Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 6A

6 A.     STAȚIUNEA BĂIȘOARA - CRINȚ - GĂBRIANA - PRELUCA BONDURESEI - VALEA HUZII - CAB.MUNTELE FILII

            Marcaj: bandă albastră   Durata: 5 ore    

            Caracter: Marcaj ce face legătura dintre stațiunea Băișoara și bazinul mijlociu al Văii Ierii, de unde alte marcaje turistice conduc, pe la ruinele cetății Lita , spre satul Liteni și respectiv spre Cab.Someșul Rece, prin Plopi și Muntele Rece. Traseul este folosit și ca o componentă pentru multiple circuite cu baza în stațiunea Băișoara. Este accesibil drumeților cu pregătire medie, dar iarna este accesibil numai celor bine antrenați și echipați, de preferință dotați cu schiuri de tură, din cauza stratului gros de zăpadă. Este un traseu excelent pentru cicloturiști, accesibil chiar și fără bicicletă de munte.

            Din fața cabanei Băișoara pornim pe "drumul vechi", ce intră în pădure și ne conduce, inițial ușor descendent, apoi pe curbă de nivel, la pârtia de schi, pe care o traversăm. Cotim stânga și intrăm din nou în pădurea de molid. Traversăm peste câteva sute de metri pârâul Clinului, pe care coboară culoarul defrișat în ideea realizării "Pârtiei Noi". Ajungem la pârâul Crințului, la o intersecție.

            "Drumul vechi" cotește dreapta, coborând pe vale spre Muntele Băișorii. Un drum de tractor urcă spre stânga. Noi începem urcușul direct în față, pe o potecă, de-a lungul unui culoar în pădure. Intersectăm drumul de tractor și continuăm urcușul oblic-dreapta, prin pășune, având deasupra noastră colibele Crinț. De la un izvor cuibărit la poalele unui falnic molid urcăm direct în sus, ieșind în culme, la drumul de care, după o oră de la plecarea din stațiune.

            Săgeata vopsită pe un arbore bătrân ne indică să cotim stânga. În urcuș lin trecem pe lângă colibele de vară, ce rămân în stânga noastră. Dincolo de ele vedem stațiunea și, mai departe, culmile Scăriței-Belioara. În partea de sus a poienii intră în pădure numeroase drumuri paralele. Noi însă cotim dreapta, ceva mai jos, ghidați de un stâlp de marcaj, și intrăm în pădure pe un drum de care. El se bifurcă imediat (urmăm ramura superioară) și continuă apoi pe curbă de nivel. La o nouă ramificație cotim pe varianta mai puțin bătută, din dreapta, ieșind în scurt timp în poiana Găbriana.

            De la colibele Găbriana urcăm la stânga, pe o potecă, printr-o plantație. Ajunși în culme, într-o șa mlăștinoasă, întâlnim drumul de care ce vine dinspre Vf.Buscat și cotim pe el spre dreapta-față. (Un alt drum de care coboară spre dreapta-spate). Urmează o succesiune de poieni și porțiuni de pădure. Urmărind drumul de care trecem peste / pe lângă Colțul cu Apă, Colțul Copiilor (unde un drum de tractor coboară în dreapta, spre colibele Izvorele), Groapa Mare și Muntele Bocanilor, ajungând în șaua Preluca Bonduresei, la o intersecție.

            Aici, un drum mai slab conturat vine din stânga-spate și continuă înainte, pe culme. Spre dreapta-spate intră în pădure un drum foarte umblat, ce duce la Izvorele. Noi ținem drumul ce se orientează față - dreapta, începând să coboare lin. Ajungem, după un parcurs mai lung prin pădure, pe o lizieră, având în stânga o mare tăietură de la izvoarele Văii Huzii. Într-o șa, marcajul părăsește culmea (pe care, continuând, ajungem în Muntele Bocului) și coboară la stânga, pe un drum abrupt de tractor, în serpentine, la capul drumului forestier de pe valea Huda.

            După 10 minute de mers, drumul auto dă o ramificație spre dreapta, ce urcă în satul Muntele Bocului. Continuând tot pe vale, trecem pe lângă cantonul silvic Roșala, apoi drumul se depărtează treptat de vale, angajându-se pe versantul drept. Marcajul părăsește la un moment dat drumul și cotește la stânga, începând un coborâș mai abrupt pe o potecă. Ea ne conduce în firul văii și apoi, după încă 15 minute de mers, la o microhidrocentrală.

            Curând ajungem la drumul auto forestier ce vine din valea Sălășele. Urmându-l pe vale în jos, întâlnim curând, venind din dreapta, și drumul anterior părăsit de noi. Apar primele case din satul Muntele Săcelului. La bufet intersectăm un drum ce coboară din dreapta, din satul Muntele Filii, și urcă în stânga, spre casele de pe versantul stâng al văii. Peste puțin timp ajungem la cabana Muntele Filii, ce nu mai prea funcționează în ultimii ani. Aici se termină marcajul bandă albastră.

            Pe drum la vale ajungem după alți 3 km la confluența cu Valea Ierii, în locul numit La Poruț. Pe șoseaua modernizată, pe care există curse de autobuze, se poate ajunge de aici în Băișoara (6 km) sau spre stânga, în satul Valea Ierii. Altă posibilitate este urcușul vizavi, spre ruinele cetății Lita, și de acolo spre Liteni sau spre Plopi, pe marcajele triunghi roșu respectiv cruce roșie.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 44925, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii