Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Saritoarea-definitie

Bookmark and Share

Saritoarea-definitie





Saritoarea este un obstacol prezent pe traseul unui curs de apa. Este o discontinuitate aflata pe firul unei vai. Pe noi de intereseaza atunci cand parcurgem o vale
alpina. De preferinta secata.
O saritoare poate avea diferite aspecte: poate fi un horn, un bloc de stanca, o lespede spalata de apele torentilor, un prag inierbat etc.. Are diferite inaltimi: de la cativa metri pana la 80-100m. Ce pot eu sa-ti spun este ca nici o saritoare nu seamana cu alta. Unele sunt sfredelite de ferestre, altele sunt surplombante, multe se prezinta sub forma de blocuri de stanca suprapuse etc.. Daca citesti o lucrare de specialitate sau daca umbli mult vei vedea ca fiecare vale are cam toate felurile de saritori. Rar cand nu se intalneste un tip.
Unele vai abunda in saritori cu fereastra (Valcelul Portitelor din Bucsoiu sau Valea Seaca dintre Clai), altele au succesiuni de hornuri si altele diverse fete de spalatura.
Depasim o saritoare aflata pe o vale alpina fie prin catarare libera directa, fie prin ocolirea ei (in urcare de ex.). Nu e obligatoriu ca ocolirea sa fie usoara. Eu am ocolit intr-o vara saritoarea mare de pe Valea Adanca si nu mi-a fost bine. A fost le limita caderii.
Trebuie sa nu ai rucsac mare, sa ai niste bocanci cu talpa aderenta si pe uscat si pe ploaie, trebuie sa ai macar o cordelina de 40 m sau 20 m macar. Nu in ultimul rand trebuie sa citesti traseul dinainte si sa ai conditie fizica buna. Saritorile nu se depasesc in graba si "dintr-un salt". Trateaza fiecare obstacol cu seriozitate si nu te aventura mai departe decat acolo unde esti sigur ca mai exista drum de intoarcere. E mult mai greu sa cobori decat sa urci si de aia trebuie sa nu neglijezi eventualitatea unei retrageri. Nu vreau sa te inspaimant, dar cred ca e bine sa stii ca saritorile nu sunt toate banale doar pentru ca ai auzit de altul care le-a facut sau ca ai citit ca ele "se fac".
Trebuie luat fiecare pasaj in serios si, nu uita, fara graba. De obicei mergi cu cineva, te asiguri uneori si tractionezi rucsacii cu coarda sau cordelina. Pana prin iulie (si uneori toata vara) gasesti zapada pe vai. Ea ascunde unele pasaje din saritori si poate fi o capcana. Iti recomand cateva vai simple pe care poti face ceva scoala: Valea Alba, Valea Morarului pe fir, Valea Seaca a Jepilor (Seaca dintre Clai), Valcelul Mortului, Valea Adanca din Bucegi. Si in Crai poti face ceva: Padina Lancii, Valcelul cu fereastra. Pasajele saritorilor sunt uneori destul de aproape de verticala si trebuie sa ai ceva notiuni de catarare si sa iti pastrezi macar trei puncte sigure de sprijin. De obicei deasupra pasajelor se afla mici portiuni de grohotis si trebuie sa fii atent sa nu declansezi caderi de pietre.
Trebuie rabdare, seriozitate si nu urca niciodata daca simti ca nu esti in forma. Multe saritori sunt simple, elementare, dar pe fiecare vale gasesti si ceva dur.








Autor: Dupa un mesaj pe lista Alpinet
Înscris de: Elvis Grandin
Vizualizări: 4423, Ultima actualizare: Vineri, 22 Feb 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii