Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism şi Escaladă - A fost... Trofeul Alpinet - Rarau Climbing Open 2004

Bookmark and Share

A fost... Trofeul Alpinet - Rarau Climbing Open 2004

Trofeul Alpinet – Rarău Climbing Open a fost organizat de Alpin Club Repedea Iaşi şi Proiectul Alpinet şi a avut ca scop principal promovarea escaladei sportive şi a zonelor de căţărare din masivul Rarău. În cadrul concursului s-au înscris 34 concurenţi şi 7 concurente. Au fost prezenţi căţărători din: Iaşi, Bucureşti, Oradea, Piatra Neamţ, Braşov, Cluj, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, etc.

Competiţia a inclus un număr de 15 trasee, cu dificultăţi propuse între 6 şi 10 UIAA şi structurate pe patru paliere de dificultate. În general, gradele au suferit uşoare modificări, de maximum jumătate de grad în minus. Gradele prezentate mai jos, sunt cele „finale”, propuse de participanţi.
Concursul a debutat la ora 10.30, pe o vreme relativ stabilă dar care anunţa o uşoară depreciere a condiţiilor. Temperatura a fost destul de scăzută, fiind un obstacol important în anumite momente ale competiţiei.

Încă din prima zi, concurenţii care au avut o tactică bine stabilită au început să se detaşeze în clasament. Cătălin Petrescu s-a axat numai pe traseele dificile (palierul roşu) şi a parcurs după câteva încercări traseul „Feel Inspired” (9). Imre Sedevi parcurge toate traseele în ordinea inversă a palierelor de dificultate şi îl va depăşi pe Cătălin abia în jurul orei 14, după parcurgerea traseului „Suspans” (9/9+).

Una după alta apar primele ascensiuni ale traseelor lungi (35 m.): „Dune” (8/8+), Mamba (7+), ambele realizate de Imi. „Tensiune” (8), unul dintre cele mai apreciate trasee, cade abia la a patra tentativă, fiind parcurs de Flavius Lupu.

Sosit în jurul orei 15.00, Oliver Batâr (principalul contracanditat al lui Imi), surprinde asistenţa prin câteva ascensiuni rapide: "Senzaţii" (8+), "Feel Inspired" (9) şi "Suspans" (9/9+ - din a doua încercare). Unul din cele mai controversate trasee ale concursului „Fire in the Hole (8/8+) cade dupa ascensiunea flash a lui Imi dar Oliver întâmpină probleme deosebite de orientare în traseu şi reuşeşte o parcurgere la limita căderii.

A doua zi debutează cu vreme destul de proastă. Principalii favoriţi profită la maximum de fiecare moment pentru a acapara noi puncte roşii. Imre Sedevi studiază într-o singură trecere „Feel Inspired” şi la a doua încercare parcurge traseul fără greşeală.

Ploaia întrerupe concursul pentru o oră, moment în care se stabilesc ultimele strategii.

Florin Daneliuc parcurge cei 35 de metri ai traseului „Dune” (8/8+) şi îşi asigură locul 5, întrucât va împarţi cele 100 de puncte verzi ale traseului doar cu Imre Sedevi. Ceilalţi concurenţi se dezlănţuie pe traseul „Senzaţii” (8+) dar numărul individual de puncte verzi se reduce dramatic cu fiecare ascensiune în parte. Pe lângă ascensiunile lui Imre Sedevi, Oliver Batâr şi Mihai Constantin, se adaugă reuşitele lui Gabriel Cristache, Costel Tudosă şi Marian Bucneru („Martinică”). Martinică execută şi traseul „Tensiune”, depăşindu-l pe Flavius cu punctele verzi acumulate în traseul anterior.

Revenit la faleză, Cătălin Petrescu studiază „Noblesse Oblige” (9+) şi reuşeste prima parcurgere a traseului într-un efort susţinut, asigurându-şi astfel locul 3. Ploaia care din nou se apropie îl obligă pe Imi să forţeze totul pe o carte şi a doua ascensiune îi va aparţine după o evoluţie cu destule emoţii... Şansa nu mai este şi de partea lui Oliver care, deşi studiase traseul, nu mai are timp de o nouă încercare.

Plouă abundent şi căţărătorii se retrag spre cabană unde se pune problema întreruperii concursului din cauza condiţiilor dificile. Se hotărăşte după mai multe discuţii continuarea concursului până la ora 19 sau până la o nouă aversă de ploaie. Surprinzător, după 1 oră şi 30 de minute, cerul se sparge din nou şi concurenţii se grăbesc spre faleză, pentru reglarea ultimelor conturi. Principalii favoriţi renunţă la luptă, cărţile fiind deja tranşate. Datorită vântului puternic, faleza este uscată în 20 de minute.

La feminin, lucrurile sunt destul de confuze, majoritatea concurentelor parcurgând diverse rute din palierul albastru, dar în anumite cazuri depăşindu-se enorm timpul maxim de validare al unei încercări. Concurenta Elena Dogariu, parcurge traseul „Alpinet” (7) din a treia încercare, evoluţie contestată de atingerea unei corzii statice care este adusă de vânt în laterala traseului. Comisia de organizare a validat în final ascensiunea, departajând-o astfel pe Elena faţă de principalele contracanditate: Diana Diaconu şi Andreea Copăescu. Locul al treilea, a revenit concurentei Cristina Rotaru.

Ultimele momente ale competiţiei sunt foarte aprinse. Gabriel Cristache realizează a treia parcurgere a traseului „Fire in the Hole”, mişcare foarte inspirată care îl ridică pe locul 6 cu cele 33 de puncte galbene acumulate. Cea mai picantă ascensiune este cea a lui Adrian Buhăescu (Paletă) care reuşeşte într-un efort impresionabil ultima parcurgere a traseului „Feel Inspired”, fiind propulsat direct de pe ultimele locuri ale clasamentului pe locul 4. Partenerul său de coardă, Costel Tudosă (Kojak) rupe altă priză din acelaşi traseu şi la o nouă încercare, deşi trece de mişcarea cheie cade mai sus, rămânând pe locul 10.

Concursul se încheie la ora 18.30 cu o nouă aversă de ploaie.

A urmat ceremonia de premiere, unde au fost premiaţi primii 15 participanţi la categoria masculin, respectiv toate participantele la categoria feminin. Beneficiind în premieră pentru România de suportul oferit de firma Petzl, alături de sponsorizările oferite de Proiectul Alpinet, Ascent, Grapefruit Design şi Via Everest, premiile constând în echipament sportiv au atins valoarea totală de 800 EUR.
După premiere, o parte din concurenţi au pornit spre casă iar pentru restul „acţiunea” a continuat până în zori în cabana de lângă Hotelul Rarău, într-o atmosferă foarte destinsă şi prietenoasă.

Click aici pentru a viziona fotografiile!



Autor: Florian Mastacan
Înscris de: Florian Mastacan
Vizualizări: 8608, Ultima actualizare: Joi, 27 Mai 2004



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RARAU-GIUMALAU  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii