Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 3A

3 A.     STAȚIUNEA BĂIȘOARA - CRUCEA CRENCII - MUNTELE ROMÂNEASA - REZERVAȚIA SCĂRIȚA-BELIOARA - V.BELIOARA - LUNCA LARGĂ - CHEILE RUNCULUI - RUNC - OCOLIȘ

            Marcaj: cruce albastră   Durata: 6 ore (3 până în rezervația Scărița-Belioara)       

            Caracter: Marcaj ce face legătura dintre stațiunea Băișoara și Valea Arieșului, utilizat însă în primul rând pentru vizitarea, plecând din stațiune, a rezervației Scărița-Belioara și pentru accesul la celelalte obiective din zonă: Cheile Pociovaliștei, Cheile Runcului, Cheile și Mănăstirea Poșaga etc. Traseul este ușor accesibil pentru drumeție în tot cursul anului, mai ales pe porțiunea dintre stațiune și rezervație. Iarna orientarea este însă dificilă, traseul fiind recomandat numai cunoscătorilor.

            Pentru cicliștii montani traseul este accesibil, dar necesită experiență și antrenament, fiind recomandabilă evitarea porțiunii dintre cabana militară și V.Vadului (se coboară pe drumul forestier) și efectuarea primei părți a coborârii pe V.Belioara pe lângă biciclete.

            Din fața cabanei "Muntele Băișorii" (hotelul), urmăm șoseaua, lăsând suuccesiv spre dreapta "drumul militar" (însoțit de marcajul cruce roșie) și apoi drumul forestier ce coboară în V.Vadului, ajungând la 15 minute de la plecare aproape de Cabana Militară, unde stâlpii de marcaj ne indică să părăsim drumul asfaltat, intrând în dreapta în pădure. Coborâm mult, pe un vechi drum de căruțe pe alocuri adâncit de ape.

            Într-o poieniță avem grijă să cotim stânga, împreună cu marcajul, ce ne conduce în scurt timp la firul Văii Vadului, pe care îl traversăm. După încă 50 m, într-o poieniță, cotim aproape 180 de grade spre dreapta, întâlnind drumul de tractor ce vine pe firul Văii Vadului. După câteva zeci de metri cotim la stânga pe o potecă, traversăm drumul forestier (care se sfârșește puțin mai la stânga, continuându-se numai cu un drum de tractor) și urcăm prin pădure. Treptat panta scade iar poteca ne scoate într-un luminiș, unde ne orientăm față-dreapta, pe lizieră, coborând apoi oblic pe o potecă spre un drum de care ce vine din V.Vadului.

            Suntem la Crucea Crencii, la limita dintre județele Cluj și Alba. De la plecare a trecut o oră. Un drum de tractor foarte adâncit de ape urcă în dreapta, spre Stăuina Runcanilor. Noi mergem înainte pe drum, apoi, la colibe, un alt drum urcă la stânga, în serpentine, spre culmea ce duce la muntele Boinic, Șovaru și obârșia văii Jgheburoasa. Drumul cel mai bătut continuă înainte, pe curbă de nivel, noi însă îl părăsim și ne orientăm spre sud, prin fânaț, ghidați de un stâlp de marcaj. Poteca firavă devine treptat mai bine conturată.

            Traversăm Apa Rătăcită, cum plastic a fost denumit izvorul Văii Tisei datorită meandrelor pe care la face în această zonă plată și mlăștinoasă. Urcăm vizavi, spre colibele numite La Știolne. Aici întâlnim un drum ce vine din spate-dreapta, pe culme, de la colibele Bocșești (unde se sfârșește drumul auto forestier ce urcă din Săgagea). Începem să urcăm pe Muntele Boului, pe un drumeag înierbat, destul de abrupt, lăsând în stânga noastră niște plopi.

            Ajunși în culme cotim spre dreapta, poposind la stâlpul de marcaj pentru a admira peisajul ce se deschide în direcția stațiunii: Se vede sub noi firul Apei Rătăcite, colibele Știolne, Bocșești, Crucea Crencii și Zăpodie (în dreapta, pe versantul dinspre V.Tisei al muntelui Șovaru). În plan mai depărtat se văd nenumăratele case de vacanță ridicate în stațiune, iar pe orizont se conturează la vest-nord-vest vârful Buscat, la vest vf.Pietrele Mărunte, continuat spre stânga de Muntele Mare și Neteda.

            Ocolim în urcuș lin, pe drumeagul înierbat, obârșia Văii Boului, aflată în stânga noastră. Tot în stânga rămâne și vf.Româneasa, în dreptul căruia traseul devine orizontal, iar panorama spre sud, până acum obturată, ni se deschide brusc: Se vede Valea Arieșului și împărăția de munți din sudul Apusenilor și, în zile cu vizibilitate bună ( iarna sau în octombrie), se pot admira la orizont crestele munților Făgăraș, Parâng și Retezat!

            Direcția de mers se schimbă din nou. Ne orientăm spre est, printre ienuperi, și coborâm într-o șa. Aici  părăsim drumul și urcăm direct prin pășune, ghidați de semnele de marcaj aplicate pe pietre, spre vârful Cuntenitu. Este ultimul urcuș. Ajunși în culme lăsăm în dreapta vârful, cu baliza topo, și, la 2 1/2 - 3 ore de la plecare, ajungem la marginea rezervației Scărița-Belioara.

            Intrarea în rezervație este barată de un gard, prevăzut cu un pârleaz. Cu câteva zeci de metri înainte de gard, în stânga, la obârșia văii Belioara, un stâlp cu săgeți marchează începutul traseului triunghi albastru (ce traversează rezervația și coboară în Runc prin Cheile Pociovaliștei). Marcajul nostru, cruce albastră, coboară abrupt, prin pășune, ajungând la un izvor. Din stânga vine de pe un picior un drumeag înierbat. Continuăm să coborâm pe linia de cea mai mare pantă și intrăm în pădurea de fag.

            Poteca se transformă treptat în drum de tractor, ce urmează firul apei, scoțându-ne din pădure la o ramificație, unde un drum de tractor urcă în serpentine pe versantul din stânga. Continuăm pe firul văii, pe drumul ce devine treptat carosabil. După circa o oră trecem pe lângă cantonul silvic Lunca Largă și intrăm în satul cu același nume. Ajunși în valea Ocolișului, la drumul principal, cotim dreapta și intrăm curând în Cheile Runcului, a căror versanți abrupți se ridică la înălțimi impresionante. Pe vale mai întâlnim vechi mori, vâltori și alte instalații tradiționale acționate de forța apei, unele încă în funcțiune.

            După 3,5 km din Lunca Largă ieșim din chei și ajungem în satul Runc, unde se sfârșește traseul marcat cu triunghi albastru, de care ne-am despărțit cu circa 3 ore în urmă. 300 de metri în aval vedem și confluența Ocolișului cu apa Pociovaliștei. De aici, urmând în continuare drumul,  trecem prin Ocoliș, sat reședință de comună, înșirat pe vale. După 4,5 km parcurși din Runc ajungem la Gura Ocolișului, la confluența cu Arieșul, unde întâlnim drumul național, pe care  sunt 34  km până la Turda și, în sens opus, 51 km până la Câmpeni. Gara Ocoliș este la 500 m de mers, spre dreapta, mocănițe circulând de două ori pe zi.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 44918, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii