Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - Alpin Extrem, nr. 4

Bookmark and Share

Alpin Extrem, nr. 4 - Ice World Cup 2000

ICE-WORLD-CUP 2000

În vreme ce pe la noi, căţărarea în gheaţă este un mister pentru foarte mulţi alpinişti, nu numai începători, Turnurile de la Are peste gard de noi, în Occident şi peste Ocean, această ramură a alpinismului cunoaşte o dezvoltare vertiginoasă. Căţărarea clasică în gheaţă (ice climbing) pe culoare şi cascade, fie ea cât de extremă, începe să nu mai fie la modă. Urmând parcă exemplu escaladei, a cărei evoluţie a sfârşit prin a se individualiza pregnant de clasicul alpinism, căţărarea în gheaţă începe prin a-şi dezvolta metode specifice de antrenament şi a-şi şlefui şi perfecţiona tehnica şi echipamentul. Între metodele de antrenament a apărut ice-bouldering-ul (semantica binenţeles este total nepotrivită, dar prin Occident lumea nu este atât de atentă la formă), iar mai nou căţărătorii în gheaţă încep să-şi revendice numai pentru ei acea parte a căţărării mixte ce pune accent deosebit pe dificultatea pasajelor, un fel de escaladă în teren mixt (stâncă + gheaţă).

Semn al progresului de care vorbeam, iată că nu demult au pornit să se organizeze şi întreceri, şi asta nu numai la nivel local sau naţional, şi nu numai la viteză (lucru despre care mai aveam cunoştiinţă şi noi, de la Eurosport) ci chiar la nivel mondial şi chiar la dificultate. Aşa a apărut: Cupa Mondială la căţărare în gheaţă (IWC - Ice World Cup, mai pe corectelea)


Grăbiţi, Dmitrii BYTCHKOV pentru a nu ieşi din actualitatea sezonieră, ne-am zorit să vă aducem în faţa ochilor ultimele noutăţi legate de tot ceea ce poate să însemne căţărare în gheaţă pe plan mondial, chiar dacă pentru aceasta am masacrat alte articole, anunţate cu surle şi trâmbiţe în numărul anterior.

Desigur, la finele acestui articol va rămâne o lungă serie de întrebări, cum ar fi: "Bine, bine dar nu constituie un avantaj pentru ultimul concurent ce intră în concurs faptul de a înfinge cu mult mai multă uşurinţă pioletul în găurile făcute deja de alţii?" Faţă de aceste întrebări, vă comunicăm că ne este greu, cel puţin din motive de spaţiu, să producem un articol exhaustiv, mai cu seamă că aidoma dumneavoastră nici noi nu ne-am dumirit prea bine în anumite privinţe.

Iniţial, ediţia din acest an a Bubu - Mauro Bole (Italy) intr-o pozitie nefireasca :) Cupei Mondiale urma să se desfăşoare pe parcursul a şapte întreceri. Confirmând un vechi obicei împământenit la competiţiile alpine, fie ele de escalada, schi-alpinism sau de orice altă natură, interne sau internaţionale, calendarul prezentat la început de an este o chestie orientativa, un deziderat. De la această regulă nu a scăpat nici actuala ediţie a Cupei Mondiale de căţărare în gheaţă, şi astfel "a căzut" prima întrecere, cea de la Chamonix (Franţa). Ulterior, dintr-un turn de gheaţă dintr-o altă localitate gazdă a întrecerilor, a căzut o bună bucată şi astfel şi această etapă a fost compromisă.

Au rămas într-un final cinci etape - arhisuficiente pentru un circuit internaţional care urma să se desfăşoare pe parcursul a 2 luni. Repartiţia în timp şi spaţiu, a fost după cum urmează:

Pitztal (Austria) 14-16 ianuarie 2000
Cortina (Italia) 28-30 ianuarie 2000
Saas-Fee (Elveţia) 11-13 februarie 2000
Kirov (Rusia) 03-05 martie 2000
Are (Suedia) 10-12 martie 2000


Este de remarcat Daniel du Lac că nu toate aceste întreceri au fost întreceri clasice de escaladă în gheaţă. Etapa a II-a de la Cortina a fost o întrecere de ice-bouldering, după cum etapa a III-a din Elveţia a fost o întrecere de mixt (stâncă + gheaţă), iar ruşii, fideli întrecerilor de viteză, au strecurat în programul etapei a patra şi o probă de viteză, lucru făcut de altfel şi de austrieci cu prilejul primei etape.

Una peste alta, în opinia noastră, toate aceste variaţiuni au avut o singură temă: căţărarea în gheaţă; ceea ce face ca, într-un final, competiţia să-şi fi păstrat caracterul unitar cât şi capacitatea de a ierarhiza cât mai obiectiv pe căţărătorii de înaltă clasă de pe mapamond.

Despre protagonişti

O sumedenie de stele ale căţărării în gheaţă, Daniel du Lac in finala de la Are profesionişti sau nu, s-au aliniat la startul acestei ediţii. Dacă la feminin, canadianca Kim Csizmazia nu a avut practic o adversară pe masură, întrecerile pierdute fiind adjutecate de sportive cu o evoluţie fluctuantă (rusoaica Irina Ryzhenkova şi franţuzoaica Isabelle Carrier), la băieţi, lupta a fost mult mai pasionantă, ea dându-se între trei lideri autoritari ai competiţiiilor, nu neapărat de acest gen. Este vorba de canadianul Will Gadd, şi francezii Francois Lombard şi Daniel Dulac, ultimii cunoscuţi ca valoroşi căţărători pe stâncă sau panou, laureaţi ai întrecerilor internaţionale de escaladă respectiv de bouldering.

A existat şi eşalonul doi, Turnul Kirov subţire e drept, dar alcătuit din personalităţi sportive tot atât de marcante. Una dintre ele italianul Mauro Bole care a realizat un sezon extra-competiţional pentru care cuvântul excepţional poate părea modest. Cealaltă vedetă, unguroaica Ildi Kiss, a avut poate cea mai constantă evoluţie dintrte toate participantele la această ediţie a Cupei Mondiale. Excepţia, locul 6 din ultima etapă, fiind rezultatul unei relaxări fireşti în contextul în care locul doi îi era asigurat, iar locul 1 era deja ocupat de canadianca Kim. În cazul lui Ildiko, pentru noi românii persistă o întrebare: Cum a putut fătuca asta, venită din platele şi vastele întinderi ale Câmpiei Panonice să urce atât de sus pe treptele înaltei performanţe?

Despre clasamentul final

Dincolo de cele petrecute la Kirov, Margarita Kolodkina in finala de la Pitztal o altă pată albă pentru noi, scriitorii acestui articol, a fost aceea a modului în care a fost alcătuit clasamentul final al acestei ediţii a Cupei Mondiale. Lucrurile ar fi trebuit să fie simple, adunarea punctajelor urmând a se face după tabelul de punctaj al UIAA de la escaladă. Pitzal (Austria) Ar fi trebuit, dacă turnul de la Courchevel nu se ducea de vale, şi dacă mai marii întrecerii nu hotărau ca punctele să fie împărţite, după o reţetă numai de ei ştiută, la băieţi, între cei care au ajuns în semi-finală, iar la fete, între cele care au ajuns în finală.

Neputând pătrunde această taină, nu ne-a rămas decât a reproduce clasamentul final, însoţit de un centralizator cuprinzând clasările celor mai buni(e) căţărători(e) la toate etapele Cupei Mondiale. Cu sumarele noastre cunoştiinţe de aritmetică, am produs şi o o ordonare a lor, ordonare făcută fără a lua în considerare Courcheve-lul. Rezultatul final, pe care aritmetica noastră l-a consemnat, este bine-nţeles diferit de cel oficial.

Restul, după cum spuneam, este mister...

IWC 2000 - Final Ranking
11th March 2000 (after Are)


WOMEN
PLACE IWC POINTS NAME FIRST NAME TEAM CITIZEN
1 483 CSIZMAZIA Kim Team Black Diamond Canada
2 367 KISS Ildi Grivel Hungary
3 345 RYZHENKOVA Irina Russian National Team Russia
4 322 KOLODKINA Margarita Russian National Team Russia
5 319 CARRIER Isabelle French National Team/Simond France
6 305 FROLOVA Lydia Russian National Team Russia
7 304 JERALA Alenka Grivel Slovenia
8 140 DUFRENE M. Pierre   France


MEN
PLACE IWC POINTS NAME FIRST NAME TEAM CITIZEN
1 410 GADD Will Team Black Diamond Canada
2 404 LOMBARD Francois French National Team/Simond France
3 300 DULAC Daniel Grivel France
4 252 BOLE Mauro "Bubu" Grivel Italy
5 245 ANDERLE Aljaz Charlet Moser Slovenia
6 231 RÜDISSER Bruno Team Black Diamond Austria
7 221 LAMICHE Anthony French National Team/Simond France
8 205 BYTCHKOV Dmitrii Russian Nat. Team Russia
9 192 EMMETT Tim DMM / PEGLERS GB
10 179 HUSSON Stephane Charlet Moser France
11 176 SVAB Erik Grivel Italy
12 145 LE LANN Erwan Charlet Moser France
13 131 ODERMATT Urs Swiss Team Switzerland

Autor:
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 4405, Ultima actualizare: Marţi, 7 Nov 2000


Comentariu
Fără foto Prozbik Csaba, Marţi, 11 Sep 2001, 18:14

Ma surprinde in mod placut interesul iubitorilor de munte,in pastrarea valorilor montane. sincer cred ca era nevoie de o adresa web cu lucruri serioase ! ! Va felicit si va urez simplu..."si la mai mare" cioby

Fără foto claudiu raica, Sâmbătă, 10 Iun 2006, 13:50

SALUTARE! poate ma ajuti cu ceva..
caut regulile de rummy in limba romana;:-? In speranta ca ai altitudine'' si atitudine!:-P

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii