Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo ianuarie 1999

Bookmark and Share

ALPINinfo ianuarie 1999 - Traseul Ave Maria (Cheile Turzii)

Traseul Ave Maria - Cheile Turzii

Acest traseu, împreună cu "Calvaria" sunt foarte rar parcurse, datorită faimei lor de trasee dificile (a se citi artificiale), prost pitonate şi friabile. În 1998 de exemplu, traseul a fost parcurs doar de două echipe: una a băimăreanului Alexandru Kovacs (Şoni) iar cealaltă a CAR Cluj.

Traseul a fost realizat de Octavian Brătilă - Bulinel între 1988 - 1990.

Pentru a ajunge la el, trecem Hăşdatele pe bolovani sau prin apă, puţin mai sus de grota de la "Balta Cotită". Traseul este marcat vizibil cu vopsea roşie.

Prima lungime:

mai întâi urcăm 3 - 4 metri pe iarbă pentru a ajunge la peretele propriu-zis, apoi începem ascensiunea destul de expus până la primul piton, dar pe prize bune. Traseul o ia ascendent dreapta artificial în prima fază, apoi la liber. După aproximativ 30 de metri regrupăm pe o mică brână.

A doua lungime:

ocoleşte mai întâi o mică surplombă prin stânga, apoi se urcă un hornuleţ şi pătrundem într-o zonă plină de bolovani instabili, care trebuie daţi jos pentru a se evita eventualele accidentări. Ne urcăm pe bolovanul care o ia stânga şi o tot luăm spre dreapta. Regrupăm la intrarea într-un horn înclinat.

A treia lungime:

parcurgem acest horn plin de vegetaţie şi fără piton (!) destul de incomod şi emoţionant. Dincolo de el asigurăm şicoborâm jumătate de metru pentru a ajunge într-o brână, de unde intrăm într-un diedru lejer. Ieşim pe iarbă şi curând regrupăm. Atenţie! Din acest punct traseul se desfăşoară deasurpa traseelor de dificultate Oliver, Bluto, Popeye şi există pericolul accidentării celor de jos.

A patra lungime:

În dreapta noastră observăm pitoanele din Calvaria (6B) iar sub noi Hăşdatele şi mulţimea de turişti care privesc curioşi în sus. În stânga, traseul Vigh Tibor pare mărunt, tocmai în extrema cealaltă a peretelui.

Plecăm mai întâi într-un traverseu scurt spre dreapta, apoi drept în sus pe o placăunde sunt bătute 4 spituri (în regrupare, ascunse în iarbă se mai găsesc câteva, precum şi două foreze rămase de la premieră. Facem un traverseu la dreapta, apoi intrăm într-un horn destul de friabil. Dincolo de el, trecem directo surplombă cu nişte pitoane-ţeavă gen "Coştila". Ieşirea se face la liber, deoarece lipseşte un piton. După câţiva metri regrupăm.

A cincea lungime:

escaldăm un diedru destul de bine bătut, apoi traseul o ia la stânga. Din acest punct noi am părăsit traseul şi am ieşit pe brâna Szento, unde am dat de "Calvaria"

Pentru retragere, am parcurs o lungime din "Calvaria", apoi am făcut un rapel dirijat spre dreapta, până sub Peretele Caprelor. De aici, ori se coboară la "furcă" apoi jos la potecă, ori se străbate Peretele Caprelor (4B), un traseu superb şi curat, aşa cum am făcut noi.

Continuarea traseului "Ave Maria", după câteva lungimi de perete, presupune escaladarea unor creste foarte friabile, pe care nu o recomand. Până în acest punct însă, traseul este destul de bine pitonat, ici - colo friabil, dar destul de înierbat.

Marian Anghel

 

Autor: Clubul Alpin Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 6813, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii