Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism şi Escaladă - Spre Himalaya. In Memoriam Alexandru Bradut Serban (Cuxi)

Bookmark and Share

Spre Himalaya. In Memoriam Alexandru Bradut Serban (Cuxi)



SPRE HIMALAYA

IN MEMORIAM ALEXANDRU BRADUT SERBAN (CUXI)




De mic eram atras de alpinism, ascultand povestile despre expeditii, citind carti despre marile aventuri la munte, am vazut prin aceasta activitate o continuare a copilariei in maturitate.

Da! alpininsmul este un joc superb intre niste culise gigantice, intr-o lume in care omul chiar daca iese invingator este supus fortelor naturii si poate simti maretia acestia.

Eram la inceput, abia apucasem cateva trasee, visam tot timpul la,, mai mare”, cand un prieten bun m-a cadorisit cu o carte,, Singuratatea verticalelor”, scrisa despre baiatul acela care a murit in avalansa in Muntii Retezat.

Citind aceasta carte am descoperit mesajele alpinismului, am descoperit ca toti care am ales muntele ca a doua casa avem ceva in comun si am inceput sa simt o puternica simpatie fata de Alexandru Bradut Serban. Paginile cartii parca ma aduceau,, intr-o lume minunata in care veti gasi numai copii” (poate mai stiti cantecul?!).

Cred ca nu sunt singurul care este in cautarea cestei lumi, Cuxi in aceasta carte arata una din caile prin care se poate ajunge acolo. In vacante, concedii, sfarsit de saptamana, cand se poate, ne asteapta locuri de unde ne intoarcem cu totii mai veseli, cu sufletul mai curat. Ospitalitatea cortului este cea cu milioane de stele. Citeam cu strangere de inima despre lupta pe care o dadeau pentru fiecare metru in,, Fisura Albastra” unde,,... soarele ii petrece pana la baza traseului...”. Citeam despre escaladele din Bicaz, Turzii, Piatra Craiului, Retezat... Din aceste povestiri am inteles puterea prieteniei care ii leaga in afara corzii, am inteles curajul cu care abordau cate un pasaj. Si totusi, el, care a infruntat atatea greutati pe verticale, se intreaba:,, de ce suntem aici in frig si in vant, ce cautam?!”. Raspunsul este pe aceeasi pagina:,,... si nu vor uita ca au stat suspendati 36 de ore intre cer si pamant”. Acestea nu se uita, nici eu nu voi uita acele 56 de ore in Eigernordwand la fel cum nu voi uita nici ultimii pasi pe Cho Oyu.

La o alpiniada organizata de timisoreni, m-am intalnit cu Dinu Mititeanu. In drum spre Gentiana spunea ca pe vremuri exista parerea generala ca in cazul in care s-ar fi organizat o expeditie in himalaya, Cuxi trebuia sa participe. Nu am uitat aceste cuvinte. Cuxi nu a apucat expeditiile in Himalaya, nici ridicarea vizei in spatiul Schengen, ceea ce pentru mine personal inseamna muntii Europei. Varful Matterhorn a fost cel mai inalt pe care a urcat-4477m. Himalaya era nu numai visul lui, cred ca toti cei care iubesc muntele doresc sa ajunga acolo sa vada,, Tara zapezilor Vesnice”.

Dupa ce a escaladat obeliscul Alpilor a fost intrebat:,, Alexandru Bradut Serban, ce iti mai propui sa cuceresti?”, raspunsul sau a fost:,, As vrea, as dori foarte mult sa merg in Himalaya”.

Am participat intr-o expeditie in Muntii Himalaya pe un varf de peste 8000 metri, iar atunci cand participarea mea era sigura m-am hotarat sa o fac in memoria lui Alexandru Bradut Serban. Am umblat ceva pe munte, stiu ca se pot intampla multe, greselile de obicei nu se iarta, iar daca scapam trebuie sa fim constienti ca nu ne putem baza doar pe noroc.

La Craciunesti, Alexandru Cornel, mi-a zis cateva cuvinte, cateva vorbe, de la un prieten de – al lui:,,... Noi suntem in viata pentru ca am avut incredere in indoielile noastre”. De 17 ani incerc sa escaladez pereti, versanti, creste, varfuri si de fiecare data cand ma intorc vad in ochii celor apropiati o usurare. Din pacate pierderea unui prieten, copil... pe munte nu poate fi compensata cu nimic.

Doamnei Serban, totusi as dori sa-i transmit cateva ganduri legate de fiul sau. Desi Cuxi nu mai e cu noi, el este prezent prin cartea lui, mesajul, gandurile lui, in inima tuturor celor care se afla in cautarea acelei lumi pe care am descris-o la inceput.

Faptul ca exista multi tineri care au pus si pun mana pe cartea lui, inseamna ca el a lasat o mostenire valoroasa care poate insemna mult in viata multora.,, Muntele traieste prin tine” scrie el pe coperta cartii sale, muntele traieste prin noi toti care umblam pe poteci, iar din cand in cand mai patrundem in verticalele muntilor. Prin noi Cuxi traieste mai departe prin ceea ce a facut el, in ceea ce a crezut el.

Poza lui cu insigna de salvamont este in Himalaya, priveste zambind spre Cho Oyu, unul din cei 14 optmiari. Crucea lui va ramne insa un semn de exclamare pentru cei care nu au indoieli in ceea ce priveste pericolele de pe munte.

Suntem cu totii vulnerabili, si noi si muntle, trebuie sa avem grija sa nu ne ranim reciproc.



Torok Zsolt
















Autor: Torok Zsolt
Înscris de: Raul Clepcea
Vizualizări: 12575, Ultima actualizare: Marţi, 14 Nov 2006


Comentariu
Fără foto D.N A, Marţi, 14 Nov 2006, 17:57

F. interesant...e frumos "a ajuns"unde si-a dorit, chiar daca printr-un alt fel de moment.

Fără foto Oana B., Miercuri, 15 Nov 2006, 9:20

Nu vreau sa spun mai mult decat: Gestul tau trebuie sa fie un exemplu pentru toti cei care sunt pe poteci!

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Miercuri, 15 Nov 2006, 9:59

Felicitari Joe, pentru tura si pentru frumoasa initiativa!:-)

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Miercuri, 15 Nov 2006, 12:23

Felicitari Zsolt! Ma incurcai in tastaura:-(

Titus Hen Titus Hen, Miercuri, 15 Nov 2006, 15:55

Calde felicitari pentru tot ce ai facut si nu in ultimul rand pentru acest articol. Cam asa ar trebui sa se comporte toti alpinistii nostri de frunte.

Minerva Vincze Minerva VinczeAdministrator Alpinet , Miercuri, 15 Nov 2006, 16:05

Felicitari Zsolt! Gestul tau spune multe.. Bafta in continuare!

Fără foto Grigore Sârbu, Miercuri, 15 Nov 2006, 22:45

De mult n-am mai citit un articol atit de frumos! Multumesc, Zsolt!
---
Grig

Fără foto Mircea Ordean, Duminică, 21 Apr 2013, 9:43


Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii