Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo mai-iunie 2000

Bookmark and Share

ALPINinfo mai-iunie 2000 - Cheile Bicazului - Peretele vestic al Făgetului Ciucului

Traseul Lacrima de Piatră - gradul VI a, 7 l.c.

Premiera a fost efectuată de echipa Mircea Noaghiu, Constantin Pădureanu, Geza Todor şi Jozsef Vass în anul 1975.

Materiale necesare pentru o echipă de doi alpinişti: o coardă de 40 m, 12 bucle de asigurare cu carabiniere, eventual scăriţe.

Pentru a ajunge la baza traseului, de la complexul " Raza Soarelui " aflat la capătul staţiunii Lacu Roşu urcăm spre peretele sudic al Făgetului Ciucului. Traversăm la stânga pe sub perete şi trecem creasta care delimitează peretele sudic. După un scurt urcuş prin pădure ajungem la baza peretelui vestic al Făgetului Ciucului. Intrarea în traseu se află în partea centrală a peretelui, lângă un copac crescut la baza stâncii.

Pentru o mai bună identificare, traseul nefiind marcat la bază, de copac a fost legată o bucată de cordelină roz.

Prima lungime de coardă: Urcăm vertical trei metri după care înaintăm oblic stânga pe o brână înierbată. De unde se termină brâna urcăm puţin vertical, după care traversăm oblic dreapta peste o faţă înierbată. La capătul traverseului regrupăm la două pitoane proaste.

A doua lungime de coardă: Înaintăm oblic stânga peste o zonă puţin friabilă până sub o placă de stâncă unde întâlnim primele spituri ale traseului (de fapt sunt nişte şuruburi forate). ATENŢIE! Toate spiturile din traseu au urechea cu gaură foarte mică şi nu se pot asigura decât cu carabiniere subţiri. Trecem placa după care prindem o fisură orientată ascendent spre dreapta. La capătul fisurii un traverseu spre dreapta ne scoate în regrupare.

A treia lungime de coardă: Din regrupare traversăm la dreapta până sub un diedru vertical. Urcăm diedrul, iar după un traverseu la stânga regrupăm.

A patra lungime de coardă: înaintăm pe verticala peretelui la început prin căţărare artificială, apoi prin căţărare liberă aproximativ 30 m şi regrupăm incomod.

A cincea lungime de coardă: Ne căţărăm puţin vertical, după care parcurgem un prag înierbat ascendent spre dreapta. Traversăm la stânga şi escaladăm în continuare o fisură arcuită spre dreapta, pitonată pentru escaladă artificială. La capătul fisurii regrupăm.

A şasea lungime de coardă: este mai scurtă şi este pitonată pentru escaladă artificială. Din regrupare înaintăm puţin vertical, după care printr- un traverseu ascendent dreapta ne apropiem de o surplombă mare. La sfârşitul traverseului regrupăm pe un prag.

A şaptea lungime de coardă: Ne căţărăm până sub surplombă şi înaintăm ascendent stânga până sub o altă surplombă. După un scurt traverseu spre dreapta ajungem deasupra la prima surplombă. Urmează o placă de stâncă echipată cu spituri şi o porţiune de căţărare uşoară care ne conduc într-o zonă împădurită. Aici traseul se încheie.

Retragerea: Urmăm în coborâre, spre est o potecă vizibilă care se strecoară pa deasupra peretelui sudic spre Şaua Varaşcău. Din şa ne orientăm spre dreapta şi în scurt timp ajungem la complexul " Raza soarelui "

Daniel Lung (Leu)
C. A. R.. CLUJ

Autor: Clubul Alpin Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 15628, Ultima actualizare: Marţi, 3 Dec 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii