Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - Zile in Rucar

Bookmark and Share

Zile in Rucar
Zile in Rucar -

Zile in Rucar - valori de cunoscut

Concurs de turism montan desfasurat la Rucar in Cheile Dambovicioarei si Cheile Ghimbavului
desfasurat intre 13-15 octombrie 2000.

    Pentru multi dintre noi a cunoaste cu adevarat tainele muntilor este o latura atat neexploatata,cat si o dorinta de simbioza intre sine si farmecul unui munte.Unii doar avem idee ,altii stim putin mai mult despre aceasta "metamorfoza" a omului cu rucsacul. As vrea sa va vorbesc despre un fapt mai putin mediatizat chiar si intre muntzomani si anume un concurs de turism montan. Pentru a va introduce putin in tema am sa va vorbesc de faptul ca fac parte dintr-un club de montaniarzi numit Carpatia ce reprezinta de fapt o latura ,destul de minora ce-i drept, a Academiei de Politie.
    Acest club alaturi de alte mai bine de treizeci de asemenea cluburi,provenite din toate colturile tarii participa,luna de luna la desfasurarea de concursuri de turism ce au loc in diferite zone din tara,in general fiecare club organizandu-si competitia in zona de unde provine.Aceste intalniri in care fiecare cauta sa isi valorifice cat mai eficient potentialul fizic si spiritual sunt mai mult decat niste simple reuniuni fiindca dincolo de ceea ce incita la competitie exista acea dorinta de a fi in mijlocul unor oameni intelepti cu experiente vaste si diversificate ,pornind de de la simpli studenti la artisti,profesori,muncitori si care toti au in comun aceasta dragoste de munte,fiecare simte asemenea acordul unei chitari la un foc de noapte,fiecare este cuprins de admiratie si respect pentru ceea ce este muntele.
    Dar ma lungesc cu vorba si as vrea sa revin la concretetea intentiei de la care am pornit si anume de a va vorbi de cateva zile petrecute alaturi de astfel de oameni in Rucar,locul unde a fost si tabara,zile care chiar daca n-au fost nicidecum o premiera in privinta unor asfel de intalniri pentru mine au un specific aparte.Dupa trei ani de participari mai mult sau mai putin bogate in continut valoric ca eficienta competitionala am reusit ,noi ,cei de la Carpatia sa punem pe picioare un concurs.Am ales muntii Leaota fiindca acolo nu mai fusese organizat vreun asemenea concurs,cel putin nu de catre cei de care facem parte din FEETP(Federatia Est-Europeana de Turism Profesionist). Pregatirile au inceput prin luna septembrie,cand fusese cercetata zona pentru a verifica potentialul acesteia vis-a-vis de exigentele unui concurs.
    Un astfel de concurs cuprinde mai multe probe si anume in primul rand e vorba de cea de regularitate care consta in parcurgerea traseului stabilit in interiorul unor anumiti timpi(cu puncte de legatura care erau de fapt locurile de popas);apoi e proba de alpinism cu parcurgerea unui traseu intr-un timp cat mai scurt cu atingerea anumitor puncte stabilite; urma apoi proba de orientare si in final,dupa ajungerea in tabara si o relativa odihna una din cele mai placute probe:cea de "cultural",despre care voi vorbi mai pe larg mai incolo. Inainte de a incepe sa va vorbesc de concursul propriu-zis as spune cateva vorbe si depre ceea ce a insemnat pregatirea concursului,care pentru mine a constituit o frumoasa experienta . O prima zi de "foc" a fost cea in care am marcat traseul,in unele locuri neexistand carare sau fiind neumblata de ani de zile. S-a muncit mult fiindca desi zona nu era la o altitudine foarte mare ,are portiuni abrupte,cu suisuri si coborasuri numeroase,apoi am "amenajat"un pod in chei peste Dambovita,care in octombrie iti cauza un "feeling" de gheata in timp ce mutam bustenii de pe un mal pe altul.
    Mi-ar lua pagini intregi sa vorbesc de aceste zile pregatitoare ,dar m-as departa de subiectul propriu-zis,daca nu deja am facut-o cam mult.Si a venit si ziua de vineri,13 octombrie,in care a avut loc sosirea participantilor si spre satisfactia noastra au venit in numar considerabil ,in jurul a trei sute de muntomani.Reintalnirea dintre acesti oameni pe care in parte ii stiam bine,in parte mai putin a creat o atmosfera superba:s-au purtat adevarate "sezatori" la chitara ,s-au spus amintiri,bancuri si de la sine s-a creat o buna dispozitie generala avand ca accesoriu si cate o materiazare bachica fiindca cine a spus "To beer or not to beer" alias Shakesbeer a spus bine si n-a fost blamat de nici unul dintre noi. A venit si ziua concursului,o dimineata insorita,pe care noi ,organizatorii, plecati in traseu spre posturile de arbitri,nu am mai prins-o din tabaramai ales ca zorii zilei i-am avut la mai bine de o ora de la plecarea din tabara. Traseul iti oferea o frumusete deosebita a unei zile de toamna cu aramiul specific lui octombrie suplinita de niste chei pe cat de superbe pe atat de salbatice,mai ales portiunea din Cheile Ghimbavului.
    Cum am mai spus-o ,desi altitudinea nu a fost foarte mare,cam 1300 ,traseul a fost destul de dificil poate si pentru ca au fost timpii stransi. Nici nu ieseai bine din localitate si prima portiune te solicita aproape la maximum pe un pieptis de mai bine de jumatate de ora pana in locul "La cruce",parca sugerand inceputul unor eforturi pe masura,dar coborarea ce a urmat ,una pe un grohotis superb i-a facut pe multi sa simta andrenalina 100%. Dupa aproape o ora se ajungea la primul post de arbitri,loc in care se facea trecerea din Cheile Dambovitei in Cheile Ghimbavului,la capatul acestora din urma fiind urmatorul post ,cel de alpinism,loc incare cred ca mai toti s-au simtit cel mai bine din tot traseul.
    Dar de aici incepea adevarata aventura ,episodul "La cruce" fiind floare la ureche si desigur drept urmare n-au lipsit vorbe de duh din "folclorul" autohton pe care n-am cum sa le includ aici ca as folosi prea multe bip-uri,dar mi-as permite o remarca a unuia din cei pe care i-am auzit,cu scuzele de rigoare "Panta asta e ca si femeia :te urci pe ea dar nu stii ce scoate din tine". A urmat apoi postul de orientare,cu un desis greu accesibil ,de fapt specific la astfel de proba. S-a ajuns in tabara ,s-au mai odihnit oamenii,apoi au pregatit programul de cultural,moment ce a fost gustat cu deliciu de toti.Vocile ce acompaniau chitarile , flauturile ,dar si tot felul de instrumenete improvizate ,multe dintre ele ar putea concura cu brio cu nume mari ale folkului autohton.
    S-au legat noi prietenii,s-au aprofundat altele mai vechi ,a fost un prilej de a fi intre multi dintre muntomani,fapt ce a creat o stare edenica in sufletul multora dintre noi. Premierea a multumit oarecum pe toata, lumea eviidentiindu-se cei din Campina de la Caraiman si Silva,cluburi de elita,dar si cei din Bucuresti si Brasov. Pe cei ce au fost sufletul organizarii acestui concurs i-am pastrat pentru final,lor datorandu-se multe din cele ce au dus la buna desfasurare a concursului.E vorba de Gabi Ungureanu,asistent universitar in cadrul Academiei de Politie,Dragos Gheorghiu si Stefan Maican,ofiteri M.I. in IJP Brasov.
    Dupa trairea acestor zile s-a ramas cu convingerea ca a meritat totul, de la cunoasterea unei zone superbe ,a unor oameni pe masura la ceea ce a fost probabil cel mai important,dincolo de ultima etapa din acest an a campionatului national, a fost placerea trairi unor zile traite intre muntomani.

Paul Leontica
leopaul_2001@yahoo.com

Author: Paul Leontica
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 11087, Last update: Tue, Nov 28, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Comment
Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Sun, Jul 30, 2006, 3:08 pm

" S-au legat noi prietenii, s-au aprofundat altele mai vechi, a fost un prilej de a fi intre multi dintre muntomani, fapt ce a creat o stare edenica in sufletul multora dintre noi. "

Si dupa atatia ani, aceste prietenii au ramas inca in picioare.

Comments for this article
Login or register to comment