Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo ianuarie-februarie 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo ianuarie-februarie 2001 - Alpin Info 2001 ian-feb Pakistan
CLUBUL ALPIN din PAKISTAN
Lt. Col. (RTD) Manzoor Hussain
Traducere în limba engleză:  Nasir Awan
Traducere în limba română:  Monica Hanganu
CAP
   1. Pakistanul este binecuvântat cu munti înalti si provocatori ce oferă posibilităti vaste pentru călătoriile montane, alpinism si alte activităti cu parfum de aventură. Acesta este spatiul în care trei din cele mai spectaculoase lanturi montane din lume se întâlnesc: Karakorum, Hindukush si Himalaya. Vasta arie din nordul Pakistanului, de 500km lătime si 300km adâncime este cea mai mare colectie din lume de vârfuri foarte înalte: peste 700 de vârfuri peste 6000m si peste 160 peste 7000m. Acestea includ 5 vârfuri peste 8000m (din totalul de 14 pe plan mondial) si în special a doua piramidă de stâncă din lume - K2 (8611m), Broad Peak (8047m) si Gasherbrum II (8035m), toate, mai putin Nanga Parbat, situate pe o rază de 20km fată de faimosul ghetar - Concordia.
   2. Pe lângă acesti munti, cei mai lungi ghetari din afara regiunii polare, incluzând Siachen (75km), Biafo (68km), Baltoro (62km), Batura (58km) si Hispar (53km) sunt în Karakorum. Lantul montan susmentionat găzduieste unele din cele mai încântătoare si captivante văi ca : Hunza, Shigar, Khaplu, Ishkuman, Naltar, Gilgit, Skardu, Chitral, Dir, Swat si Kaghan, precum si lacuri faimoase pentru frumusetea peisajului, apele lor albastre si pescuitul de păstrăvi. Dintre ele se remarcă Phandar, Kachura, Sadpara, Lulusar si Saiful Muluk.
 
CAP
   3. Bogătia si splendoarea muntilor din Pakistan fac din acestia un paradis pentru montaniarzi, alpinisti, amatorii de aventură si iubitorii de natură din lumea întreagă care sunt atrasi de grandoarea, farmecul si provocarea acestor munti.


Clubul Alpin din Pakistan

   4. Clubul Alpin din Pakistan (ACP) a fost fondat în 1974 de iubitorii de munte, ca organizatie sportivă non-guvernamentală si federatie natională de alpinism si escaladă dedicată promovării alpinismului si a tuturor activitătilor legate de munte în Pakistan. Clubul are ca scop asigurarea tuturor conditiilor, inclusiv antrenament, pentru ca iubitorii de munte si de natură să se bucure de frumusetea fără margini a muntilor Pakistanului si să participe la activităti de alpinism si escaladă.
 
CAP
   De la înfiintare a organizat mai multe expeditii de alpinism pe muntii înalti din zona nordică si a antrenat un mare număr din membrii săi în cătărarea pe stâncă, alpinism si alte activitati montane.
   Clubul este înregistrat în "Companies Act" si functioneaza sub egida Ministerului Turismului. Este afiliat la Comisia Sportiva a Pakistanului din 1982. Este singura organizatie ce reprezinta Pakistanul în cadrul UIAA fiind si membru în Consiliul acesteia. ACP este membru fondator al Uniunii Asociatiilor Alpine din Asia (UAAA). Deasemenea, este o punte de legatura cu alte organizatii internationale.
 
•  
Autor: CA Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 15381, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii