Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo mai 1999

Bookmark and Share

ALPINinfo mai 1999 - Premiera traseului Amurg

Premiera traseului Amurg (V+ A0, 2lc)

Marţi 13 aprilie 1999

După trei zile de căţărătură în fostele cariere, unde aderenţa şi prizele tăioase sunt folosite la maxim, mutăm tabăra din şaua Ţuţuiatu în valea Dâtcova, unde reinstalăm corturile -după părerea mea,în cel mai pitoresc loc din zonă, unde stânca şi apa "străjuesc" tabăra.

Dimineaţă devreme coborâm firul văii până la Piciorul Dâtcova, executăm trei lungimi de coardă -"Traseul Diagonal" şi rapelăm până în Brâul Mare de unde vom urca iar ultima lungime în "Hornul Prieteniei".

După pauza de masă "măturăm"toate manşele de lângă corturi (V-, VI-, VI+) şi reuşesc să-l conving pe Anghel să mai eliberăm un perete. Pitoanele sunt pregătite, ciocan, bucle de cordelină şi de coardă (cât mai multe), câteva nuci,şi-o coardă albastră cu nume franţuzesc. Intrarea o găsim imediat -doar ne-a prins seara încercând prima lungime. De jos peretele îmi pare lejer şi îi cer lui Anghel să nu mai facă traverseuri ci să urce în linie dreaptă.(În urmă cu o lună, Anghel a bătut aproape toată lungimea, eu nu am făcut nici un pas pe perete)

Batem palma iar Anghel (cap de coardă ca de obicei) pleacă uşor la deal;primul cui îl găseşte repede, asigură cu o buclă lungă, al doilea îl sare (este prea aproape de primul şi este ascuns într-o fisură adâncă). La al treilea începe distracţia: traversează lateral (cu toate că eu comentez el nu spune nimic), urcă apoi pe diagonală revenind la linia traseului, asigură în inelul din care coborâse data trecută şi gata cu pitoanele bătute!

Înainteaza aproximativ trei metri, se foieste ca un vierme, incearca sa fixeze un piton dar nu reşeşte mai urca puţin şi infige un "P"-tip IUS -cam trei sferturi; il leagă cu cordelină la baza şi asigura, nu mai are "morcov". De aici face un traverseu dreapta, mai bate un piton şi iese sus în brână, aud;aud cum bate pitoanele de regrupare, trage coarda în timp ce-mi pun ghetele.

Prima porţiune o urc uşor, dar mai sus (văleu!) totul e surplombat. Cu ceva străduintă ajung sus, transpirat bine, frumoase senzaţii, e cea mai tare lungime din zonă. Brâna e bună pentru felicitări dar drumul este in sus. A doua lungime incepe cu o ingrămădire de blocuri până într-un pic de placă neagră (puţin surplombată), apoi o treaptă şi o adevarată placă finisată cu un şlefuitor de geamuri crăpată de un topor bun, dar care a lovit puţin cam sus.

A doua lungime a avut peripeţii, o repriză de prim ajutor la manşe- unde cineva a încercat un nod fals pâna a văzut că nu ţine şi s-a trezit cu 10m mai jos; apoi reluat traseul am auzit doi "saci" trântiţi pe rând (Anghel se luase la trântă cu fisura finală voind să biruiască "rotpunkt").

Ne-am întâlnit sus când soarele jumate era în ghiţit de orizont şi-am spus noi doi "AMURG".

Materialele necesare: 7-8 bucle expres, (de preferinţă lungi) 30-50cm, coardă 40m, 3-4 bucle mari de coardă, cordelină pentru a priponi în ţancuri.

Marian Caval (Barbă)

Autor: Clubul Alpin Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 14660, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii