Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo iulie 1999

Bookmark and Share

ALPINinfo iulie 1999 - Interviu cu George Stroie

Coştila este casa mea ...

Stăm pe bancă în faţa refugiului şi ceaţa goneşte nebună deasupra Văii Prahovei.

- Geo, spune mai întâi, câteva date personale.

- Mă numesc George Marius Stroie şi m- am născut pe 15 octombrie 1974, în Bucureşti. Inainte lucram ca mecanic auto, dar acum lucrez ca alpinist utilitar. Nu sunt căsătorit.

- Cum te- ai apucat de căţărare?

- În 1997 au avut un eşec sentimental şi am vrut să fac ceva. Aşa că, m- am dus cu fratele meu, Paul Lucian la munte, mai precis, am venit în Coştila. Mi- a plăcut ce am văzut aici, aşa că am hotărât să revin. Şi am revenit!

- Ai mai fost pe munte până atunci?

- Nu! mă dusesem prin Predeal, Sinaia, dar pentru distractii, discotecă, ştii tu ...

- Care a fost primul traseu pe care l- ai făcut?

- În Sinaia, "Hornul Suspendat " (4B). L- am făcut cu nişte tenişi îngaloşati cu piele de căprioară. În prima lungime m- au ţinut, dar apoi s- au făcut praf. Primul traseu în Coştila a fost " Fisura Însorită " - prima lungime, cu un tip, Mario din Buşteni. După asta am făcut " Hermann Buhl ", cap schimbat.

- Cum, aşa din prima?

- Da! Din acel moment, n- a mai lipsit nici un week- end în care să nu fiu în Coştila, la refugiu. Uneori, mai ales vara şi iarna, stau săptămâni întregi aici. Coştila este casa mea. Am făcut aproape toate traseele de aici. În 1998, cred că am lipsit din Coştila maxim 7 week- enduri.

- Ai făcut şi manşe de dificultate?

- Da , deşi mie nu- mi plac în mod deosebit. Mi- e îmi place mai mult să mă duc în trasee lungi, mai ales în traseele " legendare " ca să zic aşa, cum sunt " Innominata ", " Scorpion "....În 1998, m- am dus cu Geta (Georgete Argeşeanu) în Moraru, unde am făcut traseul " Fisura Morarului " (5B), despre care Cristea spunea că este unul din cele mai frumoase din Bucegi. Pe tot parcursul lui `98, m- am căţărat cu Geta, dar după ce am avut o micăceartă cu ea, am început să mă caţăr solitar.

- Ce echipament foloseşti pentru căţărarea solitară?

- Mă asigur cu un gri- gri, urc cu o coardă dinamică lungă. Când ajung în regrupare, cobor în rapel şi recuperez carabinierele şi gri- gri - ul, apoi urc cu blocatorul şi gri- gri -ul pe coardă. Având coarda lungă, un traseu îl fac în mult mai puţine lungimi. De exemplu, " Fisura Mult Dorită " am făcut- o din trei lungimi, în 6 ore.

- Şi îţi place solo?

- Da. De mult vroiam să fac aşa ceva, iar acum am ocazia. Nu mai depinzi de nimeni şi nici nu mai stai să aştepţi coechipierul. Tot timpul te mişti, ceea ce e important mai ales iarna. am reuşit să fac toate traseele din Ţancul Mic şi Ascuţit , solitar. Şi în Postăvaru am fost solitar, în " Surplombele de Aur "

- Apropo, te- ai căţărat şi iarna?

- Da. Astă iarnă, (1998) am făcut " Albastra directă " împreună cu Vlad Popa, chiar pe 31 decembrie. Când ne- am întors la refugiu, în noaptea de revelion, ne- am culcat. A fost extraordinar!

- Căţărarea de iarnă este cu mult diferită de cea de vară?

- Da, mai întâi nu se pune problema rotpunkt, pentru că ar fi aberant aşa ceva. Cu plastici în picioare şi rotpunkt!? Apoi urci cu pioletul în inelul de la piton, pui scăriţa, te tragi, ce mai, este deosebit! Tot astă iarnă, m- am căţărat în "Bisericuţă ", lângă Mălăieşti. Deasemenea fac şi căţărare pe gheaţă.

- Şi ai unde să faci aşa ceva?

- Este o cascadă pe Morar, la Bâlea şi în Retezat. Dar oricum, căţărarea pe gheaţă adevărată se face afară, în Alpi, în Caucaz ...Aşi fi vrut anul acesta să fac peretele Uşbei de Nord, dar am renunţat, momentan.

- Şi totuşi, ai abia doi ani de când practici alpinismul şi escalada. Cum îţi explici aceste reuşite?

- Antrenamentul. Cum spuneam, în Coştila vin săptămână de săptămână. Şi am mers mult cap de coardă. Atunci când eşti cap, este adevărat, cu totul deosebit. În plus, eu cunosc traseele de aici şi le pot face noaptea, pe ploaie, băut, etc.

- Adică un individ oarecare, dacă ar avea antrenament, ar putea să facă toate acestea?

- Nu, pentru că trebuie şi experienţă. Trebuie luate pas cu pas, mărunt.

- N- ai avut şi căderi?

- Ba da! De exemplu, astă iarnă am picat în " Hermann Buhl " chiar de sub regrupare. M- am rostogolit 15 metri şi am smuls un piton. După ce mi- am revenit, m- am dus de- am bătut pitonul şi ne- am retras. Îmi luxasem o mână.

- Premiere ai făcut?

- Am făcut o manşă de dificultate în Cheile Peleşului " FlyingMouse " (VIII - ) şi urmează să termin un traseu în Ţancul Mic " Noua Dictatură " (VII +)

- Tu de fapt ce faci , alpinism sau escaladă?

- Alpinism. Escalada nu- mi place şi nici competiţiile. Totuşi, în funcţie de condiţiile de participare, poate mă bag şi eu la balcaniada din august.

- Din câte înţeleg, alpinismul este pentru tine un sport extrem ...

- Da, îmi place să- mi simt inima- n gât, să- mi crească adrenalina; să mă caţăr ştiind că ultima asigurare este cu mult sub mine. În " Innominata " după ce pleci din a doua regrupare, mergi 8 metri fără asigurare. Dacă pici, e factor doi şi poţi smulge regruparea. Dar mi- a plăcut!

- Ce planuri de viitor ai?

- Mai întâi, vreau să mă caţăr în România. În Bicaz, în Buila - Vânturariţa, etc. Pe plan extern, aş vrea să ajung pe Cerro Torre. Am văzut filmul cu Cesare Maestre de zeci de ori. Poate şi ceva în Tre Cime..

Vântul zgâlţâie refugiul şi lumânările crează o atmosferă caldă. Lumea se urca în paturi pentru a se culca, când îl aud pe Geo:

- Băieţi, care merge cu mine să facem o nocturnă? ...

Marian Anghel - iunie 1999

Autor: Clubul Alpin Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 14305, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Comentariu
Fără foto sorin nichiforiuc, Vineri, 29 Aug 2008, 20:11

salutare, caut un partener pt cerro torre, sau alte ascensiuni in europa(nichiforiuc@yahoo.com)

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii