Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 5AB

5 A.     STAȚIUNEA BĂIȘOARA - CĂTUNUL GERA - LA CRUCE - SATUL MUNTELE BĂIȘORII - SATUL BĂIȘOARA

            Marcaj: cruce roșie        Durata: 3 1/2 ore          

            Caracter: Marcaj ce făcea odinioară legătura între cabanele Muntele Băișorii și Cheile Turzii, acum fiind limitat la traseul complex turistic - satul Băișoara, din care de interes efectiv este porțiunea până în satul Muntele Băișorii, restul fiind drum modernizat. Traseul este ușor accesibil în tot timpul anului și nu necesită pregătire sau echipament specific. Este un traseu uzual de coborâre din stațiune (nu și de urcare) pentru cicliștii montani.

            Din fața cabanei Muntele Băișorii pornim pe culme în jos. Trecem prin fața cabanei SC Electromontaj Cluj, coborând apoi printre case de vacanță. Când drumul devine mai abrupt dă o ramificație la dreapta-spate, apoi coboară pe sub molizi bătrâni până în șaua Curmătura, unde se sfârșesc cabanele, iar drumul devine slab conturat. De aici, un drum coboară la stânga, spre Poiana Iancului, iar o potecă în față-dreapta. Din șa continuăm în coborâre lină, apoi pe curbă de nivel, pe versantul sud-estic al dealului Gera. După 20 minute de la plecare ajungem în cătunul Gera, unde găsim un izvor bun.

            Drumul devine din nou mai abrupt, coborând, după ce lasă două ramificații puțin vizibile spre stânga, la șosea, la confluența pârâului Gera cu V.Ierța, loc numit "La Cruce". Șoseaua intră printre casele satului Muntele Băișorii, ajungând după 15 minute în centru, la bufet, unde întorc autobuzele. Până în satul Băișoara mai sunt 10 km de coborât pe șosea. În Băișoara, V.Ierța confluează cu V.Ierii, iar șoseaua întâlnește drumul județean ce vine dinspre Cluj-Napoca, de la Luna, și continuă spre sud, spre Buru.

5 B.     SATUL BĂIȘOARA - SATUL MUNTELE BĂIȘORII - LA CRUCE - CĂTUNUL GERA - STAȚIUNEA BĂIȘOARA

            Marcaj: cruce roșie        Durata: 4 ore    

            Pentru detalii a se vedea și traseul 5 A.

            Din satul Băișoara, reședința comunei omonime, avem de urcat, din centru, 10 km pe drum modernizat pe Valea Ierții până în satul Muntele Băișorii. (există și autobuze, venind din Turda). În Muntele Băișorii trecem de centrul satului și ajungem la gura Văii Mămăligii, pe care urcă un drum forestier spre Găbriana. Mai mergem puțin pe drumul asfaltat și ajungem "La Cruce", unde lăsăm spre dreapta și "drumul vechi", ce urcă pe altă vale.

            Imediat după pod, înainte ca șoseaua să cotească la stânga, o părăsim și începem spre dreapta un urcuș pe un drum abrupt de care. Ajungem în cătunul Gera, de unde drumul ne conduce pe curbă de nivel, pe versantul dinspre Pârâul Muntelui (Gera), ce curge în stânga noastră. Ajungem în șaua Curmătura, de unde încep casele de vacanță. Mai urcăm 10 minute printre cabane, până în centrul stațiunii, la hotel.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 44925, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii