Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo mai-iunie 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo mai-iunie 2001 - Alpin Info mai-iunie 2001 Rapelul

Pe scurt despre RAPEL


O perceptie comunã si falsã, este aceea cã rapelul este o activitate foarte sigurã. Dar asa cum multi au descoperit, accidentele pot avea loc si în medii controlate. Comisia de investigare a B.M.C. (British Mountaineering Coucil), a descoperit diferite cauze a accidentelor în cobore: tãierea corzii, smulgerea pitoanelor, detasarea carabinierei sau pierderea controlului asupra vitezei, etc.
Majoritatea alpinistilor experimentati, evitã rapelul.

Ancorajul:
pitoanele solide nu pot fi gãsite cu usurintã, iar dacã cobori în rapel, fii sigur cã "acel" piton este cel mai bun si nu mai este altul de sigurantã. Intotdeauna verificã rezistenta pitonului si a inelului.

Legarea corzilor:
pentru rapelurile mai lungi, unde trebuie sã legi corzile între ele, cel mai recomandat este nodul dublu marinãresc, chiar dacã uneori este greu de deblocat. O alternativã este nodul opt prin urmãrire, dar trebuie avut grijã a lãsa capetele mai lungi.

Reguli de rapel:
filajul si rapelul variazã în functie de tipul de coardã; una nouã si moale, opune o mai micã rezistentã decât una veche si teapãnã. Fii sigur cã stii la ce sã te astepti de la coarda ta.
Atunci când folosesti optul de rapel, trebuie sã ai grijã cã uneori acesta se mai blocheazã în clapeta de la carabinierã si se poate desface carabiniera, cu consecinte grave. Cel putin un accident mortal a avut acest motiv.

Muchiile si cãderile de pietre:
Când te pregãtesti de rapel, evitã zonele friabile sau muchiile. dacã totusi cobori într-o zonã friabilã, fã-o cu grijã.
O coardã care trece peste o muchie ascutitã, se poate tãia cu usurintã, asa cã dacã nu o poti devia, pune ceva pentru protectie.
Coborârea:
Asigurã-te înainte de a intra în rapel, la piton. Dacã nu vezi capetele corzilor, este mai bine sã le faci un nod la capãt.
In timp ce cobori, ai grijã sã nu accidentezi pe careva de sub tine. foloseste un nod prusik sau alt sistem de sigurantã, dacã esti obosit si nu mai esti sigur pe tine.
Inainte de a te lãsa în coardã, ai grijã ca coborâtorul sã fie bine aranjat in carabinierã. Coboarã încet si direct, evitând socurile sau pendulurile.
O datã ajuns la bazã, asigurã-te la piton si eventual leagã capetele corzilor la el, dacã sunt deajuns de lungi.
Este bine ca ultima persoanã care coboarã, sã bage o carabinierã pe unul din fire, pentru a nu se încurca.

Recuperarea corzii:
Primul care a coborât, trebuie sã verifice cum alunecã corzile la recuperare. Dacã nu merge bine, atunci cel de sus trebuie sã rezolve problema.
Dupã ce toatã lumea este jos, se trage coarda cu grijã, pentru cã se pot disloca pietre.

S-a blocat coarda !!
In ciuda precautiilor, coarda se poate bloca. dacã nu merge din prima, schimbã pozitia din care tragi. Dacã nici atunci nu merge, singura solutie este sã urci si sã vezi despre ce s-a întâmplat.
Dacã ai ambele capete la tine, poti sã urci cu câte un prusik pe fiecare coardã sau sã te catãri, rulând în sus, la intervale scurte, nodul. Nu urca pe un singur fir, deoarece coarda se poate debloca brusc, cu consecinte fatale.
Dacã ai doar un singur capãt, atunci trebuie sã te catãri cu ce-a de-a doua coardã pe care ar trebui sã o ai. Dacã nici asa nu poti sã ajungi sus, atunci taie coarda si continuã-ti drumul cum poti.

Concluzii:
-controleazã pitonul de rapel!
-evitã muchiile si zonele friabile!
-ai grijã sã nu pierzi controlul asupra corzii. Foloseste un nod de sigurantã!
-coboarã încet si cu grijã!
-primul care ajunge jos, verificã recuperarea corzii!
-tot timpul esti autoasigurat!

traducerea si adaptarea de: Marian ANghel
dupã: revista HIGH (B.M.C.)

Autor: CA Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 18164, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Comentariu
Fără foto Stefan Militaru, Duminică, 26 Ian 2003, 7:58

Cum se poate procura revista?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii