Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo iulie-august 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo iulie-august 2001 - Alpinism la Bãile Herculane
Alpinism la Bãile Herculane

Adrian Glãvan / Timisoara

Bazinul mijlociu al CerneiAlpinismul în zona Bãile Herculane a început în anul 1966 cu ajutorul sportivilor de la Asociatia Sãnãtatea din Arad, prin deschiderea unui numãr de trasee în Peretele Soimului si zona Bobot. De atunci s-au succedat la efectuarea de premiere un numãr mare de alpinisti, mai ales studentii de la Politehnica Timisoara condusi de veteranul alpinismului românesc, prof. dr. ing. Eugen Seracin.
La dezvoltarea zonei au participat si alpinistii unor alte cluburi din zona Banatului si aici amintim Victoria Guban Timisoara, Sticla Tomesti, sau alpinisti individuali, neafiliati la nici un club.
Multe trasee au fost bãtute în spiritul anilor '70-'80, cu pasaje artificiale. Începând cu anii '80 fratii Marius si Ovidiu Ianosel au introdus spiritul de cãtãrare liberã, prin trasee foarte spectaculoase.
Simultan cu deschiderea de trasee de escaladã s-a început parcurgerea traseelor clasice în stil liber cu recotarea lor în grade UIAA. La ora actualã existã un numãr de 86 trasee clasice cu gradele de la 1B la 6A, si circa 100 de trasee de cãtãrare liberã (escaladã sportivã) cu grade pânã la X UIAA.
Alpinismul bãnãtean a dat un numãr mare de performeri în materie, dintre care îi putem aminti pe Cornel Galescu si pe Stefan Milota.

 


Traseul Haiducilor


Este primul traseu deschis în peretele de la Grota Haiducilor, traseu de nivel 5A, dar din lipsã de diferentã de nivel doar 4B. Premiera a fost efectuatã de echipa Balmez Nicu, Luzan Emil si Sãplãcan Gavril în octombrie 1972.
Acces: Din soseaua Bãile Herculane-Baia de Aramã, trecând de Hotelul Roman (circa 200 metri), în amonte pe Valea Cernei, întâlnim o zonã de abrupt unde este marcatã pe perete, cu vopsea rosie, intrarea în traseu.
Lungimea 1: începe cu 2 metri de perete fãrã multe prize. Se ajunge la o fisurã care, dupã 4 metri spre stânga, ne conduce pe o micã platformã. Continuând cãtãrarea spre stânga se trece pe lângã o grotã de la care o fisurã verticalã conduce într-un diedru sub un tavan. Se ocoleste tavanul printr-o traversare de circa 5 metri spre stânga. Asigurarea se face într-o clepsidrã. Escalada continuã urmând o fisurã pe verticalã usor spre stânga si depãsind o surplombã, regruparea fãcându-se pe o platformã cu vegetatie. (40 metri).
Lungimea 2: de circa 30 metri, începe înspre dreapta apoi în sus si spre stânga pânã la o primã surplombã prevãzutã cu un piton teavã. Traseul continuã usor cãtre stânga pânã la baza unei a doua surplombe peste care se trece. Deasupra ei o fisurã conduce spre dreapta într-un diedru pânã la pitoanele de regrupare, la circa 5 metri sub un tavanul ce se înaltã oblic în sus cãtre stânga. (La aceastã lungime existã pitonatã o variantã care ocoleste prin stânga cele douã surplombe care se escaladeazã mai dificil la liber).
Lungimea 3: de circa 20 metri, urmeazã diedrul pânã la baza tavanului, de unde, folosind pitoanele fixate în fisura dintre perete si tavan, surplombatã pe primii 4 metri apoi dirijatã spre stânga, se înainteazã pânã la o fisurã ce permite continuarea traseului pe verticalã, depãsind tavanul. Urmând apoi panta ce pierde din înclinatie se ajunge dupã 7-8 metri pe vârful tancului care marcheazã sfârsitul traseului.
Iesirea: se face fie prin 3 rapeluri pe directia traseului, fie traversând cãtre stânga 80 metri si coborând apoi prin pãdure pânã la cãrarea de la Grota Haiducilor

Creasta haiducilor


Este un traseu de cãtãrare liberã desfãsurat în Peretele de la Grota Haiducilor pe o lungime de 5 lungimi de coardã si vizeazã iesirea în creasta Muntilor Cernei. Premiera a fost efectuatã de Bruno Adamcsek si Dusan Nicolicin.
Gradul de dificultate: 4B, cu pas de VI-.
Sunt recomandate utilizarea nucilor, friend-urilor sau a unor bucle pe dupã pomii din traseu, numãrul de pitoane fiind totusi scãzut de pitoane. De asemenea este necesarã cãtãrarea cu atentie deoarece traseul se aflã deasupra soselei si orice piatrã cãzutã poate provoca accidente.
Acces: Din soseaua Bãile Herculane-Baia de Aramã, trecând de Hotelul Roman si apoi pe la baza traseului Haiducii, dupa circa 20 de metri, urmând un hãtas spre dreapta se ajunge la baza unui vâlcel abrupt care, dupã ce urcãm o diferentã de nivel de circa de 15 metri, ne duce pe o platformã orizontalã cu un pom.
Lungimea 1: De pe platforma cu pom se pleacã urmând o fisurã cu prize multe si prevãzutã cu douã pitoane, se trece peste o creastã apoi se urmeazã o fisurã paralelã cu linia crestei pânã la întinderea corzilor. Regruparea se face la un pom si un piton.
Lungimea 2: Se trece peste un pasaj compus dintr-o placã fãrã prize si usor surplombatã apoi se continuã în sus, cu asigurãri la pitoanele rare si la pomi (eventual nuci si friend-uri suplimentare). Regruparea se face dupã 40 de metri.
Lungimea 3: Continuã tot la verticalã si, dupã trecerea unor pasaje care necesitã cãtãrare de finete, din pãcate destul de psihologice (fãrã asigurare), iese în creastã pe vârful unui tanc, unde regrupãm.
Lungimea 4: Urmeazã o creastã aproximativ orizontalã trecând pe la baza unui pinten si apoi pe o brânã care va fi urmatã pe o distantã de circa 10 metri pânã la baza unei fisuri unde regrupãm.
Lungimea 5: Urcãm pe aceastã fisurã si iesim pe creasta pintenului unde traseul ia sfârsit.
Retragerea: Se coboarã de-a lungul vâlcelului din dreapta, trecând pe lângã Avenul lui Adam, cu atentie la grohotis si cu douã rapeluri se iese la punctul de plecare si apoi în sosea.

Zona Grotei Haiducilor - Schitã
Autor: CA Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 17736, Ultima actualizare: Vineri, 18 Oct 2002


Comentariu
Fără foto Nicolae Pîrvu, Sâmbătă, 1 Nov 2008, 18:58

Exista optiunea de a memora un traseu la orice GPS de pe piata sau doar la citeva dintre ele /
M-a interesat problema si am intrebat chiar pe cineva care ar fi trebuit sa stie ( tinind cont ca lucra la un magazin care comercializa asa ceva ). N-am aflat mare lucru.
Abia acum aflu din acest articol ca ar exista o astfel de optiune. M-ar interesa in plus sa aflu daca aceasta optiune se gaseste pe GPS - urile folosite indeobste in autoturisme sau pe un alt gen de GPS.
Ce doresc eu sa obtin este urmatorul lucru: ( poate ma puteti ajuta sa aflu cum ) doresc sa parcurg un traseu de 3 -5 km si apoi odata inregistrat sa pot sa-l printez cumva sa-l am pe hirtie. Credeti ca se poate asa ceva cu un GPS normal , adica nu foarte scump.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii