Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

About Alpinet - Tura la Vf Omu

Bookmark and Share

Tura la Vf Omu

Una din turele traditionale ale Asociatiei de Turism "Chindia" din Targoviste este ascensiunea la Vf. Omu in primul week-end al noului an. Actiunea se desfasuara in fiecare an indiferent de conditiile meteo si de starea zapezii, reusind integral (pana la Vf Omu) sau partial. Tura se constituie intr-o etapa de antrenament pentru "Traversarea Negru Voda" (parcurgerea traseului principal de creasta ce leaga cabanele Leaota din masivul Leaota de cabana Padina din Muntii Bucegi), din luna februarie.

Punctul de plecare in traseu este situat pe DN 71 (Targoviste - Sinaia) in cea mai nordica comuna a judetului Dambovita, Moroieni. Traseul parcurge aproape matematic Valea Ialomitei, mergand pe langa firul apei pe marcaj cruce albastra,  trece pe rand pe lanaga taberele de elevi Caprioara, Cerbul si Vanatorul, apoi urca muntele Orzea si coboara la cabana Scropoasa. In continuare prin Cheile Zanoaga Mare se iese la cabana Zanoaga in drumul auto. De aici in cca 20 de minute se ajunge la cabana Bolboci, iar apoi, pe langa lacul omonim se trece prin  Cheile Tatarului si Cheile Coteanu iesind in final in bazinetul Padina. Cazarea dupa prima zi se face la una din locatiile din zona, in general la cabana Padina. Timp de mers: 7-8 ore.

A doua zi se face ascensiunea propriu-zisa la Vf Omu mergand in continuare pe Valea Ialomitei pana la Pestera si apoi pe Valea Obarsia (este vorba de aceeasi vale, dar care isi schimba denumirea) pana la izvoarele de sub Mecetul Turcesc. De aici urcam in saua Cerbului, zona numita "La Cerdac", trecem pe langa Vf. Gavanele si urcam pe Vf Bucura Dumbrava 2503 m sau Vf. Ocolit (traseul turistic il ocoleste prin stanga). Imaginea este impresionanta, iar Varful Omu, cabana si statia meteo sunt la doar cativa pasi. Astfel ajungem la cea mai inalta asezare locuita permanent din Romania, statia meteo de la Vf Omu,  unde, indiferent de tura care este de serviciu, suntem primiti de fiecare data cu aceeasi caldura sufleteasca si cu cel mai bun ceai fierbinte. Timp de mers de la Padina pana la Vf Omu, 4 - 5 ore. Din pacate timpul trece prea repede si nu putem sta mai mult de o ora la statia meteo daca vrem sa nu ne prinda intunericul, astfel ca plecam de asta data pe traseul spre cabana Babele de unde coboram pe Piciorul Babelor la Pestera si apoi la Padina. Timp total 8-9 ore.

A treia zi se face retragerea pe acelasi traseu ca in prima zi, dar in sens invers.

In fiecare an nucleul echipei a fost constituit din: Mihai Radu, George Matei, Nelu Tamas si Nini Porojan. La acesta, de cativa ani buni s-au mai adaugat: Bogdan Dragoi, Lucia Bondila si Pavel Tica. Echipa constituita din cei mentionati mai sus a mai fost insotita si de alti membri ai clubului (Geo Badea, Geanina Porojan) sau prieteni ai acestora pana in zona Pestera.

Ignorand avertizarile meteo (exagerate dupa parerea noastra) ale posturilor de televiziune, echipa mai sus mentionata a efectuat aceasta tura in perioada 4 - 6 ianuarie 2008 in foarte bune conditii: vizibilitate maxima, vant moderat, temperatura -12 grade C, zapada nepunand probleme deosebite la mers.

Cheile Orzei

Cheile_Orzei

Podetul din Cheile Zanoagei

podetul_din_cheile_zanoagei

Cheile Tatarului

cheile_tatarului

O parte a echipei in fata cabanei Padina

echipa

Mecetul Turcesc

Mecetul_Turcesc

In ascensiune (in spate Mecetul vazut de sus)

in_ascensiune

Saua Cerbului sau zona numita "La Cerdac"

la_cerdac

Vf. Bucura Dumbrava 2503m

vf_bucura

Vf. Omu 2505m

vf_omu

Cabana de la Vf. Omu (inchisa iarna)

cabana_omu

Vf. Omu 2505m

vf_omu2

Statia meteo de la vf. Omu

la_statia_meteo

Vf. Costila 2490m si releul

releul_costila

Acele Morarului

coltii_morarului

Creasta Morarului (portiunea Acelor)

acele_morarului

Sfinxul

sfinxul

Cabana Babele

cabana_babele

Plecarea spre casa

spre_cheile_zanoagei

 

 

 

 

 

 

Author: MIHAI RADU
Uploaded by: MIHAI RADU
Views: 47464, Last update: Wed, Jan 9, 2008



Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Busteni-La Vinclu-Cantonul Jepi-Cabana Piatra Arsa

 

Login or register to comment