Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo martie-aprilie 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo martie-aprilie 2001 - Alpin Info martie-aprilie 2001 Iarna in Tatra
Iarna în Tatra

Ideea a fost a lui Remus. Cel mai ghinionist dintre noi. El a cãutat informatiile pe Internet, a luat legãtura cu salvamontistii slovaci, s-a interesat de bilete, de traseu iar în final a fost cel care nu a mers. În ziua în care trebuia sã cumpãrãm biletele i-a fost spartã casa de unde i s-au furat banii si echipamentul.
Scopul pentru care am hotãrât aceastã iesire a fost acela se a escalada cascade de gheatã, dure si lungi. Zona aleasã pentru escaladã a fost Vysoké Tatry, adicã Tatra Înaltã, undeva în apropierea vârfului Lomnicky Štit (2633m), care este al doilea vârf din Tatra dupã Gerlachovsk? Štit (2655m).
Grupul nostru a fost compus din 9 persoane, 7 din Bucuresti (Dan Ochesel, Ana Bejenariu, Gabi Sbârcea, Bogdan Papiniu, Dana Grãdinaru, Silvia Iordache si eu), unul din Bacãu (Gigel Cosa) si unul din Brasov (Jean Farcas), adicã 6 bãieti si 3 fete. Desigur, nu am mers toti cu acelasi scop dar, în final, toatã lumea a fost multumitã.
Din Bucuresti am plecat vineri, 23 februarie 2001, cu un tren rapid, pe ruta Bucuresti-Varsovia, noi mergând cu el pânã la Kosice, în Slovacia. De aici am luat un alt tren pânã în Poprad Tatry apoi un trenulet pânã în Stary Smocovec. În continuare, având bagaje grele, am scutit cam o jumãtate de orã de mers pe jos luând un minitrenulet, un fel de telecabinã dar pe sol, pe sine, cu care am mers pânã la Hrebienok. De aici am mai avut de mers pe jos o orã pânã la cabana Zamkovského Chata, situatã în apropierea golului alpin, la altitudinea de 1475m. La capãtul a 24 de ore de când am pãrãsit Bucurestiul, ne gãseam în creierul muntilor Tatra.
În regrupare Pentru ruta Bucuresti-Poprad, dus-întors, am luat oferta CFR "City-Star" iar biletele au costat cam 1.300.000/persoanã. Trenuletul pe ruta Poprad-Starz Smokovec a fost 16 skc (coroane slovace, 1USD˜47 skc) iar mini-trenuletul, dus-întors a fãcut 70 skc. Nu am stat mai mult de 20 de minute prin gãri, având legãturi foarte bune.
Starz Smokovec este o micutã statiune de munte, foarte cochetã, fiind totodatã un mic nod de cale feratã pentru trenuletele ce fac legãtura cu Poprad-Tatranská Lomnika-Tatranska Polianka si Štrbské Pleso.
Obisnuiti cu pseudo iarna de la noi am fost foarte surprinsi de nãmetii întâlniti pe acolo. Zãpada depãsea 1,5m si era multã proaspãt cãzutã. Toti copacii, stâncile, podurile peste pâraie, erau încãrcate cu zãpadã. Nouã ne era teamã cã, pânã la Zamkovského vom fi nevoiti sã tãiem potecã dar, spre surprinderea noastrã, poteca era fãcutã, ba era destul de latã si bine bãtãtoritã, de parcã cineva s-ar fi ocupat special de acest lucru. Ne-am cazat la Zamkovského chata , urmând ca în zilele urmãtoare sã urcãm la Teryho chata.
Zamkovského chata este o cabanã construitã în anii 20, frumoasã, cu arhitectura asemãnãtoare caselor de munte din Austria sau Elvetia. Cabana beneficiazã de curent electric, dus, încãlzire centralã, bucãtãrie si bar. Cazarea se face în camere de 4 paturi, camere frumoase cu mochetã pe jos, cu peretii îmbrãcati în lambriuri, etc. Pentru o noapte se plãteste 260 sk, doar cazarea. Atentie! Mâncarea lor este cam picantã ceea ce înseamnã multã bere pentru stins setea.
În prima zi am urcat pânã la Teryho Chata, o cabanã situatã la 2015m altitudine, într-o cãldare cu multe lacuri glaciare. Cabana a fost construitã la 1899 si cu exceptia întrãrii, aratã ca acum 100 de ani.
În apropierea cabanei se aflã o serie de pereti, de granit, în care se aflã numeroase trasee de alpinism. Spre nord, se aflã Vf. Lomnickz din care coboarã un perete frumos, brãzdat de multe culoare. Undeva, în partea centralã a acestui perete, am vãzut un tavan imens, cred cã avea vreo 40m. De mentionat cã pe acest vârf se poate urca cu telecabina, care nu are nici un stâlp de sustinere din vale pânã pe vârf. Sus se aflã o statie meteorologicã, asemãnãtoare cu cea de pe Aiguille du Midi din Alpii Francezi.
Dintre noi, doar Gigel s-a desfãtat cu peisajul ce se aratã de pe acest vârf. Distanta dintre Zamkovského Chata si Terzho Chata se parcurge în aproximativ 1-1,30h. Nouã ne-a luat ceva mai mult deoarece a trebuit sã tãiem potecã pânã sus, prin zãpadã mare.Panoramã de pe vf.Lomnickz
Am gãsit câteva cascade de gheatã, de aproximativ 40-45m, în aceastã zonã dar cascadele mari erau astupate de zãpadã, ele nefiind verticale si afându-se la marginea unoe culoare de zãpadã.
Am mers apoi si în valea alãturatã, Velká Studená dolina unde am auzit cã s-ar mai gãsi niste cascade. Pe aceastã vale am gãsit 3 cascade, una cu foarte multã zãpadã (45m) din care primii 20-30m verticali. A doua cascadã avea cam 2 lungimi, cu iesirea pe mixt iar a treia cascadã se aflã jos, în pãdure, cam 60m lungime, în douã trepte.
În urmãtoarele 5 zile am atacat o parte din cascadele gãsite pe ambele vãi, atât pe Malá Studená dolina cât si pe Velká Studená dolina. Ne-am cãtãrat aproape toti, mai putin Jean, Ana si Bogdan, ei având pasiune pentru ture, scki sau snowboard, pasiuni pe care si le-au satisfãcut prin zonã sau pe pârtiile din statiunile învecinate.
Gheata nu era foarte bunã, era casantã datoritã temperaturilor scãzute: ziua, la prânz, când era mai cald erau -13ºC.
Am dormit o noapte si la Teryho Chata dar ne-a pierit cheful sã mai dormim alte nopti aici, din cauza cabanierului Miroslav, un tip foarte dur si rãutãcios cu care am si intrat în conflict, atât din cauza mâncãrii (cam proastã si expiratã) cât si din cauza cazãrii (fãrã cãldurã) sau a preturilor (ne-a cerut sã plãtim 3 nopti, desi am dormit doar una si asta pentru cã la început am spus cã vom rãmâne, probabil, 3 nopti).
Într-una din zile am fãcut contact si cu stânca. Am ales un traseu nu prea greu dar ideal pentru iarnã, un traseu "free", în care n-am întâlnit nici un piton, asigurãrile fãcându-se la pitoanele bãtute de noi, la nuci sau bucle. Au intrat 2 echipe, Dãnut cu Silvia si eu cu Gabi. Ei au iesit sus pe vârf, noi am rapelat. Pe mine mã stresau coltarii care îmi tot sãreau. Ziua în care ne-am cãtãrat a fost mai caldã decât cele anterioare dar a fost cu viscol si ninsoare. Eu cu Gabi am încercat sã urcãm vf. Ladový (2627m), dar ne-am retras din cauza zãpezii.
Timpul a trecut repede, alergând de la o cascadã la alta sau de la o cabanã la alta si ne-am trezit în ultima zi de stat în Tatra. Ziua concluziilor.Vârful Lomnicky 2633m
Sunt munti interesanti, cu un potential foarte mare pentru trasee de mixt. Este o zonã idealã pentru practicarea schiului de turã. Am vãzut multi slovaci sau strãini (nemti) practicând acest sport. Au un salvamont cu adevãrat prifesionist. Turismul este foarte bine dezvoltat la ei (regiunea Poprad candideazã pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnã din 2006).
Parcurgerea crestelor din Tatra Înaltã este accesibilã doar alpinistilor întrucât prezintã numeroase dificultãti tehnice. Zona este o rezervatie naturalã, asa cã nu se poate campa, deci se doarme doar la cabanã. Preturile sunt ca pe la noi, conditiile ca la ei, adicã bune!
În final, as dori sã-i multumesc si pe aceastã cale d-lui David Neacsu, patronul Magazinului Himalaya, pentru ajutorul pe care ni l-a dat.

Mihai Sima
(Bucuresti)
Fotografiile apartin autorului

Autor: CA Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 17246, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii