 ore,lungime 9,5 km,diferenta de nivel 513 m, acces gara CFR Paulis.

10. V. CLADOVA - VF. GURGULUI:

marcaj triunghi galben,timp 1 ora,lungime 3,5 km,diferenta de nivel 182 m. Acces de pe traseele 1, 7 si 11.

11. STATIA AUTO CLADOVA-VF.CARCIUMA:

marcaj cruce galbena,timp 5 ore,lungime16 km, diferenta de nivel 376 m. Acces la traseu din Gara CFR Paulis ori Radna apoi cursele locale auto. Obiective: Champing ( Santau ?)

12. STATIA AUTO CLADOVA - VF. CAP DE  DRAC:

 marcaj triunghi albastru, timp 4 - 5 ore, lungime 14 km, diferenta de nivel  590 m. Acces idem traseul precedent.

13. STATIA AUTO CLADOVA-CABANA CASOAIA:

marcaj punct galben, timp 5 - 6 ore, lungime 17 km

diferenta de nivel  380 m. Acces la traseu idem raseele 11 si 12. Obiective:Champing Brotacelul ( M 11 )complexul turistic Casoaia ( M4 ).

14. COMUNA RADNA - VF. CRUCEA 

marcaj punct albastru, timp 5 ore, lungime 15 km,

diferenta de nivel 621 m. Acces gara CFR Radna. Obiective:manastirea franciscana Maria Radna ( M 9 ).

15. COMUNA SOIMOS -CABANA CASOAIA: maracj triunghi galben, timp 4 ore, lungime 14 km, diferenta de nivel  310 m. Acces gara CFR Radna la 3 km.

16. COMUNA SOIMOS - VF. LIVORSC- CABANA CASOAIA:

marcaj banda albastra ,timp 6 ore, lungime 16 km,

diferenta de nivel 583 m. Acces gara CFR Radna la 3 km. Obiective:Ruinele Cetatii Soimos  (M 10)

17. COMUNA MILOVA - IZV. IVANITA:

marcaj punct albastru, timp 4 - 5 ore, lungime 11 km, diferenta de nivel cca. 580 m. Acces gara CFR Milova.

18. COMUNA CONOP - CABANA DEBELA GORA:

marcaj triunghi albastru, timp 3 - 4 ore, lungime 10 km, diferenta de nivel 609 m. Acces gara CFR Conop.

19. HALTA NADAS - CABANA DEBELA GORA - BARAJ TAUT:

marcaj banda galbena, timp 7 ore, lungime 23 km, diferenta de nivel 518 m. Acces halta CFR Nadas ori statia auto Taut. Obiective: lacul si camping

 Taut ( M11 ).

20. HALTA NADAS-CABANA DEBELA GORA:

marcaj cruce albastra, timp 3 ore, lungime 8 km,

diferenta de nivel 309 m. Acces halta CFR  Nadas (in sens invers 115 m).

21. COMUNA BARZAVA - CREASTA PRINCIPALA:

marcaj banda albastra, timp 2 ore, lungime 7 km,

diferenta de nivel 460 m. Acces gara CFR Barzava.

22. COMUNA BARZAVA - CREASTA PRINCIPALA:

marcaj punct albastru, timp 2 - 3 ore, lungime 8 km,

diferenta de nivel 345 m. Acces gara CFR Barzava.

23. COMUNA BARZAVA - SATUL VASOAIA-COMUNA CHISINDIA:

marcaj banda galbena, timp 7 ore,

lungime 26 km, diferenta de nivel 700 m. Acces gara CFR  Barzava ori cursa locala auto Sebis-Chisindia - Paiuseni. Obiective: Cabana Codrenilor ( M12 ).

 

 

OBIECTIVE TURISTICE

 

PODGORIA  ARADULUI                          

             Asezarile din zona de contact ale m-tilor Zarand cu Campia Aradului ( Pan-cota-Baratca) denumit si Podgoria Aradului este cunoscuta inca din evul mediu sub numele de Dealurile Mecra. In documente din sec. al XI - lea zona este amintita ca primele podgorii ale Transilvaniei. In sec. al  XIII - lea sunt pomenite localitatile Siria, Galsa, Pancota si Covasint ca si comune cu plantatii mari de vita de vie.

M 1 CASTELIL SI IZVORUL BOHUS - Siria

            Castelul Bohus - construit in stil neoclasic in sec.al XIX-lea, prin anii 1960. Actualmente in castel se afla muzeul memorial inchinat scriitorului Ioan Slavici (1848 -1925 ) si expozitia permanenta consacrata compozitorului Emil Montia (1887-1965 ).In perimetrul castelului sunt si trei busturi reprezentandu-i pe Emil Montia,  Ioan Slavici si pe Ioan Rusu Sirianul.

            Izvorul Bohus a fost construit in 1884 de Bohus Ladislau.

            M 2 RUINELE CETATII SIRIA

            Asezat pe culmea dealului Decopos, la altitudinea de 461 m, a fost construit in sec al XIII - lea, la 1331 castru regal cu garnizoana proprie. Printre materialele de constructie folosite au fost identificate caramizi cu stampila Legiunii 13 Gemina. Dupa ce in sec. XV cetatea este in posesia lui Matei Corvin, pe la 1461 ea va apartine familiei Bathory, iar in 1514 este ocupata de armata taraneasca a lui Gheorghe Doja. Intre anii 1599 -1600 ea adaposteste garnizoana lui Mihai Viteazul iar in 1784 cetatea va fi distrusa de habsburgi pentru a nu fi ocupata de rasculati

.           M 15  MONUMENTUL TURISTILOR

 Reprezentand un fulger, monumentul este asezat pe Drumul Judetean 708 B la cca. 1 km de comuna Siria spre comuna Covasint. A fost proiectat de Beleznay Istvan ( dezvelit in data de 18 IX 1938 ) A fost ridicat din contributia publica de catre Societatea de Gimnastica din Arad, in memoria a doi turisti loviti de trasnet. Acesti doi  ( Stefan Marton si Iosif Schmidt ) inpreuna cu mai multi turisti ,se intorceu dintro excursie de tip "stea", coborind din creasta la  Halta Poala Muntelui a fostului tramvai electric. Deoarece s-a iscat o furtuna, unii dintre turisti s-au refugiat in casuta paznicului de la vie. Un traznet a lovit casuta si Stefan Marton inpreuna cu Iosif Schmidt au murit. Monumentul a fost refacut in martie 2000 de catre Asociatia Tu-ristilor Montani din Arad.

            M 3 SCHITUL FEREDEU

            Schit de calugari, are hramul de Sf. Gheorghe, iar ziua de 14 septembrie de Inaltarea Sfintei Cruci, este zi de pelerinaj. Schitul a fost ctitorit in 1705 si a fost redeschis in anul 1931 de preotul  Nicolae Bran.Ramine o vreme in pustietate si se desfiinteaza in anul 1958. In anul 1987 se reinfiinteaza de protos. Ilarion Taucean. A fost repictat in 1990 cand a fost si marita biserica si s-a construit un corp de chilii amenajandu-se si drum de acces auto din Siria si Covasint.Totodata s-a construit si o biserica mai la vale aproape de drumul Siria- Covasint unde in caz de timp ploios se oficiaza slujbe. La Schitul Feredeu si-au stabilit casa citiva calugari si doua maicute.Aici este si izvor.

            M 4 COMPLEXUL TURISTIC CASOAIA

            Este denumit asa doar de noi deoarece aici sunt mai multe obiective turistice.Se afla la comfluenta vailor Neamtului, Highisului si Araneagului la 222 m altitudine si este format din:

            Tabara de Copii Casoaia. Aceasta dispune de 114 locuri de cazare in cabana si casute din lemn. Are apa curenta si curent electric.Pentru informatii apelati centrala telefonica Agrisu Mare si cereti Tabara Casoaia ori la Tabere Arad tel .253703.Iarna este inchis. Actualmente este luata in gestiune de biserica baptista Maranata

            Cabana Casoaia, apartine SC.Edil Constructii Arad ( 057/254404 ) si poate fi contactata telefonic prin centrala Agrisu Mare, apoi cerind Cabana Casoaia tel.136.Dispune de cca. 8o locuri in cabana si casute din lemn, apa curenta si curent electric. Exista aici si bufet si se pot inchiria diferite jocuri. Este deschis tot timpul anului.

            Tabara Internationala de sculptura este asezat intro poiana insorita de pe piciorul muntelui Highis. Aici sunt expuse permanent sculpturi realizate de copii.

            M 5 TURNUL MEDIEVAL COVASINT

 este asezat in partea estica a comunei Covasint in gradina unui cetatean. Aceasta odinioara era o biserica medievala, construit prin sec. al XIII-lea. Ramasitele acestuia se pot vedea de pe traseul Covasint - Vf.Gurgului, marcaj banda albastra.

            M 6 MUZEUL VINULUI

Asezat in comuna Ghioroc ofera posibilitatea degustarii produselor vitivinicole si al achi -zitionarii acestora. Aceasta este amenajat in vechea Cabana Turistica Ghioroc, in incinta Statiunii Viticole.

M 7 MUZEUL TRAMVAIULUI ELECTRIC 

             Este in curs de amenajatre un muzeu in aer liber al tramvaiului electric,care a circulat in Podgoria Aradului, facand legatura cu orasul Arad. Acesta a circulat aproape 100 de ani.

Muzeul se amenajeaza in vechiul depou al acestuia asezat la baza viaductului de pe drumul spre Sambateni.

            M 8 CABANA LAS  VEGAS

            Este asezat pe malul vestic al lacului Ghioroc oferind cazare si masa precum si posibilitatea practicarii sporturilor nautice.

La intrare in V.Cladova, pe locul numit "Cetatuia" sunt ruinele unei cetati construite de Iancu de Hunedoara.

            M 9  MANASTIREA  MARIA  RADNA

             Manastire catolica de rit franciscan, datind din anul 1551.Este situata in comuna Radna, pe Drumul National 68 la gura vaii Radnei.Biserica construita in stil baroc in anul 1756 iar turnurile terminate in forma  actuala  in 1911. O valoare

deosebita are icoana din altarul principal , o stampla italiana datand din  sec.al XVII- lea.

            M 10  RUINELE CETATII  SOIMOS

             Atestat documentar din secolul al XIII - lea, este situat pe un promontoriu al dealului Cioaca Tautului aproape de marginea  sud-estica al comunei.In prima jumatate a sec.XV- lea  se afla in proprietatea lui Iancu de Hunedoara care o reconstruieste.

In anul 1514 cade in mainile rasculatilor lui  Gheorghe Goja .A doua reconstructie o face in secolul al XVI- lea

regina Izabella Zapolya. In 1599 cetatea intra in stapinirea lui Mihai Viteazul, iar in 1688 in timpul luptelor

dintre turci si habsburgi cetatea este distrusa.

            M 11  CONACUL  STEFAN  CICIO  POP

            Asezat in comuma Conop, a fost construit pe la sfirsitul secolului al  XVIII - lea. avand pilastrii cu capiteluri in stil doric.

Pe valea Milovei  sunt cateva ramasite ale unui baraj din anul 1800 numit "Zidurile de la Tau",.

            M 12  CABANA DEBELA  GORA

  Este asezat in Creasta  Principala a muntilor Zarandului in apropierea virfului sinonim, la altitudinea de 483 m, la intilnirea mai multor marcaje turistice. Dispune de cca. 30 locuri de cazare, nu are curent electric iar apa este la 10 minute de la izvor. Informatii in vederea cazarii la administrator, d-nul Filip tel.057 / 281594.

 

            M 13  POPAS  TURISTIC  TAUT

 apartine societatii Astra-Trinitri Vagoane Arad, asezat in vecinatatea lacului de acumulare Taut. Dispune de 25 casute din lemn, bar, restaurant, posibilitatea practicarii sporturilor nautice si al pescuitului. Informatii si rezervari de locuri la telefon 102 a apelabil prin 991 si centrala Taut.

Lacul de acumulare Taut este cel mai inalt baraj de pamint placat cu dale de beton din tara.

 

 

Author: Gabi Borza
Uploaded by: Borza Gavril
Views: 18489, Last update: Wed, Nov 8, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii ZARAND  
Comment
Genu Docleanu Genu Docleanu, Tue, Jun 5, 2001, 8:59 pm

Excelent articol. Doresc sa fac o tura de week-end pe traseul Soimos - Casoaia - Siria. Pot afla cum sunt marcajele pe acolo ? Multumesc, Genu

Comments for this article
Login or register to comment