Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo martie-aprilie 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo martie-aprilie 2001 - Alpin Info martie-aprilie 2001 Inghetul generalizat
Înghetarea generalizatã

Înghetarea generalizatã reprezintã o afectare a întregului corp datoritã scãderii temperaturii zonei centrale a organismului ("nucleul central") sub actiunea frigului.
Ea se produce datoritã frigului uscat si frigului umed. Acest tip de înghetare este specific alpinistilor în timpul iernii si se manifestã în 3 faze succesive. Durata acestor faze depinde de temperatura mediului ambiant, gradul de protectie a organismului si rezervele metabolice.

Înghetarea generalizatã sub actiunea frigului uscat

Faza I (reactivã) : temperatura zonei centrale este cuprinsã între 37º-35ºC în timp ce temperatura zonei periferice a organismului este mai scãzutã cu 10ºC. Se manifestã prin: stare de nervozitate, tremurãturi musculare involuntare, cresterea frcventei cardiace si respiratorii, tensiunea arterialã crescutã, pielea înrositã. În aceastã fazã organismul încearcã sã compenseze pierderile de cãldurã printr-o termogenezã crescutã.

Faza II (paraliticã) : se desfãsoarã în intervalul 35º-30ºC. Diferenta de temperaturã dintre zona centralã si zona perifericã este de 10ºC. Se manifestã prin astenie muscularã marcatã, mobilitate scãzutã, indiferentã la stimuli externi, somnolentã, scãderea frecventei cardiace, respiratii rare, tensiune arterialã sub limita normalã.

Faza III (coma hipotermicã) : apare când temperatura zonei centrale scade sub 30º. Manifestãrile initiale în aceastã fazã sunt reprezentate de somnolentã, apatie, dupã care se instaleazã coma.

Înghetarea generalizatã sub actiunea frigului umed


Se produce prin scãderea brutalã a temperaturii organismului, prin scufundarea în apã, la o temperaturã apropiatã de 0ºC si se caracterizeazã printr-o fazã reactivã foarte scurtã manifestatã prin tremurãturi muscualre accentuate, vasoconstrictie perifericã, cresterea frecventei cardiace, respiratii rapide, dupã care faza paraliticã si faza de comã se succed într-un interval de 5-7 minute.
În faza paraliticã, controlul voluntar al musculaturii membrelor este pierdut, corpul luând rapid o pozitie de flexie generalizatã (comparatã cu pozitia fetalã). Starea de constientã se pierde dupã aprox 5 minute iar moartea pare la 10- maxim 20 de minute de la debutul frigului generalizat umed.

Tratament preventiv

Acesta constã în respectarea urmãtoarelor principii:
- cunoasterea traseului si duratei necesare strãbaterii sale pe timp de iarnã
- dotarea cu echipamentul corespunzãtor
- hidratarea corectã si continuã în timpul deplasãrii (ceaiuri calde si bine îndulcite)
- evitarea pauzelor lungi
- evitarea consumului de alcool (deoarece alcoolul favorizeazã pierderea de cãldurã).

Primul ajutor

Asistenta cazurilor de înghetare generalizatã reprezintã o urgentã imediatã ! De obicei însã asistenta este fie incompletã, fie întârziatã. Din aceste cauze "mortea cauzatã prin actiunea de salvare" este o realitate (P Rãdulescu). Pentru a evita acst aspect, cei care participã la actiunea de salvare trebuie sã cunoascã câteva reguli pentru siguranta persoanei afectate de înghetul generalizat.

NU SE APLICã !
- frictionarea sau masarea
- efectuarea respiratiei artificiale.

Nerespectarea acestor indicatii duce la mobilizarea sângelui din zona perifericã a organismului spre zona centralã. Sângele din zona perifericã având o temperaturã cu 10ºC mai micã decât cea din zona centralã va determina reactii violente ale organelor vitale (inimã, sistem nervos central), reactii care se soldeazã cu aparitia stopului cardio-respirator ireversibil.
Efectuarea transportului celui accidentat nu se va face înainte de acordarea unor mãsuri de prim ajutor, cum ar fi:
- îmbrãcarea acestuia cu haine suplimentare
- învelirea în pãturi sau foi de cort
- introducerea în saci de dormit.

În lipsa acestui material de protectie, pentru stoparea pierderilor de cãldurã accidentatul va fi plasat între 2 salvatori (unul cuprinzându-l de la spate, iar celãlalt plasat înaintea sa) pânã la sosirea sau organizarea transportului. Transportarea de la locul accidentului pânã la prima cabanã va fi realizatã cu mijloace improvizate sau cu mijloace specializate de transport ale echipelor SALVAMONT.
Mãsurile de prim ajutor acordate la cabanã se alpicã în functie de stadiul evolutiv în care se gãseste accidentatul. Dacã este constient este necesar plasarea sa într-o baie cu apã caldã la 35º-40º C timp de o jumãtate de orã si administrarea de ceaiuri fierbinti, bine îndulcite, atât pentru refacerea substratului energetic, cât si pentru compensarea pierderilor de lichide. În cazul în care accidentatul este în comã dar cu functiile cardio-respiratorii pãstrate, trebuie plasat într-o baie în care apa se încãlzeste mai lent. Aceasta deoarece mobilizarea bruscã a sângelui din zona perifericã spre zona centralã induce stopul cardio-respirator. Aparitia stopului respirator necesitã efectuarea manevrelor de respiratie "gurã la gurã" iar stopul cardiac implicã manevrele de masaj cardiac extern.

DANA AVRAM
Bibliografie: Petru L.Matusz "Primul ajutor în accidentele vacantei"

Autor: CA Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 17275, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii