Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 2A

2 A.     STAȚIUNEA BĂIȘOARA - ȘESUL CALD - MUNTELE MARE - NETEDA - LA DUBE - LA RUINE - ȘERBOIU - LUPȘA

            Marcaj: cruce roșie        Durata: 7-8 ore 

            Caracter: Marcaj ce urmează culmea cea mai înaltă a masivului Muntele Mare, oferind panorame excepționale în toate direcțiile. Recomandat drumeților cu pregătire medie și cicliștilor montani antrenați. Iarna recomandat dincolo de Muntele Mare numai celor corespunzător echipați, dotați cu busolă și de preferință având schiuri de tură.

            Pornim din stațiunea Băișoara, din fața cabanei (hotelului), pe drumul carosabil. În fața cabanei vechi părăsim șoseaua și marcajul cruce albastră, ce cotesc stânga, și intrăm pe "drumul militar". După ce întâlnim o altă variantă a drumului, venind din stânga-spate, ajungem la o bifurcație. Drumul carosabil cotește la dreapta, noi însă continuăm înainte, pe un drum de care, însoțit de o linie telefonică.

            După un parcurs orizontal traversăm un pârâu și începem să urcăm. La o trifurcație ținem dreapta și, prin pădure, "drumul telefonului" ne scoate, pe lângă captările de apă pentru stațiune, la Șesul Cald, la "drumul militar", puțin mai sus de colibe, unde întâlnim marcajul bandă roșie. În continuare urcăm lin, apoi traversăm pe curbă de nivel mai multe izvoare ale Pârâului Negru, ocolind prin dreapta Vf.Pietrele Mărunte (1735 m) și coborâm în larga șa La Poduri.

            În stânga, Valea Podurilor izvorăște dintr-o întinsă mlaștină. În față se ridică Vf.Muntele Mare (1826 m). Marcajul taie două serpentineale drumului, apoi îl însoțește la stânga pe o porțiune lungă. Când drumul face o serpentină bruscă spre dreapta, îl părăsim, despărțindu-ne astfel și de marcajul bandă roșie, și ne angajăm pe o potecă, ghidați de stâlpii de marcaj. Traversăm un pârâu (apă nepotabilă!) și urcăm printre ienuperi, ieșind pe nesfârșitul platou al Muntelui Mare, la 3 ore de la plecarea din stațiune.

            Curând, lângă o fundație, poteca se transformă în drum de tractor. Vârful Muntelui Mare rămâne în dreapta. După traversarea unui pârâu și desprinderea spre dreapta a unui drum înierbat ce trece prin șaua dintre Vf.Muntele Mare și Vf.Neteda, urcăm lin spre acesta din urmă, al cărui punct de maximă altitudine (1784 m) rămâne de asemenea în dreapta noastră. Urmează o coborâre lungă, dar lină, deoarece ne aflăm în continuare pe imensul platou Muntele Mare - Neteda - Șesul Lupșanului, aparținând suprafeței de nivelare Fărcaș-Cârligați.

            Din dreapta-spate vine un drum de camion bine conturat, dinspre șaua Prislop. Ajunși în șaua dintre Neteda și La Dube, drumul devine orizontal și înierbat. În dreapta noastră zărim o stână. (De aici coboară spre dreapta un drum de tractor în Valea Filii). Drumul nostru se conturează din nou, desfășurat printre bolovani enormi ce-l străjuiesc de ambele părți. În față-dreapta vedem stâncile de pe platul vârf La Dube (1653 m).        Trecem de o fâșie de pădure ce urcă din stânga până aproape de drum și, după încă 400 m, ajungem, la cinci ore de la plecare, la o importantă ramificație: drumul de tractor continuă înainte, peste vârful Șesul Lupșanului (1636 m), de unde coboară spre șaua Poarta Întrecailor și cătunul Novăcești, dând ramificații și spre colibele Căprărețe (stânga) respectiv spre V.Neagului (în dreapta). Marcajul cruce roșie însă părăsește drumul și o ia stânga-față, coborând prin pășune. Privind cu atenție vom identifica poteca, pe vremuri foarte bătută, acum înierbată.

            Traversăm un pârâu, apoi coborâm paralel cu el încă 300 m, până la intrarea în pădure, marcată de o uriașă cruce roșie, vopsită pe trei brazi alăturați. O coborâre de circa trei sferturi de oră prin pădure ne scoate în poiana La Ruine ("La Ziduri"), unde a existat până în anii '50 Casa Pogăceaua (Cab. Muntele Mare), aparținând Armatei, dar care găzduia și turiști. Aici vine din dreapta un drum mare de tractor dinspre Șesul Lupșanului. Încă o porțiune de coborâre pe culme și ajungem în Tarnița Târsa, o șa unde intersectăm un drum de tractor ce urcă din stânga, pe Hoanca Târsei, venind de pe Valea Lupșei, și coboară în dreapta, pe Hoanca Goiei, spre Valea Caselor.

            Marcajul nostru cotește dreapta și continuă pe culme, printre ienuperi. Lăsăm în stânga vf.Șerboiul (1240 m), trecem pe la un izvor, apoi ne abatem din culme spre stânga, pe la colibele Pogăceaua, deasupra cărora trecem pe la un alt izvor și printr-o zonă mlăștinoasă. Reîntâlnim drumul de culme în șaua Poarta Șerboiului. În continuare trecem pe la un grajd cu pereții din piatră și întâlnim primele case permanente. Lăsăm în stânga un vârf al muntelui Runcuri (1122 m) și ajungem într-o șa largă. Mai departe ocolim și vf.Certege (1026 m) și ajungem pe dealul Prislop.

            Pe această porțiune avem priveliști deosebite spre Munții Metaliferi, admirând în față Gemenele, Colțul Vinții, dar și deranjanta imagine a carierei de la Mușca / Roșia Montană, unde versanții nu au mai fost reîmpăduriți. Drumul cel mai bătut coboară pe Dealul lui Mihai. Noi însă, înainte de intrarea în pădure, cotim brusc la dreapta, prin fânaț, coborând abrupt câteva zeci de metri, prinzând un drum de care. Printre tufișuri descindem, în serpentine, ajungând la fânațele numite Obârșia. Aici, pe o potecuță, se poate ajunge, urcând spre spate-stânga, la un izvor.

            Mai departe coborâm pe liziera pădurii, apoi trecem de o șa împădurită și de niște case. Drumul intră într-un făget, apoi iese în poieni, pe culmea dintre valea Obârșia (în stânga) și Valea Caselor (în dreapta). Printre fânețe îngrădite coborâm în satul Lupșa (centru de comună, aflat pe V.Arieșului, la 516 m altitudine), ieșind la șoseaua principală cu 200 m aval de gară, de unde mai sunt 500 m până în centrul comunei, unde vom vizita neapărat muzeul etnografic.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 44925, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Schitul Posaga-Cheile Posagii-Satul Posaga de Sus-Sub abruptul Scaritei-Rezervatia Scarita-Belioara

 

Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii