Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Eşti ceea ce îndrăzneşti!

Bookmark and Share

Eşti ceea ce îndrăzneşti!
bucegi_047_1

Undeva în trecut, pe când eu mărturiseam că am găsit în munte un loc în care să-mi împlinesc dorurile, cineva mi-a adresat retoric, o întrebare: "De ce mai există şi restul lumii, în afară acestui loc (în care să ne putem împlini dorurile)? Şi de ce nu începem de acolo fiecare călătorie? De ce ne-am obişnuit să trăim ca străini în locurile fără sens în care ne găsim aruncaţi?" 
Hm... locurile fără sens în care ne trezim aruncaţi, poate că sunt însuşi drumul nostru. Dacă nu trăim puţin în aceste locuri nu avem cum să le cunoaştem şi să ştim dacă sunt sau nu lipsite de sens. Dar, întradevăr, e de condamnat să trăim din obişnuinţă în locuri în care ne simţim străini. Dar de ce, totuşi, facem aşa!? Momentan nu am răspunsul. Peste ani, când cu voia Domnului şi cu vrerea mea poate voi descoperi acest răspuns, vi-l voi spune. Alţii, mă invidiază pentru norocul meu de a fi descoperit toate aceste locuri minunate din munţi (de parcă n-ar fi meritul meu că merg acolo - spre deosebire de ei, ghinionişti, eu am câştigat mersul pe munţi la loto) şi de a fi cunoscut oameni cu aceleaşi pasiuni, alături de care să pot trăi asemenea experienţe!
Ceea ce am eu de spus în această privinţă, este că atunci când urmezi un drum, e imposibil să nu întâlneşti alţi oameni care să urmeze, măcar şi pentru scurtă vreme, acelaşi drum, ca tine. Atunci când descoperi cine eşti cu adevărat, sau măcar începi să ai o idee şi zăreşti o potecă ce seamănă cu drumul tău în viaţă, dacă ai curajul şi încrederea să o urmezi, e imposibil să nu întâlneşti alţi oameni, cu acelaşi scop şi ideal. Dar concentrarea prea mare a unora, asupra unor lucruri pe care societatea le impune, precum şi stresul şi oboseala continuă, îi înstrăinează de fapt de lucrurile simple care i-ar putea face cu adevărat fericiţi. Şi nu mai au puterea decât să îi invidieze pe alţii.
Căci ştiu că mulţi dintre cei care mă invidiază, nu s-ar urni din loc, să urce munţii cu rucsacul în spate, chiar dacă li s-ar ivi ocazia.

bucegi_1

Atunci când ai anumite pasiuni, e imposibil să nu găseşti oameni cu aceleaşi pasiuni ca şi tine. Când spui că nu ai cu cine să faci ceea ce îţi doreşti, mie îmi sună ca o scuză pentru faptul că nu îndrăzneşti să fii sau să faci ceea ce visezi.
E ca şi cum ai da vina pe soartă că ai picat un examen pentru care n-ai învăţat, pentru că n-ai avut cu cine să te meditezi. Sau poate că dorinţa de a face acel lucru despre care spui că nu ai cu cine să îl faci, nu te arde, nu este un foc mistuitor - e doar o scânteie, pe care aştepţi să o aprindă alţii. Anturajul, grupul de prieteni sau de amici, se face pe nişte criterii, care pot fi preferinţe muzicale, sportive, intelectuale, pasiuni comune, etc.
Altfel, nu ai avea nici un motiv să te întâlneşti cu ei. Iar acel criteriu, pe baza căruia îţi alegi "anturajul" este de cele mai multe ori trăsătura esenţială a personalităţii tale. Aceea e pasiunea ta. Iar dacă n-ai cu cine să mergi pe munte, înseamnă că asta (încă) nu e pasiunea ta.

Pasiunea mea e muntele. O flacără care mă arde, mă mistuie. Trăiesc săptămâna cu gândul la weekend, să o iau din loc, spre înălţimi (chiar dacă nu reuşesc intodeauna). Şi astfel am întâlnit oameni cu aceleaşi pasiuni. Şi chiar dacă această pasiune nu a fost deca o scânteie, am sporit-o eu, am aprins-o. Şi da, aşa e, până când mi se vor împlini şi alte vise, sunt conştient că de ceva timp încoace, trăiesc mereu unul... fără de care, n-aş fi Claudiu Crăciun. Cunosc comorile munţilor.

Eşti ceea ce îndrăzneşti!

bucegi_048_1_1

Şi am mai învăţat ceva, pe munte: cu cât urci mai sus, cu atât întâlneşti mai puţini oameni. La fel e şi în viaţă...


Pozele mi le-a facut Radu Diaconescu, pe Valea Morarului, într-o tură despre care voi povesti curând.

Autor: Claudiu Craciun
Înscris de: Claudiu Craciun
Vizualizări: 5050, Ultima actualizare: Sâmbătă, 30 Mai 2009


Comentariu
Ciprian Lolu Ciprian Lolu, Sâmbătă, 30 Mai 2009, 15:59

dar vezi tu acel loc cel pe care-l vad din poze este totodata si unul in care poti cunoaste si fata cruda a muntelui, imi aduc aminte perfect de aceea zi de 18 ianuarie 2008 in care... cred ca ar fi mai bine sa nu pomenesc de ea si cu toate acestea este adevarat ca aceea zi mi-a schimbat mult sensul vietii, ca de atunci totul s-a transformat intr-o...sa spunem siguranta deplina ca exista Dumnezeu, ca ma priveste, ma vegheaza si ca atunci cand va fi va fi... ma bucur pentru tine dar am un mic sfat: incearca sa privesti muntele si la rau, stii tu uneori muntele nu este atat de placut precum credem, ba dimpotriva...
o zi buna iti doresc:-D

Claudiu Craciun Claudiu Craciun, Sâmbătă, 30 Mai 2009, 18:14

Nu-mi aduc aminte sa fi spus ca muntele (daca l-as personaliza) e bun sau rau. Am zis doar ca am gasit in munte "un loc în care să-mi împlinesc dorurile". Restul depinde in mare masura si de mine. Nu prea are ce sa-mi faca muntele, daca nu sunt acolo unde n-ar trebui, atunci cand n-ar trebui. Muntele nu e o "fiinta cu ratiune". Mare parte din ceea ce ni se intampla acolo este un efect al propriilor noastre decizii. Dar exista si acel mic procent din lucruri care "trebuie sa se intample, orice ai face", decise poate de "fiinta suprema", iar astea se pot intampla si oriunde altundeva...
Am vorbit despre munte ca o pasiunea. Nu am zis ca nu presupune nici un risc. Multe pasiuni sunt extrem de periculoase: parasutism, motociclism, speologie, etc...
Am mai vorbit despre munte ca o pasiune, iar despre pasiuni ca elemente care-ti definesc personalitatea.
N-am zis nici ca nu presupune vreun risc, nici ca e totul perfect, mereu, pe munte...
Si nici ca daca altcineva nu are aceasta pasiune, ar gresi.

Multumesc pentru opinie, pentru ca ai citit cuvintele mele, precum si pentru sfat - nu strica niciodata un strop de ratiune, in plus.

Zile frumoase!

Doru Zamfir Doru Zamfir, Duminică, 31 Mai 2009, 11:54

Atat de frumos spus...cred ca am gandit-o dintotdeauna dar nu-mi gaseam cuvintele. E ceva in noi, in subconstient. E senzatia exploziei de libertate ce nu mai poate fi stavilita...
Ar fi o mare bucurie sa putem comunica.
Doru Zamfir

Fără foto catalin stroe, Marţi, 2 Iun 2009, 8:35

De acord cu cele spuse de Claudiu în sensul că muntele nu trebuie personalizat în "bun" sau "rău" şi este foarte adevărată afirmaţia că ce se întâmplă acolo, de cele mai multe ori, este rezultatul deciziilor noastre. Iar acestea, da, pot fi caracterizate în bune sau proaste, inspirate sau neinspirate.
E bine că mai există încă oameni asupra cărora muntele să aibă un asemenea impact şi să însemne atât de mult. Bravo!

Iulia Guş Iulia Guş, Miercuri, 3 Iun 2009, 19:17

Foarte foarte frumos scris!

Mai ales incheierea

Şi am mai învăţat ceva, pe munte: cu cât urci mai sus, cu atât întâlneşti mai puţini oameni. La fel e şi în viaţă...

Claudiu Craciun Claudiu Craciun, Miercuri, 3 Iun 2009, 20:50

Asta e adevarul, Iulia:). Muntele ne invata si multe altele!
Coincidenta sau nu, pe blogul personal unde am postat prima data acest text, acum vreo 4 saptamani, am primit un comentariu asemanator cu al tau, referitor la incheiere. Inseamna ca nu sunt singurul care a inteles ca "la fel e si in viata" si ma bucur pentru asta.

Catalin, multumesc pentru cuvinte si pentru opinie.

Doru, traim intr-o lume care se vrea libera si unde comunicarea este atat de facila... asa ca nu vad nici un impediment in a putea comunica.

Fără foto Octavian Paraschivescu, Miercuri, 10 Iun 2009, 22:04

"Atunci când descoperi cine eşti cu adevărat, sau măcar începi să ai o idee şi zăreşti o potecă ce seamănă cu drumul tău în viaţă,.." - asa cred ca simtim toti..unii constient, altii nu:)
Foarte frumos spus..probabil lucruri gandite de multi dintre noi, insa scise doar de tine, pentru toti ceilalti:)
Multumesc!

Fără foto ovidiu niţu, Vineri, 5 Feb 2010, 15:42

legat de incheiere, as spune ca intalnesti mai putine persoane, dar dintre aceste persoane multi sunt oameni, raportat ca si numar la ce intalnesti "mai jos". oricum frumoase vorbe in scriere.
numai bine

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii