Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - TROFEUL BRAŞOVULUI

Bookmark and Share

TROFEUL BRAŞOVULUI
TROFEUL BRAŞOVULUI - Asociaţia de Turism "Floare de Colţ" Braşov

12 - 14 septembrie 2003, La Table - Munţii Piatra Craiului.

     La sfârşitul primei jumătăţi a lunii septembrie, în munţii Piatra Craiului, s-a desfăşurat ediţia a doua a "Trofeului Braşovului", un concurs naţional de turism-sportiv organizat de Asociaţia de Turism "Floare de Colţ" Braşov. Sponsorii principali ai concursului au fost firma CRIsoft, Aurora Braşov şi Administraţia Parcului Naţional "Piatra Craiului".

     Ar fi nevoie de o mică introducere, înainte de a prezenta cronica acestui concurs. Ce este însă un trofeu şi în ce constă el? În lumea cluburilor de turism există două forme importante de competiţii, cele de iarnă şi cele de vară. Dacă iarna cluburile organizează lire (concursuri care pun baza pe partea cultural - artistică), în schimb vara se organizează aşa zisele trofee, sau cupe, în care ponderea cea mai mare o deţin probele de teren (orientare sportivă, traseu de drumeţie, alpinism - escaladă).
     Ca să organizezi un concurs de turism - sportiv, ai nevoie de cluburi de profil care să participe. Cu cât sunt mai multe, cu atât concurenţa pentru primele locuri este mai puternică. Ca să aduni un număr mare de participanţi concurs de concurs, cea mai bună soluţie este organizarea cluburilor într-un campionat sub egida unei federaţii de profil. Aşa a apărut F. R. T. S. (Federaţia Română de Turism Sportiv), care adună la un loc peste 50 asociaţii de turism din toată ţara. Această federaţie organizează un campionat naţional al cluburilor de turism, cu un număr prestabilit de etape (concursuri), anul acesta fiind zece în calendar.
     Clubul "Floare de Colţ" Braşov, este înscris în această federaţie, iar concursul ce îl organizează anual, face parte din etapele campionatului (anul acesta a 9 - a etapă din 10).

     Şi acum să revenim la "Trofeul Braşovului". Concursul s-a desfăşurat în perioada 12 - 14 septembrie, în Piatra Craiului, în zona cunoscută de turişti sub denumirea "La Table", la o altitudine de 1375 m. Aici se găseşte o importantă răscruce de trasee montane din cadrul masivului, către satele Peştera şi Fundata, către Valea Dâmboviţei, către Zărneşti sau cabana Curmătura şi bineînţeles către creasta principală a Pietrei Craiului (vârful Piscul Baciului cu 2239 m altitudine).
     Fiind ultimul trofeul al anului, iar la vârful clasamentului punctajele adunate erau destul de strânse, se anunţa a fi o participare numeroasă la un concurs puternic. Până la urmă, însă, vremea proastă va avea multe de spus. Începând de marţi după-masă cerul s-a acoperit, iar de a doua zi a început o ploaie mocănească ce nu s-a mai oprit până duminică. Zona "La Table", situată la obârşiile apelor ce formează cumpăna principală a Carpaţilor (Valea Vlăduşca şi Valea Brusturetului), este una foarte mlăştinoasă, astfel încât după doar două zile de ploaie totul s-a transformat într-o mocirlă.
     Organizatorii, Floare de Colţ, au sosit în zonă începând de marţi, pentru a împrejmui tabăra, pentru a construi vatra de foc şi toaleta. Totodată trebuia ales traseul de escaladă, cartată harta pentru orientare şi parcurs traseul de regularitate (drumeţie). Planurile de acasă erau clare: escaladă în pereţii Prăpăstiilor Zărneştilor, traseu de drumeţie pe creasta Pietrei Craiului între Piscul Baciului şi Vf. Ascuţit iar orientarea sportivă în zona taberei.
     Deşi marţi după - masă, escaladasem traseul de alpinism (o manşă de 10 - 12 metri, cu gradul 6), ploaia ce va începe şi nu se va mai opri, va împiedica ţinerea probei pe stânca udă. Traseul de drumeţie pe creasta principală va ieşi şi el din calcule, fiind foarte periculos de străbătut pe ploaie.
     Până vineri definitivasem toate problemele tehnice ale concursului. Aveam în vedere desfăşurarea probelor şi pe vreme bună şi pe vreme proastă. Au început să sosească cluburile încă de joi. Vremea foarte friguroasă şi ploioasă n-a adunat în tabără decât 18 cluburi şi circa 150 participanţi de prin toată ţara. Condiţiile de acces în tabără au fost dintre cele mai grele. Deşi clubul a asigurat transportul participanţilor cu maşina, până la 30 minute de tabără, acea porţiune de străbătut pe jos avea să se dovedească un calvar, prin noroaiele ce se formaseră. Tot ce era drum de căruţă devenise acum un "câmp minat" mocirlos, şi cu bălţi ce nu conteneau să se mărească. Ţinând cont ca jumătate din cluburi au ajuns după lăsarea nopţii, în tabără, imaginaţi-vă "spectacolul".
     Cu toată vremea rea, moralul organizatorilor şi al participanţilor, nu a căzut. Starea generală a devenit una de veselie, lumea ignorând ploaia, şi adunându-se în jurul focului de tabără. Şi cum românul se ştie că este inventiv, în jumătate de oră s-a improvizat şi un sistem de ţăruşi şi sfori în jurul focului, pentru uscarea hainelor. Deasupra focului s-a improvizat un fel de cort din pari lungi de câţiva metri şi acoperit cu un nailon imens. Astfel, pentru a alunga monotonia vremii, om cu om îşi găsise activitate, ca să nu stea toată ziua în cort.
     Şedinţa tehnică s-a ţinut târziu, pe la miezul nopţii, stabilind ordinea de start şi ora da start pentru concursul ce începea dimineaţă (sâmbătă). După şedinţă, lumea, parcă ignorând ploaia, s-a adunat iar la foc, s-a adus chitara, şi s-a continuat atmosfera veselă de cu zi.
     Sâmbătă dimineaţa s-a dat startul la orientare, în jurul orei 10. Aceasta avea să fie cea mai grea probă de orientare din anul acesta competiţional. În sistem ştafetă de trei, cu o lungime totală de 4, 5 km, într-o zonă care părea o simbioză de mlaştină şi junglă, avea să fie proba forte a concursului. Nu era de ajuns să fii bun în interpretarea hărţii, nu era de ajuns să fii un bun alergător; trebuia să ai şi un caracter tare şi ceva noroc. Din 11 cluburi care au putut intra în orientare (să nu uităm ca trebuia să ai trei oameni pentru a te putea înscrie în probă), doar 5 au reuşit să termine traseul. Unul dintre cele mai bune cluburi la orientare, Zimbrul Carpatin Piteşti, a fost descalificat, compostând ordine inversă două posturi de control; alţii, ca cei ce la Albatros Galaţi au abandonat, rămânând fără hartă sau fără fişă, după ce au căzut cu ele în mocirlă şi au devenit neinteligibile. Câştigătorii orientării au fost cei de la CARPATIA Bucureşti, cu timpul total de 76 minute, urmaţi la 20 secunde de VÂNTURARIŢA Rm. Vâlcea şi la un minut de CARAIMAN Câmpina.
     Între timp au plecat trei organizatori spre postul de control din traseul de regularitate. Acest traseu, redus la 4 ore dus - întors, avea să aibă un singur post de control, la Refugiul "Funduri", de sub creasta principală, la o altitudine de cca. 1890 m. Traseul străbătea poienile Grind, Lespezi şi Funduri, situate la 1350 - 1450 metri înălţime, după care trecând o pădure de molizi, ieşea la golul alpin, în Plaiul Oii, până în zona refugiului. Ceaţa deasă din golul alpin, şi marcajul deteriorat, i-a determinat să marcheze traseul din loc în loc cu steguleţe de pânză colorate. Din poteca turistică, până la refugiu a fost întinsă o cordelină cu fanioane, pe aproape 100 metri lungime. După trei ore de mers pe traseu şi de marcat zonele cu dificultăţi de orientare, arbitrii s-au aşezat în refugiu aşteptând participanţii. Între timp ploaia s-a transformat în ninsoare deasă, destul de timpurie pentru începutul lui septembrie, chiar şi la altitudinea asta.
     Însă în tabără, orientarea nu se mai sfârşea. Timpul estimat pentru câştigători crescuse de câteva ori, şi erau multe echipaje ce nu se mai întorceau din orientare. Astfel s-au amânat testele teoretice, până la terminarea orientării, iar arbitrii din postul de regularitate au fost chemaţi înapoi.
     Testele teoretice, cinci la număr (zonă geografică, prim ajutor, floră - faună, meteo şi alpinism) s-au ţinut în ploaie, fiecare club având la dispoziţie 5 minute pentru fiecare test). Acestea s-au dovedit a fi mai dificile pentru participanţi decât se estimase. Cel mai bine s-au clasat CARAIMAN Câmpina cu 800 puncte, urmaţi de CARPATIA Bucureşti cu 660 puncte şi C. P. N. T. Braşov cu 620 puncte, din maximul de 1000.
     Anulându-se proba de regularitate, mai rămânea din probele de teren, de ţinut alpinismul. În locul escaladei pe stâncă, s-au improvizat în tabără un sistem de corzi, pe care concurenţii trebuiau să urce folosind noduri Prusik şi apoi să coboare în rapel, totul contra cronometru. Doar două cluburi au reuşit să intre în baremul de timp, câştigând CARAIMAN cu 400 puncte iar apoi CARPATIA cu 148 puncte. Restul, depăşind timpul maxim acordat (10 minute) au avut 0 puncte.
     Organizatorii au încercat să îi ţină în permanenţă la curent cu rezultatele, pe participanţi, improvizând un avizier pe un molid mare, la adăpostul ploii. Astfel după fiecare probă erau trecute în centralizatorul de la avizier, punctajele cluburilor.
     În jurul orelor 18 probele de teren se terminaseră, clasamentul "Trofeului Braşovului" luând forma finală. După cumularea punctajelor de la probe, pe locul 1 era CARAIMAN Câmpina, pe locul 2, la câteva sute de puncte CARPATIA Bucureşti iar pe 3 braşovenii de la C. P. N. T.
     Dar concursul nu se terminase pentru participanţi. Seara, la foc urma să se ţină proba cultural - artistică, care nu puncta în trofeu, dar conta pentru clasamentul federaţiei. În această probă sunt trei secţiuni: cântece de munte proprii, poezie pe tematica şi scenetă de umor legată de natură sau de cluburi de turism.
     Specialiştii acestei probe, ALBATROS Galaţi, veniţi cu trupa completă, au fost în formă maximă şi au câştigat proba, urmaţi de CARAIMAN şi SILVA ambele din Câmpina. Adunaţi în jurul focului, am avut de înfruntat ploaia şi frigul, arbitrii cu concurenţii la un loc.
     După cultural, lumea a rămas la foc cu cântece şi voie bună, ignorând ploaia până târziu spre dimineaţă.
     Duminică, la ora 9 s-a desfăşurat festivitatea de premiere, după care, în timp ce cluburile plecau, organizatorii au trecut la strânsul gunoaielor şi sortatul lor. Cluburile au început să strângă corturile ude, să facă rucsacii, ca să poată pleca spre casa. După ce tabăra a fost strânsă şi focul de tabără stins, s-a plecat cu bagaje şi cu saci de gunoi spre capătul drumului forestier, unde erau maşinile, traversând aceleaşi poieni mlăştinoase, prin aceeaşi ploaie mocănească interminabilă. Prin ceaţa ridicată pe unele locuri, se putea vedea stratul de zăpadă aşezat, nu cu mult deasupra noastră. Astfel am realizat că temperatura în zona taberei, fusese în toate aceste zile în jurul valorii de 0 grade.
     S-a încheiat şi ultimul trofeu din acest an. A mai rămas o liră, care nu prea mai poate schimba clasamentul campionatului la vârf. Clubul nostru, FLOARE DE COLŢ şi-a consolidat poziţia secundă în acest campionat (clasamentul adună la un loc peste 50 cluburi) prin punctele primite pentru organizare (ą 5% faţă de punctajul câştigătorilor CARAIMAN, după cum decid arbitrii federali că a fost nivelul organizării). Pe locul 3, C. P. N. T. Braşov şi-a mărit avansul faţă de SILVA Câmpina.
     A mai rămas Lira de la Izvorul Mureşului, din decembrie şi puţin timp până când clubul FLOARE DE COLŢ Braşov, va deveni oficial vicecampion al campionatului naţional al cluburilor de turism organizat de FRTS.
Author: Emi Cristea
Uploaded by: Emil Precup
Views: 9350, Last update: Wed, Sep 17, 2003



Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Login or register to comment