Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Tura la Cabana Turnuri-1520m –Muntii Fagarasului- 5-7 iulie 2007

  • Alpinet
  • Articole
  • Tura la Cabana Turnuri-1520m –Muntii Fagarasului- 5-7 iulie 2007
Bookmark and Share

Tura la Cabana Turnuri-1520m –Muntii Fagarasului- 5-7 iulie 2007
Tura la Cabana Turnuri-1520m -Muntii Fagarasului- 5-7 iulie 2007
Marcaj: triunghi rosu, punct de plecare: orasul Victoria


Cu multe emotii am asteptat sfarsirea examenelor...acum ca am vazut si rezultatele pot spune ca a fost bine (9.11 media). Joi, 5 iulie 2007, dupa ultimul examen m-am dus incantata spre casa pentru a-mi lua rucsacul in spate si SA PLEC (de cand visam clipa aceasta...). Vremea era urata, dezamagitoare, cu toate astea nu am considerat ca ar trebui sa stau acasa. Stiam ca de multe ori am plecat pe ploaie si in cateva ore a fost senin si de multe ori am patit invers. Pe tren ma uitam ingrijorata la nori, insa ajungand in Ucea mici raze de soare se iveau, pete azurii ma faceau sa nu regret ca am plecat... Ma gandeam ca cineva drag este cu mine, nevazut, insa va fi mereu cu mine.
M-a dezamagit slaba organizare a orasului Victoria ce nu asigura transport nici macar la ore importante si in perioada asta cand circula multi turisti. Insa am gasit o persoana ce isi lasase masina in gara si a luat mai multi calatori. Pe masina o femeie in varsta imi spune o mica legenda a cabanei ce o stim cu numele de Fata Padurii. Pe cand era bunica dumneai in viata la aceasta cabana era o fata ce a stat acolo ani in sir datorita problemelor de sanatate. Cand mergea in sat (orasul Victoria este oras socialist) o data la cativa ani, lumea zicea ca a venit fata din padure. Ea a murit, anii au trecut, insa cabana a primit numele de Fata padurii.
A urmat o mica portiune de drum asfaltat, Sumerna, drumul forestier ce parea ca nu se mai termina, dupa fiecare schimbare de directie speram sa vina poteca. Era prima oara cand urcam pe Valea Arpasului(triunghi rosu), pana acum doar coborasem pe ea de ceva ori. De obicei am mers ori pe Muchia Tarata, ori de la Balea, Sambata, sau de pe alta vale si apoi pe creasta. Am avut timp sa mai prind cateva reprize de ploaie, sa intalnesc un grup maricel insa rasfirat ce cobora, din cand in unii mai intrebau cat de departe sunt colegii lor. Bineinteles ca nu toti mergem la fel, dar nici asa nu mi se pare in regula. Pentru mine modul acesta de a merge a fost unul din multele motive ce m-au determinat sa plec in grupuri mici sau singura.
Drumul forestier este cam lung, insa o masina poate sa-l faca aproape in intregime (mai rau cand ploua sau au fost prin zona cei de la exploatarea forestiera) sau perpedes ca nu strica. Desi, Cabana Turnuri este la 1520m, deci aproximativ la aceeasi altitudine cu Urlea (1533m), urcusul mi s-a parut ceva mai solicitant, insa minunat...ca tot muntele de altfel. Timpul m-a cam presa, chiar daca aveam frontala, incerc sa evit noaptea. Nu vezi decat pe unde sa calci si ratezi exact esenta locului. La cabana Turnuri am fost primita foarte bine. Doi domni ce-i stiam de vara trecuta de la Podragu erau acum la Turnuri. Nenea Ilie are 76 de ani, iar nenea Cristi 60 si ceva, insa varsta nu-i impedica sa-si care ore in sir rucsacul in spinare. La cabana nu mai este nea` Florin, ci un cuplu(Calin si Gica, sper ca am retinut bine) din orasul Sibiu, niste oameni foarte simpatici si de treaba. Tanti Gica a facut o ciorbita de cartofi excelenta. O sa mai revin vara asta des pe la cabana Turnuri. Este micutza, primitoare, de-a dreptul prietenoasa. Nu am mai urcat la Podragu in prima zi asa cum avusesem in gand si am ramas cu placere putin mai jos. Dimineatza m-a trezit marmota mea ce nu o mai vazusem de un an si coborase de la Podragu (marmotica e de fapt o amica pe care asa o alint). Initial vroiam sa merg pe creasta spre valea Sambetei, dar planurile s-au schimbat.... Nu puteam sa fiu in zona si sa nu merg sa beau un ceai la Podragu (inainte ceaiul meu preferat era la Urlea acum... la Podragu). De la C. Turnui pana la C. Podragu am facut aproximativ o ora jumatate, temperatura scadea, vantul sufla cu rautate, iar ceatza invaluia crestele in mantia ei deasa. Pe cat de misterioasa este ceata, pe atat de periculoasa. Pierzi orice reper, insa vara este altfel, reusesti sa mentii poteca, iarna insa nu. O busola, o harta a zonei este utila. La cabana se facea curatenie, ca in fiecare dimineatza, se matura in camerele in care au fost turisti, pe holuri, se spala vasele, se gateste. M-am bucurat sa revad oameni si locuri dragi. Cu greu mi-am luat rucsacelul in spate ce continea o gheaca in caz de ploaie serioasa. Ciobanul, Bebe are ceva mai multe mioare anul acesta, frumoase, niste alpiniste desavarsite. Spun asta pentru ca privind cum stateau pe muchia Tarata mi se pareau suspendate, tapetate in décor.
Am mai ramas o seara la Cabana Turnuri pentru a nu risca sa ajung prea tarziu in Victoria si sa nu gasesc ocazie spre Ucea. Nu erau multi turisti, era liniste. Privind turnurile cladite pe Muchia Piscul Podragului, natura imi aducea aminte cat de nesemnificanti suntem in fata Muntelui. Inalte, spectaculoase, adevarate capodopere create de natura.
Am plecat de la cabana devreme, patru oameni. Au fost tare uimiti cand le-am luat pachetul gol de tigari, lasat pe poteca. Mi-au zis ca n-am ce face. Am incercat sa le explic ca daca natura este poluata noi suntem primii afectati(prin apa, aer, sol...), ca deterioreaza aspectul muntelui... Ca si multi altii, am fost la strans gunoaie din munti, de langa rauri si este atat de dureros cand vezi pe unii ca isi cam bat joc. Si pe la cabane sunt atatea mormane de gunoi, dar daca si poteca devine murdara, deja te intorci cu un gust amar. Nu a fost cazul insa, am mai luat o sticla ce o fi "cazut" de la careva si poteca era curata...pentru cat timp? Servirea exemplului propriu, munca voluntara pentru stragere nu este suficienta. Cred ca amenzile sunt cele care ar mai putea indrepta ceva, asta ar simti-o direct.
Am incheiat tura mergand la strandul din orasul Victoria, savuratnd o bere rece...privind deja cu drag spre formele Fagarasului...

Poze?...cand o sa-mi iau si un aparat foto


Cazare: 25 ron - la prici 30 ron la camera
Ceai 1 ron, ciorba 6 ron

Author: Simona Elena Mînzu
Uploaded by: Simona Elena Mînzu
Views: 6462, Last update: Fri, Jul 13, 2007



Links to the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI  
Comment
Gligorie Emanoil Pârvu Gligorie Emanoil Pârvu, Sat, Jul 14, 2007, 2:26 pm

Mi-a placut cum ai scris (cu majuscule) despre descatusarea ta. Si acest articol dovedeste inca o data ca cei ce se incumeta spre inaltimile dure ale muntilor sunt plini de sensibilitate.
Zile frumoase pe munte si ai sa gasesti si alte cabane si cabanieri care sa-ti mearga la suflet!:-)

Comments for this article
Login or register to comment