Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Trasee spre creasta Muntilor Rodnei

Bookmark and Share

Trasee spre creasta Muntilor Rodnei
Trasee spre creasta Muntilor Rodnei

Dinu Mititeanu

Aveti mai jos 14 trasee ce leaga Tara Nasaudului de Creasta Rodnei, trasee care pe harti (unele si pe teren) sunt marcate. Redactarea e succinta, asa cum a cerut-o Andrei Beleaua, pentru o harta-ghid ce dorea s-o scoata in 2002. Le-am parcurs pe toate cu carnet, creion, busola si... contiinciozitate, pe unele de mai multe ori. De celelalte s-a ocupat sa le descrie dl. Petru Lucian Goja din Baia Mare. Dar le-am parcurs pe toate si eu si va fac cateva sugestii mai jos.

Creasta principala e destul de bine marcata si nu prea pune probleme de orientare. Doara in Saua Obarsia Rebrei au nevoie de atentie (lipseste stalpul) cei care vor varianta prin Zanoaga Catzanilor- unde e apa si loc permis pentru campare.(o varianta a marcajului banda rosie trece peste Vf. Cormaia si Vf. Repedea si se intalneste cu cealalta cu ceva mai sus de minunatul izvor din Saua La Carti.

Observatii, precizari:

1. Unele din indicatiile de pe sagetile existente nu sunt corecte, fiind timpi supra sau subestimati si uneori contradictorii. De ex: In Pasul Rotunda dintre M. Suhard si M. Rodnei: "Vf. Ineu, prin Vf. Ineut, banda rosie 3 ore"! Aberant! In realitate se fac cam 5-6 ore!!. Dar gasim timpi derutanti si in creasta, pentru coborarea pe acest traseu: In Saua Ineutului, pe sageata scrie: " Spre Pasul Rotunda prin Vf. Ineut 4 ore. Dar dupa cam 25 minute de urcus, in Vf. Ineut... surpriza! Aflam ca "Spre Pasul Rotunda prin Saua Gajei 6 ore!!".

2. Pe alte sageti textul scris nu mai e lizibil.

De aceea nu am specificat în text ce am gasit scris pe fiecare indicator...

3. Am specificat starea marcajelor gasita în anul 2002, când am parcurs traseele descrise. Dar nu am vazut sau aflat ulterior ca s-au facut remedieri.

4. Recomand ca abordarea Muntilor Rodnei, mai ales dinspre sud, sa o faceti pe creste, nu pe vai. Unele dintre aceste lungi culmi/picioare sudice rivalizeaza cu creasta principala! Chiar daca nu au fost în vreun plan de a fi marcate sau nu s-au efectuat marcajele proiectate, figurate pe unele harti ale masivului, turistii experimentati si bine echipati (si cu cort), mai ales pe vreme buna, vor ajunge la destinatie, chiar cu unele ezitari/cautari/rataciri -"sarea" unei ture de neuitat.

5. Pentru acces intr-unul unul din capetele crestei principale, recomand traseele nr.2, 13 si 14, care sunt si cele mai frecvent folosite.

6. Traseele de pe lungile vai ale masivului, recomand a fi luate în calcul doar daca aveti asigurat un mijloc de transport auto pe drumul forestier respectiv sau ca posibilitati de retragere în caz de necesitate. Dar retragerile din creasta recomand sa le faceti spre nord, fiind mai scurte.

7. Pentru parcurgerea crestei vest-est recomand accesul in creasta din Romului pe traseul nr. 2 sau din

MM: Borsa-Statia Meteo Pietrosul- Saua Pietrosul. E insa foarte frumos, dar nemarcat, cel pe Valea lui Dragos- Casa Laborator a "rezervatiei" Pietrosul Rodnei.

8. Pentru a incepe parcurgerea crestei est-vest recomand traseele 13, 14 si cele din Pasul Rotunda sau de pe Valea Lala.

9. Pentru cei care au timp doar pentru o parte a crestei- de la/pana la Saua Gargalau- recomand intraea/iesirea de la/spre Statiunea Borsa pe traseele marcate pe la Cascada Cailor (sau cu telescaunul) sau pasul Prislop -Saua Stiol- Valea Bistritei Aurii.

10. Se mai poate urca/cobori pe la fosta cabana Puzdrele, pe Valea Negoiescu. Marcaj deficitar; intre creasta si ruinele cabanei. Se poate urma si fostul drum ce coboara din/urca in Saua Galatului. Se poate-dar fara marcaj- si spre/din Saua Laptelui. De la ruinele cabanei se poate urma spre Borsa drumul comod, vizibil ce trece valea Negoiescu si apoi peste culmea Prislopas.

11. Am postat ast aiarna pe lista si voi pune si in site-ul meu si pe alpinet.org un articol "Creasta Rodnei iarna".

===========================================================

1. Satul Dealul Stefanitei- Valea Fundoaia- La Valaie

Marcaj: triunghi albastru, bine executat

Timp necesar: - în urcare 2 ore si 30 min.

- în coborâre: 2 ore

Din gara Dealul Stefanitei parcurgem 300 m pe lânga linia ferata sau pe sosea, spre sud. Cu putin în aval (100 pasi) de piatra kilometrica pe care e scris: "Nasaud 40 km." cotim la stânga pe ulita ce însoteste Pârâul Fundoaia, pe malul sau drept. Dupa prima curba mai strânsa a drumului, la o ora de la plecare, ne aflam la capatul acestuia, la o confluenta. Gasim un izvor în stânga. Trecem pârâul si ne angajam în urcus mai abrupt pe botul de deal dintre cele doua pâraie. Dupa 10 min. întâlnim un drum de tractor si zarim o poiana frumoasa cu câteva constructii (una recenta) , folosite de localnici în perioada cositului si în care ne putem adaposti de ploaie sau peste noapte.

Dupa 10 min prin padure ajungem într-o zona defrisata. Urcam spre coltul ei din stânga-sus în cam 20 de min, apoi intram într-un bradet. Dupa câteva minute, la o intersectie, alegem drumul din dreapta. Ajunsi în curând în pasune, când drumul pe care urcam devine orizontal si se dirijeaza spre pârâul din stânga pentru a-l traversa, îl parasim urcând fara poteca, ghidati de marcajele de pe câtiva brazi izolati. Dam apoi de un drum înierbat ce ne conduce spre stânga latraseu de creastal marcat cu banda rosie, dinspre Pasul Setrefu. Urmându-l pe acesta spre dreapta, ajungem în 3-4 minute "La Valaie" (numite si halaie)- o succesiune de 11 jgheaburi de beton pentru adapat animalele. In primul, curge apa din izvor printr-un "ciuroi", de unde ne reaprovizionam cu apa..

2. Satul Romuli - Valea Strâmba - Zavoaiele Borcutului - Saua Batrânei.

Marcaj: triunghi rosu

Timp de parcurs:

- în urcare: drum forestier 8 km (2 ore) + 2 ore

- în coborâre: 1 ora si 30 min + 8 km drum (2 ore)

Din statia CF Romuli mergem spre nord pe langa linii, apoi coborâm la sosea si o urmam 15 min spre dreapta. Apoi parasim asfaltul, cotind tot la dreapta pe ulita ce trece pe sub unul dintre impresionantele viaducte ale liniei ferate Salva-Viseu. Dupa 8 km pe drumul forestier ce insoteste Valea Strâmba, cu putin mai sus de ramificatia la stânga spre Pasul Pietrei-Moisei, vedem peste vale cabana forestiera Zavoaiele Borcutului. Traversam valea si profitam putin de locul de popas amenajat si acoperit lânga, lânga izvorul de apa minerala.

Incepem apoi urcusul prin padure timp de cam 25 de min. Dupa înca atat timp, trecem pe lânga stâna din poiana Ciunget (în stânga) si urcam în continuare pe Obcina Strâmba, pe drum, printr-un culoar din padure. Dealul rotund si înierbat din fata (Vf. Batrâna) îl vom ocoli prin dreapta, ghidati de marcajul, care atunci cand va deveni orizontal, ne scoate la intersectia cu traseul marcat cu banda rosie. Atentie: cei care vor sa parcurga acest traseu în coborâre, vor gasi cu dificultate intersectia, marcata doar pe niste pietre din pasune.. Îi poate ajuta acest vârf ca un ceaun rasturnat, pe care, venind dinspre creasta înalta a Rodnei pe banda rosie prin Tarnita Batrânei si pe Podul Batrânei spre destinatia Pasul Setrefu, acest marcaj îl ocoleste prin dreapta, iar traseul spre Romuli, marcat cu triunghi rosu îl ocoleste prin stânga (se poate si peste "vârf").

3. Telciu- valea Telcisor-Vf. Tomnatic- Saua Batranei

Marcaj; punct rosu, cvasi-inexistent.

Timp de parcurs: 10 km drum forestier + 4 ore

Din centrul marelui sat Telciu, de langa biserica, unde soseaua nationala face o curba de 90 grade spre stanga, noi continuam inainte pe drumul ce trece pe sub linia ferata si insoteste valea Telcisorului. Dupa 10 km, ajungem la confluenta Vaii Seci cu Izvorul Pietros, in punctul numit candva "La Funicular". In apropiere, mai aval, se afla Izvorul Rece, unde ies la lumina apele ce vin pe sub pamant, de dincolo de munte, cale de peste 5 km, din pestera Izvorul Tausoarelor, aflata in bazinul vaii Gersa. De aici urmam drumul spre inainte-dreapta, pe Valea Seaca. Dupa 15-20 minute, langa un pod, ne aflam la confluenta cu Paraul Orbului de care se intereseaza speologii, caci el ii duce la dificila pestera Jghiabul lui Zalion.

Dupa inca 30 minute, la o curba stransa spre dreapta a drumului forestier ce urca in saua Prislopas spre a cobori in bazinul vaii Rebra, noi continuam inainte inca 5 minute, pe un drum ce se termina. De acolo, urcam spre stanga pe o poteca din padure si dupa cam 40 de minute iesim in fanate la Dosul Batran. Gasim aici o casa de vacanta si una taraneasca. La inca 25 minute, una parasita si un drum ce vine din stanga. Continuam prin padure pe acest drum, paralel cu culmea ce se afla mai la stanga. Dupa ce iesim din padure, la 15 minute ajungem la stana Tomnatic a telcenilor. De aici, culmea isi schimba directia, o vreme nu mai mergem spre nord, ci treptat spre est, din nou prin padure. Cand ocolim un varf (Nedeia) prin stanga, directia devine iarasi nord. Vom intalni alte stane, printre care Stegioara si Barloaia, unele in activitate, altele parasite, pe cale de daramare. Dupa Saua Barloaia, directia devine nord-vest si ocolind prin stanga varful lat Stanigea, ajungem in curand in traseul "de creasta " (aici e un platou) in Saua Batranei. Pe pietre gasim semne banda rosie ale traseului de creasta precum si triunghiuri rosii, semn de incepere/terminare a traseului nr. 1 dinspre/spre Romului.

4. Satul Rebrisoara- satul Parva- Între Rebre- Tarnita La Cruce.

Marcaj: triunghi albastru

Timp de parcurs:

- în urcare: 41km + 2 ore.

- în coborâre: 1 ora si 30 min + 41 km.

Traseul urmeaza valea Rebra, cea mai lunga vale a masivului. Intersectia ce ne intereseaza se afla pe soseaua Nasaud-Sangeorz la 1 km est de satul Rebrisoara. Se trece prin satul Rebra la 6 km, apoi, dupa inca 12 km se ajunge in satul Parva, ultima localitate. De acolo mai avem de parcurs 15 km pana la "Intre Rebre" si inca 9 km pana la capatul drumului forestier, aflat la confluenta paraielor Guset si Creatza. De aici, dela Gura Crete ice curge dinspre dreapta, poteca insoteste paraul Guset spre NNE. In final, urcand prin pasune ajungem in creasta principala in Tarnita La Cruce, desi nu exista o poteca clara si nu prea gasim semne de marcaj.

Traseul se recomanda mai ales pentru retragere din creasta în caz de necesitate : în punctul Între Rebre se afla o exploatare forestiera.

5. Satul Cormaia- Vf.lui Craiu- Vf. Paltinu- Vf. Tapului- Saua Obarsia Rebrei

Marcaj: banda albastra, cvasi-inexistent

timp de parcurs: -la urcare: 11-13 ore

-la coborare: 9-11 ore

In unele publicatii turistice, traseul incepe din orasul Sangeorz Bai. Avand in vedere ca este cel mai lung traseu de culme, cu unele probleme de orientare, mai ales pe ceatza, recomandam a-l incepe din drumul forstier ce insoteste Valea Cormaia (traseul nr.6). Urmam cam 1 km pe valea Cormaita, prin sat. Localnicii si harta ne pot indica pe unde sa incepem urcusul spre dreapta, catre Vf. lui Craiu. O alta varianta (am folosit-o): cand apa nu e mare, mai putem continua pe valea Cormaia circa 1 km in amonte de satul Cormaia. Apoi, la o confluenta de parau din stanga cum urcam, traversam apa si ne angajam pe un drum de carute de pe versantul stang al paraului (dreapta cum urcam), prin fanatze cu case sezoniere. Apoi pe poteca, prin padure, pana ce ajungem pe culmea cu pasune. De acolo urmam creasta cu directia generala nord, dar cu unele inflexiuni derutante pe care le semnalam:

1. De pe vf. Scarisoara, primul impadurit, suntem tentati sa continuam spre inainte stanga (nord-vest). E o creasta falsa, ce coboara spre valea Rebra! Asa ca vom cobori pe panta, prin padure, fara poteca, spre inainte-dreapta (nord-est), pana in Saua Scaricelei. De aici orientarea e iarasi simpla, peste varfurile Detunata si Bulgarelui.

2. Daca urmatorul varf -Paltinul, il urcam pana sus, pe vreme buna ne dam seama ca nu e bine! Caci de pe el, creasta ne-ar duce treptat spre vest, pe culmea La Mijlocul Plaiului, spre valea Rebra, spre punctul "Intre Rebre". Asa ca ne intoarcem sau nu urcam acest varf, ci dintr-o sa dinaintea lui, urmam o poteca ciobaneasca spre dreapta care ne coboara oblic intr-o sa (trecem pe lang un izvor). Nu coboram la stana din dreapta acestei sei. Urmeaza un lang urcus spre un alt varf numit tot Paltinu. Efortul ne e rasplatit de privelistea spre culmile sudica vecine si spre creasta principala a M. Rodnei- tinta noastra. Din saua urmatoare, o poteca ciobaneasca coboara lin spre dreapta, spre valea Cormaia, ocolind marile varfuri care urmeaza: Vf. Pietros-2044 m si Vf. Tapului- 2024 m pe care noi le urcam. Sunt singurele varfuri de peste 2000 metri de pe culmi sudice. Si pe cupola Vf. Tapului trebuie sa fim atenti pe vreme rea, sa continuam spre nord-est, caci spre nord-vest, e o culme ce coboara in valea Rebra.

Ajunsi in saua de sub Vf. Cormaia, intalnim in fine semne de marcaj benzi albastre (pe care le-am cautat zadarnic pana aici!) si semne triunghi rosu- ale traseului 6 de pe valea Cormaia. Ambele ne conduc pe sub Vf. Cormaia care ramane in dreapta. Intalnim acum si semne banda rosie, ale variantei traseului de creasta care trece peste varfurile Cormaia si Repedea. Ajungand in Saua Obarsia Rebrei din creasta principala, intalnim si varianta traseului de creasta care ocoleste varfurile amintite prin nord-est, prin Zanoaga Catzanilor.

Cei care vor sa parcurga aceasta lunga culme sudica in coborare, trebuie sa tina seama ca lipsesc semnele de marcaj si ca sunt zone cu risc de a gresi directia dorita.

O relatare de o tura pe aceasta culme cu titlul "Navigand dupa busola". Il gasiti si il putetilgasi si lista tot din cap.7 din site-ul http:// www.dinumititeanu.vx.ro

6. Podul Cormaii- satul Cormaia- Valea Cormaia- Saua Obârsia Rebrei.

Marcaj: triunghi rosu, existent, dar dificil de urmarit în zona de pasune alpina.

Timp de parcurs:

-în urcare: 24 km drum forestier (6 ore) + 4 ore.

- în coborâre: 3 ore + 24 km pe drum

Dupa 1 km de la iesirea din Sângeorz spre Rodna, se desprinde spre stânga un drum ce trece prin satul Cormaia. Dupa 8 km ajungem la o intersectie si confluenta, unde la 150 m spre dreapta se afla cladirile cabanei Farmecul Padurii. Urmând spre înainte valea Cormaia, pe stâlpii retelei electrice care alimenteaza o cariera de piatra aflata la 2, 5 km de aici, apar ici-colo semne de marcaj. Dupa 16 km de la cabana Farmecul Padurii, la o baraca de scânduri, ne aflam la capatul drumului de camioane forestiere. Drumul de tractor urca mai sus, dar e distrus de viituri în câteva locuri. Efectuam patru treceri - fara podete- ale râului, desigur mai dificile si chiar periculoase dupa ploaie. Dupa 30-40 minute parasim valea, urcând spre stânga pe serpentinele drumului de tractor. Dupa înca 20-25 min. trecem pe lânga o stâna si apoi, curând se termina drumul. Marcajul e aplicat pe pietre cam rar si nu prea inspirat, iar poteca nu mai gasim decât în unele zone. Important este sa urcam oarecum paralel cu firul apei aflat în dreapta noastra. Dupa o ora de la stâna ajungem la o confluenta de pâraie, il traversam pe cel ce coboara din stânga, mai gasim unele semne de marcaj pe stâncile din aceasta zona. Urcusul lin de pâna aici devine abrupt pe botul de deal dintre cele doua pâraie. In fata e creasta principala, de aceea dupa cam 20 min. ne orientam spre stânga, traversam pârâul si urcam fara poteca spre culmea ce coboara spre sud din Vf. Cormaia, ajungând dupa înca 45 de min. în saua larga dintre Vf. Cormaia (în dreapta) si vârful Tapului (mult în stânga). Nota! Cei care fac traseul în coborâre, trebuie sa caute atent sageata de pe o piatra care indica parasirea acestei culmi spre stânga, spre valea. Cormaia. Daca am urcat din Valea Cormaia, aici cotim spre dreapta, gasim curând poteca ce are si marcajul nostru (triunghi rosu) dar si semne banda albastra, un început de marcare a acestei culmi sudice. Urcam pe versantul vestic al Vf. Cormaia, întâlnim curând si semne banda rosie ale variantei traseului de creasta care trece peste Vf. Cormaia si Repedea si dupa 30 de min din sa ajungem în creasta principala, in Saua Obârsia Rebrei, unde întâlnim si varianta marcata cu banda rosie care ocoleste prin nord-est vârfurile amintite mai sus.

7. Satul Cormaia- cabana Farmecul Padurii- Vf. Rabla- Vf. Nedeia Strajii- Saua La Carti.

Marcaj: punct rosu, cvasi-inexistent

Timp de parcurs: in urcare 10 ore, in coborare 8 ore

Traseul incepe practic de la cabanele Farmecul Padurii, amplasate la 9 km se Sangeorz, pe paraul Valea Vinului, la 150 m de confluenta acestuia cu valea Cormaia. Dupa 3-4 minute de la cabana, fara sa gasim semne de marcaj, ne angajam pe langa un paraias din stanga, il urmam doar 2-3 minute si cautam/gasim spre dreapta o poteca clara ce urca sustinut in serpentine prin padure, unde gasim si cateva semne de marcaj PR. Dupa 15-20 minute ajungem la Barlede, fanate presarate cu gospodarii sezoniere. Vom trece pe la un izvor, apoi urmam culmea dealului Cuc spre cusma impadurita a Vf. Nedeia Taranului. Pe acesta il ocolim fara poteca prin prin stanga, tintand spre saua de dupa varf, dar se poate ocoli si prin dreapta.. Ajunsi in acea sa, avem in fata impresionantul Vf. Rabla, pe care il urcam. Coboram in saua urmatoare. Un laculet se afla la distanta mica spre est de sa.

Optional se poate urca Vf. Laptelui, dar dupa urmatoarele varfuri mai mici ale muntelui Miresha (numit gresit Mireasa- pe unele harti!), inainte de un alt varf impunator-Jneapanul, (trecut pe unele harti cu numele Laptelui II), trebuie sa parasim creasta, coborand oblic spre dreapta. In functie de conditiile meteo, de la laculetul amintit anterior, putem ocoli varfurile Laptelui, Miresa si Jneapanul prin dreapta. La reintrarea in padure, o poteca ne conduce in urcus spre stanga inapoi in culme. Coborand apoi lin, pe culme, printre braduti, ajungem in saua in care avem in fatza Vf. Nedeia Strajii. Prima parte a platoului injnepenit al acestui munte o ocolim pe versantul estic, pe la limita "padurii" de jnepeni. Ajunsi in culme, silueta ascutita a Vf. Repedea din fatza, ne convinge ca nu mai avem mult pana in creasta principala. Coboram lin pe culmea lata pana in sa. Daca avem ca tel sa parcurgem mai apoi creasta spre vest, vom urca pana pe Vf. Repedea sau ocolim cusma lui pe curba de nivel, spre saua dintre el si Vf. Cormaia (asa am facut in 2 ian.2001!). Varianta oficiala (care ar trebui sa fie marcata!) ocoleste varful prin dreapta, pe o poteca ce trece pe langa un superb izvor. Apoi, cam pe curba de nivel, dupa ce de undeva apare si traseul nr. 8 cu pornire pe Aniesul Mic, vom ajunge in creasta principala in saua La Carti. Aici exista cateva semne de marcaj ce-i pacalesc pe cei care vor sa parcurga in coborare traseele acestea 7 sau 8! Ne rasplateste aici un alt superb izvor.

O relatare de tura in articolul "Poteci uitate, poteci curate" in cap.7 al site-ului http:// www.dinumititeanu.vx.ro

8. Intre Aniese- Valea Aniesului Mic- Saua La Carti.

Marcaj: cruce galbena, deficitar.

Timp: 6 ore in urcare, 5 ore in coborare.

Traseul incepe din punctul numit Intre Aniese, aflat la 10 km amonte de satul Anies. De aici, de la confluenta Aniesului Mare cu Aniesul mic, continuam inca 8 km (2 ore per pedes) spre stanga, pe drumul forestier ce insoteste Aniesul Mic. Apoi parasim firul vaii ce devine salbatic. Continuam pe drumul de tractor ce coteste spre stanga si urca sustinut prin padure, trecand pe versantul opus al culmii. La doua ramificatii intalnite, urmam drumul spre dreapta. Apoi- ATENTIE!: unde devine orizontal, il parasim si urcam (fara marcaj!!) direct in sus, prin padurea rara, iesind in 10minute din ea. O poteca cu cateva semne de marcaj ne conduce prin poiana spre stana Mesteacanu, a cosbucenilor (!), unde ajungem dupa o ora de la parasirea firului vaii Aniesul Mic. De stana, trebuie sa ne apropiem doar dupa ce ciobanii ne-au remarcat, caci popteca trece chiar prin "curtea"stanei! Dupa stan, orientarea devine iarsi dificila, existand multe poteci, iar semne de marcaj nu preagasim. De retinut ca trebuie urcat oblic spre stanga, spre a ajunge deasupra acelor "metereze" de stanci, unde, pe o brana lata dintre aceste stanci si Vf. Repedea, vom gasi o poteca clara, cam pe curba de nivel. Ea face legatura intre saua dintre Vf. Ndeia Strajii depe culmea suduica din stanga si Vf. Repedea cu saua La Carti din creasta principala (izvor!) unde semnele de marcaj banda rosie, ne calmeaza emotiile de pana aici.

Nota: Pentru cei care vor sa coboare pe acest traseu sau pe cel cu nr.7 (nu recomandam asta, mai ales pe ceatza), primele semne amagitoare de marcaj cruce galbena si punct rosu- le gasim la circa 100 metri depatare spresud fatza de minunatul izvor de La Carti.

9. Intre Aniese- Intre Izvoare- Valea Izvorul Mare- Tarnita Bârsanului.

Marcaj: banda galbena. Are zone ce necesita cautari si atentie.

Timp necesar: - în urcare 4 ore

- în coborâre 3 ore

De la Intre Izvoare (e se vedea traseul nr. 5) pornim pe drumul forestier pre stânga. Dupa 1 ora, la o confluenta de pâraie, cotim la stânga pe pod. Inca 20 de min. mergem pe drum, apoi marcajul devine mei confuz. Vom cauta si gasi un drum paralel cu albia pârâului si nu departe de acesta, pe versantul din stânga lui (dreapta cum urcam). În curând iesim din padure si urmam drumul înierbat care trece pe lânga doua cabane forestiere parasite. Acesta urca apoi spre dreapta, în serpentine, traverseaza pârâul spre stânga la limita de jos a jnepenisului si - atentie!- dupa un ocol larg revine spre dreapta traversând iarasi pârâul. E bine sa ne aprovizionam cu apa, caci un alt izvor pe lânga care vom trece în curând, e posibil ca sa-l gasim secat în unele perioade ale anului. La intersectii cautam/urmam serpentinele cu marcaj. O ultima portiune a drumului înierbat, lunga si fara serpentine, urca lin spre NV, spre creasta principala a Muntilor Rodnei pe care o avem în fata. Ne întâlnim cu marcajul banda rosie al acesteia, cu putin mai spre est de Tarnita Bârsanului (cam la 10 min.), acolo unde poteca "de creasta" ocoleste prin sud vârful Puzdrele. Pe o lespede de piatra scrie cu vopsea galbena: "Spre Anies 6 ore."

10. Satul Anies- Intre Aniese- Intre Izvoare-Valea Izvorul Cepurilor- Saua Gargalau.

Marcaj: cruce albastra, bun, dar mai greu de urmarit în câteva zone

Timp necesar: 15, 2 km drum forestier(4 ore) + 4 ore.

- la coborâre- 3 ore + 15, 2 km

Ramificatia din satul Anies a drumului forestier nu e semnalata. Semnele de marcaj sunt foarte rare (de fapt ne-necesare) pe acest drum, care are 10, 1 km pâna la Intre Aniese (confluenta Aniesului Mare cu Aniesul Mic- cabane forestiere) si înca 5, 1 km pe Aniesul Mare, pâna la "Intre Izvoare"- confluenta Izvorului Laptelui cu Izvorul Galatului. Si aici e o mare cabana forestiera, partial locuita si locuibila. Stâlp cu sageti. Marcajul cruce albastra continua spre înainte-dreapta, pe Izvorul Galatului, înca 2, 5 km pe drumul forestier. La capatul acestuia, o sageata desenata pe o lespede de piatra ne dirijeaza peste apa, spre dreapta, pe un drum de TAF-uri, ce urca abrupt si în serpentine, apoi mai lin si paralel cu pârâul Cepurilor (scris in multe harti "Cepelor") aflat mai jos, in stânga. (pe aici a coborat candva din Saua Gargalau cu bicicleta Radu al meu). Dupa cam o ora îl traversam cotind la stânga pe o poteca ciobaneasca si iesim curând din padure, trecând pe la un izvor. Apoi poteca devine mai neclara, înierbata, dar marcajele de pe lespezi de piatra ne conduc spre stânga, spre un grup de stânci. Atentie!: De aici, direct în sus prin pasune, fara poteca dar "din marcaj în marcaj"(aplicate pe pietre) vom ajunge în 20-25 de min. în curba unui drum înierbat. Cei care coboara, trebuie sa paraseasca drumul la aceasta curba! Acest drum ne conduce într-o jumatate de ora in urcus lin pe versantul sud-vestic al Gargalaului pâna la intersectia cu marcajul banda rosie al crestei principale, intersectie aflata la mica distanta de (sub) Saua Gargalau. Pentru cei care coboara, ramificattia e indicat de o sageata albastra pe o lespede si primele semne cruce albastra. La cateva minute spre stânga se afla unul din locurile indicate (permise) de campare cu cortul si izvoare.

11.. Satul Valea Vinului- Izvorul Rosu- Muntele Cisia- Tarnita lui Putredu.

Marcaj: triunghi albastru, bun, dar cu zone deficitare

Timp necesar: -în urcare 4 ore si 30 min.

- în coborâre- 3 ore

La iesirea spre amonte din satul Valea Vinului (aflat la 8km. amonte de Rodna) se întâlnesc doua "izvoare" (vai): Rosu - din stânga si Bailor- din dreapta, ambele însotite un timp de marcaje turistice.

Spre Tarnita lui Putredu din creasta principala ne conduce marcajul triunghi albastru. Pe drumul forestier pe care urcam, semnele sunt rare. Dupa 3, 5 km (cam o ora de mers, ajungem la o alta confluenta importanta pentru orientare: din stânga apare Izvorul Lazilor(zis si Cisia). Il traversam pe pod spre dreapta si ATENTIE: Dupa 150 m, privind spre stânga, vom gasi începutul potecii. Nu e stâlp cu sageata, dar se vad primele doua semne de marcaj pe copaci. Poteca ne urca prin padure, intersectându-se si cu un drum de tractoare forestiere si ne scoate în pasunea alpina la o stâna. De acolo trebuie sa cautam cu atentie semnele de marcaj ce urca o vreme spre stânga pe piciorul de munte ce coboara spre sud din Vf. Cisia. Pe o poteca nemarcata se poate ajunge la vest de Vf. Cisia, dar marcajul nostru ne conduce spre dreapta, în Tarnita lui Putredu (stâlp cu sageti), unde întâlnim marcajul banda rosie al crestei principale.

12. Localitatea Valea Vinului- Izvorul Bailor- Saua Curatel.

Marcaj: triunghi rosu, bun, dar cu unele mici zone deficitare.

Timp necesar: -în urcare 3 ore

- în coborâre 2, 5 ore

Satul Valea Vinului se afla la 8 km amonte de Rodna. La iesirea din sat spre amonte, gasim un stâlp de marcaj cu sageti, chiar la confluenta vaii Izvorul Rosu (pe care o urmeaza un timp traseul nr.11 marcat cu triunghi albastru) cu valea Izvorul Bailor, pe care porneste spre Saua Curatel traseul marcat cu triunghi rosu, pe care îl descriem în continuare.

Urmam 1, 5 km drumul pe Izvorul Baii, trecem de (prin) exploatarea miniera, strabatem Strâmtoarea Dracului si dupa 15 min. de la mina, parasim valea, trecând apa si cotind spre dreapta pe un drum de tractoare forestiere care urca în serpentine prin padure. Dupa 20 de min. de la parasirea vaii, la o bifurcatie a drumului, urmam pe cel din stânga, care acum urca lin, fara curbe. Dupa înca 30 de min. iesim din padure, traversam pârâul spre stânga si ajungem într-o culme unde a fost o stâna. Atentie! Aici pot gresi mai ales cei care parcurg traseul în coborare. Poteca marcata face la urcus un cot spre dreapta si urca spre Saua Curatel pe care deja o avem în fata, ajungând la intersectia cu traseul nr.13, la stâlpul cu sageti. Urmam culmea spre stânga si în 5 min. ajungem la Ref. Curatel. Atentie: Izvor la 3 min. de sa, pe un drum spre stânga (versantul vestic).

13. Localitatea Rodna- Culmea Benes- Saua Curatel- Saua "cu Lac".

Marcaj; punct albastru, în stare buna.

Timp necesar: -în urcare: 6 si 1/2 ore (4 si 1/2 ore pâna la Ref. Curatel)

- în coborâre: 5 ore

De lânga biserica ortodoxa din centrul orasului Rodna, soseaua spre Sant-Pasul Rotunda coteste la dreapta. Noi continuam înainte spre Valea Vinului, pe str. Izvorului, înca 75 m., unde un stâlp cu sageata ne dirijeaza spre dreapta, pe ulicioara "Ineu". Curând, dupa ultimele case, urcusul devine mai abrupt, pe un drum în serpentine printr-o padurice de conifere. Dupa 20 min. de la plecare, iesim în pasune, în culmea dealului, apoi curând drumul se angajeaza în urcus mai domol pe versantul estic, prin fanate si/sau pasune. Dupa 1h 45 min. trecem pe langa un izvor (" ciurgau cu valaie") si dupa înca 10 min. trecem pe versantul vestic. Dupa înca 15 min intram în padure, ocolind cam pe curba de nivel Vârful Benes. Vom trece pe lânga un adapost din scânduri cu un izvor în vecinatate.

Atentie!: când ajungem iar în culme (drumul nu se mai vede, marcaj neinspirat!), nu o urmam ci trecem iarasi pe versantul estic, unde regasim drumul care trece înca 15 min. prin padure. Apoi drumul cu marcaj ajunge iar în culme (unul coboara!). Pe culme, în 15 min. ajungem la intersectia cu traseul nr. 12. Stâlp cu sageti. De aici, în 5 min. ajungem la ref. Curatel, aflat în saua cu acelasi nume. Atentie: Izvor la 3 min. de sa, pe un drum spre stânga (versantul vestic).

Din Saua Curatel mai avem cam 2 ore pâna în Saua "cu Lac" (2 ore si 30 min. pâna în Vf. Ineu). Ne angajam pe culme în sus, pe poteca înierbata, nu pe drumul ce duce spre dreapta. Apoi, poteca marcata se mentine pe versantul estic 30 min, atinge iar culmea, apoi ocoleste iar pe versantul estic în 30-40 min. trei vârfulete ale Muntelui Hârosu. Atentie: unde ajungem iar în culme, nu urmam o poteca ciobaneasca mai "umblata" (duce spre stanga), ci urmam marcajele, un timp pe culme, apoi tot pe versantul vestic pâna în Saua "cu Lac", unde întâlnim marcajul banda rosie al crestei principale. Stâlp cu sageti.

14. Satul Sant- Vf. Cobasel- Vf. Rosu -Vf. Ineut

Marcaj: cruce albastra - în stare buna.

Timp de parcurgere: -în urcare 6 ore,

-în coborâre 5 ore.

Traseul începe din centrul satului. Lânga biserica, un stâlp cu sageata ne indica sa parasim soseaua Nasaud- Pasul Rotunda si sa pornim la stânga, pe drumul ce duce la exploatarea miniera "Valea Blaznei". La primele doua intersectii (în sat) urmam drumul din dreapta, care începe sa urce în serpentine, dar putem folosi unele scurtaturi. Dupa cam 40 min. parasim drumul de pe versant si urcam pe sub linia de curent electric pâna în culme, pe care, un drum de caruta si marcajul ne scoate dupa max. 2 ore de la plecare la "Valea Blaznei": Cabana "Diana", Cabana "Corbu" si Tabara Scolara.

De aici urmam un drum printre stâne parasite, având Vf. Cobasel în fata. Vf. Stanistea ramâne în stânga. Trecem pe lânga un izvor (la 15 min de la cabana), ajungem în culme, într-o sa. Trecem 15 min prin padure, apoi poteca ne conduce printre ienuperi pe platoul vârfului Cobasel, unde ajungem dupa 1 si 1/2 ore de la cabana. Mai avem 1 ora pâna în Vf. Rosu si inca 1 ora pâna în Vf. Ineut, care, ambele, ne îndeamna la popasuri de admirat culmile si vârfurile ce ne înconjoara.

In Vf. Ineut ne întâlnim cu marcajul banda rosie al crestei principale (stâlp cu sageti). Putem continua pe acest marcaj fie înainte, spre Saua Ineutului, fie spre dreapta, coborând spre Pasul Rotunda în cam 4 ore.

15. Culmea Corongisului- care pleaca din Vf. Omului, si e marginita spre vest de valea Aniesului.

Nemarcata.

Se urca in ea sau se coboara din ea cam pe la jumatatea distantei dintre localitatile Rodna si Valea Vinului.

O relatare cu coborare pe acest traseu gasiti in articolul: "Splendori in iarba", in cap. 7 al site-ului meu: http:// www.dinumititeanu.vx.ro.. Se poate lista partea ce va intereseaza din acel articol.

Cu o harta buna, cu busola si atentie se poate parcurge si aceasta culme si culmile cu marcaje deficitare. Veti avea bucuria de a gasi muntele asa cum il dorim pe toate traseele: curat!

Ture faine in "Fagarasii Nordului"!

Dinu Mititeanu dinum@cluj.astral.ro

Author: Dinu Mititeanu
Uploaded by: Ioan BĂŽndeanu
Views: 15264, Last update: Fri, Sep 2, 2005



Links to the Mountain Guide:
Muntii RODNEI  
Comment
Dan Curic Dan Curic, Sat, Sep 3, 2005, 3:21 am

....domnule Mititeanu...cu tot respectul....nu este atat de aberant...eu am facut traseul... Pasul Rotunda... Culmea Gajei... Ineut.... Ineu....in 3 ore(in mai....iunie...iulie...august.....noiembrie!)..cu bagaj mare..pt cateva zile....
...si de obicei urc in Rodnei prin Rotunda..peste Ineut...si nu pe la lacuri......o singura data mi-au iesit 4 ore..eram cu prietena mea..
sincer.
Dan C.

Dan Curic Dan Curic, Sat, Sep 3, 2005, 3:50 am

a doua la mana...in vf ineut..nu mai exista nici un indicator(doar daca il ascunde careva de cate ori trec pe acolo)
a treia...din saua ineut spre rotunda...nicicum nu scrie ca ar fi vb de 4 ore...
majoritatea timpilor..scrisi in zona...sunt aberanti..avand in vedere durata dus..durata intors....dar chiar daca sunt aberanti...diferentele nu sunt de 3 ore cum spuneti..
cu tot respectul...stiu ca ati batut masivul mult mai mult ca mine..dar uneori gresiti...de fapt....cam greu spus..."gresit"....dar nu am gasit alta rima...:-)
cu respect
Dan C.

Comments for this article
Login or register to comment