Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Tura inedita in Piatra Mare

Bookmark and Share

Tura inedita in Piatra Mare
Tura inedita in Piatra Mare

Tura inedita in Piatra Mare

 

Acum aproape un an , impreuna cu inca doua prietene plecam intr-o tura destul de usoara in masivul Piatra Mare . Am pornit pe traditionalul traseu care trece pe la " Sapte Scari " pe care le-am ocolit prin dreapta si am continuat pe la fosta cabana Piatra Mare pana la varf . Am ajuns destul de repede deoarece plecasem devreme din Brasov . Ne cam ingrozea gandul de a ne intoarce pe unul din traseele marcate pe care le parcurseram de nenumarate ori .

Aveam de gand sa coboram pe unul din afluenti care formeaza mai jos rauletul ce a sapat canionul " Sapte Scari " si care incepe chiar de sub varf . De sus, insa parea totul mult prea inaccesibil . Pe acest traseu au urcat mai tarziu niste prieteni si din cate mi-au povestit nu au avut probleme deosebite .

Noi am incercat atunci o alta ruta pe care am vazut-o pe harta din revista Muntii Carpati trecuta cu linie punctata . Orientarea nu e o problema in aceasta zona ; problema e ca exista portiuni cu paduri tinere de molid prin care e foarte greu sa te deplasezi mai ales daca mai ai si un rucsac mare in spate . Am crezut mult timp ca si in acest masiv a existat o poteca de creasta . Si cine a fost in aceasta zona stie ca venind pe poteca marcata cu cruce rosie dinspre Predeal sau Dambul Morii se ajunge la varf dar poteca pare a se continua urmand linia crestei , cel putin o vreme . Venind dinspre ruinele vechii cabane mai poti vedea inca un marcaj banda rosie foarte sters .

Increzatori in toate aceste supozitii am continuat drumul pe poteca ce parea ca urmeaza linia crestei . Dupa nici 200 de metri datorita vegetatiei care devenea din ce in ce mai abundenta am fost nevoiti sa cotim din ce in ce mai mult spre stanga ajungand la concluzia ca in felul asta vom ajunge mai degraba in in Predeal decat la Dambul Morii unde planuisem noi sa ajungem . Am continuat totusi parca presimtind ca la un moment dat padurea ne va lasa sa o luam pe unde dorim noi .

Si asa s-a si intamplat . Dupa un timp am dat de o poteca ce parea ca duce spre stana de pe platou , lucru destul de probabil avand in vedere ca aceasta era ravasita de oile care treceau periodic pe acolo .

Am decis sa mergem in directia opusa stanii . Poteca parea ca se indreapta spre Dambul Morii asa ca am urmat-o .

N-am mers multa vreme pe ea deoarece la un moment dat s-a pierdut in hatisurile padurii . Totusi am tinut directia deoarece padurea era inalta si destul de primitoare .

Am dat de niste locuri minunate : fara poteca fara gunoaie fara urma de om . Am trecut pe langa niste pereti de stanca superbi , acoperiti in totalitate cu muschi mascati de copaci inalti , astfel ca de pe soseaua nationala nu se vede nimic in afara de padure deasa . Poate din aceasta cauza cea mai mare parte din acest masiv nu este explorata sau cunoscuta ; nu exista harti detaliate sau giduri decat despre traseele traditionale. Astfel masivul se rezuma pentru cea mai mare parte a turistilor la cateva fasi de natura .

Dar sa ne intoarcem la traseul de care vorbeam ; important e sa menti directia initiala , adica cea spre Dambul Morii , si sa cobori treptat de-a lungul unui brau , mascat de asemenea de padurea inalta si deasa . Acest brau pare a se continua , probabil spre traseul de la " Sapte Scari " , insa nu pot sti sigur acest lucru deoarece nu am avut timp sa il parcurg . Totusi ma gandesc ca asa stau lucrurile deoarece deasupra canionului pe partea dreapta cum urci pe varianta de ocolire se desprinde un fir de vale pe care acum doi ani am gasit niste marcaje tip momaie ( similare cu cele din Piatra Craiului de pe Braul Cioranga ) foarte ingrijit construite , si mai sus o poteca destul de bine conturata . Din pacate fiind singur nu m-am aventurat ne fiind pregatit pentru situatii neprevazute .

La un moment dat braul de care vorbeam mai sus ajunge intr-o poienita plina de ferigi si urzici inalte , abundenta lor facandu-ma sa cred ca prin acele locuri nu s-a umblat prea des , daca nu deloc . Din aceasta poienita am coborat direct pana la baza unui perete destul de impunator si la fel de acoperit cu vegetatie .

Daca pana aici nu am avut parte de apa , din acest punct coborarea se face direct pe albia unui afluent al raului Timis ( daca nu ma insel , urmatorul afluent serios dupa cel ce vine de la Sapte Scari – cum mergi spre Predeal ) . Acest paraias , la inceput , isi mareste debitul iar malurile pamantoase dar destul de abrupte ne obliga sa continuam direct prin apa rece .

Avem ceva probleme cu albinele care isi aveau stupurile aproape de albie dar face bine la reumatism . Am mers prin acel raulet destul de mult dar nu pot sa va dau un timp concret deoarece nu am avut ceas iar noua ni se parea ca nu mai ajungem la soseaua nationala .

Lucrul acesta s-a si intamplat . Urmand raul am ajuns intr-o poienita de data asta una " civilizata " . Era acolo o cabanuta din lemn iar afara amenajata o masuta rotunda loc de foc si chiar un izvoras . Erau plantati plopi care acum erau destul de mari .

De aici am iesit de pe albia raului deoarece banuiam ca trebuie sa existe o poteca de acces . Si aceasta exista , insa foarte bine ascunsa de vegetatia destul de salbatica . Am urmat-o pret de vreo 10-15 minute . Poteca era bine conturata si iesea aproape de Dambul Morii . Probabil ca fiind foarte intunecoasa , oameni ce veneau in numar relativ mare in acea zona la plaja si alte activitati de astea … , nu se aventurau crezand ca este o infundatura . Doar oamenii locului am observat ca stiau de poteca pentru ca pe aceasta se vedeau urme de vaci si oi .

Pentru ca aceasta sa nu ramana o simpla tura in care drumul de intoarcere a fost nimerit din intamplare , in primavara asta am refacut de unul singur traseul descris mai sus dar in sens invers . Si culmea e ca am reusit sa ajung fara probleme sus la varf si sa cobor inapoi pe vechiul drum Familiar ( banda rosie ) .

Chiar daca nu este un munte foarte inalt sau foarte greu , este un masiv destul de interesant care are inca multe zone ce merita explorate . Iubitorii de drumetii si de orientare pot gasi aici linistea pe care nu o gasesc in masivele renumite care eclipseaza prin inaltime acest masiv .

Daca exista cineva care ar vrea sa mearga pe aceste drumuri si doreste mai multe explicatii poate sa am contacteze la adresa gaby_100@personal.ro . Eu nu mai am timp pentru a face ture deoarece daca as fi avut as fi fost prezent la rubrica Planificatorul de Ture .

Drum bun tuturor !

Author: Petrica Gabriel
Uploaded by: Petrică Gabriel
Views: 6195, Last update: Wed, Aug 1, 2001



Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA MARE  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cabana Dambul Morii-Valea Sipoaia-Canionul Sapte Scari-Cabana Piatra Mare

 

Comment
Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Sun, Aug 12, 2001, 10:32 pm

Tura asta se face de mult timp prin Piatra Mare.

Comments for this article
Login or register to comment