Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Climbing and Escalade - Zona de căţărare Colibri

Bookmark and Share

Zona de căţărare Colibri


Localizare zona
Situata deasupra localitatii Pecinisca, aceasta zona este vizibila înca din gara Baile Herculane (conform imaginii de prezentare).


Acces
Pentru a accesa zona de catarare puteti urma unul din cele doua drumuri de acces (trasate în galben în imagine; am încercat sa respect cât se poate de precis alura originalelor):

Varianta 1 (40 min.) porneste pe ogasul din satul Pecinisca situat în dreptul casei cu numarul 130 (punctul P1 în imagine; parcare posibila). Dupa 3 minute de mars, parasiti spre dreapta cursul pârâului pe un drum cu aspect galben, lutos. La început, drumul prezinta mai multe ramificatii spre livezile din împrejurimi. In aceste situatii voi veti opta de fiecare data pentru varianta care urca. Dupa o portiune mai abrupta, drumul se largeste si devine mai domol. La cca. 150 de metri de intersectia cu Varianta 2, veti gasi doua momâi (triunghi rosu în imagine) situate la un interval 50 de metri una de alta. Uitându-va spre stânga printre copaci, la cca. 50 de metri se remarca o stânca la care trebuie sa ajungeti. Urmati apoi spre stânga timp de doua minute o poteca destul de evidenta pentru a ajunge în zona de catarare.

Varianta 2
(35 min.) porneste din apropierea carierei vechi situata la capatul satului Pecinisca (punctul
P2 în imagine; parcare posibila lânga o stâna). Urmati apoi un drum forestier de buna calitate pâna la intersectia cu Varianta 1. In continuare, urmati portiunea de drum deja descrisa în versiunea precedenta.

Despre zona
Fiind orientat spre vest, acest perete prezinta particularitatea de a fi la adapost de soare în prima jumatate a zilei. Zona în care sunt situate traseele actuale este acoperita de un lichen negru, rebarbativ, ceea ce o face putin frecventabila dupa ploaie. Din proprie experienta pot totusi sa va spun ca peretele se usuca suficient de repede. Pitonarea traseelor nu a fost dificila în sine însa curatirea lor s-a dovedit a fi destul de migaloasa. Ca urmare, doar prizele pe care eu le-am considerat esentiale au fost periate. Alveolele în schimb, uneori ascunse, câteodata plasate exact unde trebuie, au fost curatite cu simt de raspundere. Cu siguranta ca aportul vostru este necesar si ma astept la un ajutor pretios atât în ceea ce priveste punerea în valoare a unor prize ascunse cât si pentru gasirea unui grad just pentru trasee.

Despre trasee
Toate traseele sunt echipate cu spituri de buna calitate. Statiile de rapel au câte doua spituri: unul mai lung prevazut cu inel rapid iar celalalt de o lungime egala a celor folosite pe lungimi. Aproape in fiecare regrupare veti gasi carabiniere vechi care ar fi de preferat sa ramâna locului.
Distanta între spituri este rezonabila iar lungimea traseelor a fost limitata la 30 de metri din doua motive: pentru a putea fi parcurse cu corzi de 60 de metri dar mai ales pentru a evita brâna, uneori friabila, de deasupra.

Nu voi face o schita a traseelor deoarece mi se pare inutil sa trag linii curbe intr-un dreptunghi. Le voi enumera doar de la stânga spre dreapta lasându-va placerea de a stabili voi gradele (gradele mele, dupa scara franceza, sunt doar orientative) ramânând ca succintele detalii prezente în acest articol, împreuna cu numele, sa le desconspire personalitatea. .

1. Râul de matase: ultimul traseu facut; nu am apucat înca sa-l parcurg; traseul are 2 puncte destul de dificile.
2. Visul unui colibri verde: 6b/6b+; traseu estetic care are meritul de a fi dat nume acestui perete (cred ca ati avut ocazia sa remarcati la Herculane aceste superbe insecte, amestec rafinat de pasare si insecta, culegatoare de nectar, ce se aseamana cu micutele colibri; ele se numesc Sphinx Colibri).



3. First: 6b; evident, primul traseu deschis; elegant si cu surprize.
4. Picoterapie: poate 6c+ poate +; îsi datoreaza numele vârfurilor ascutite de roca.
5. Alpidor: tare, nu am avut timp sa-l parcurg; initial trebuia sa poarte numele Tragemaba ; Alpidor = joc de cuvinte dragut pe care eu îl folosesc adesea ca nick.
6. Cuib de Soim: 6a+/6b; traseu dragut; o familie de corbi ne vizita mereu în timp ce-l deschideam dar Cuib de Corb v-ar fi reamintit prea des de Poe.
7. Epiglota : Poate 6c poate +; traseul îsi merita pe deplin numele (aceeasi plecare cu traseul precedent).
8. Alex: 6a poate putin +(!?).
9. Roots: 6a (?!); la câtiva metri buni de celelalte trasee.

Nu-mi ramâne decât sa va urez vreme adecvata si catarare placuta. Deliciul mea a fost sa va ofer aceste trasee. El va creste cu siguranta primind comentariile voastre de orice gen.

Gelu. Ionescu@lis. inpg.fr
Author: Gelu Ionescu
Uploaded by: Cătălin Olteanu
Views: 17490, Last update: Mon, Sep 11, 2006



Links to the Mountain Guide:
Muntii CERNEI  
Login or register to comment