Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Atentie Valea adanca nu mai este 1a !

Bookmark and Share

Atentie Valea adanca nu mai este 1a !

Salutare tuturor!

M-am gandit ca-i bine sa se stie cat mai curand ca adanca nu mai este(dupa parerea mea) 1a asa cum apare in descrierea d-lui Cristea, din cauza saritorii aflate la alt de 2000m, ce odinioara putea fi trecuta pe dedesubt, iar acum singura modalitate gasita de mine, ar fi escalada peretelui din stanga, pana la nivelul unei brane f.inguste ce duce deasupra bolovanului.. Nu sunt in masura a aprecia obiectiv dificultatea acestei treceri, insa sunt in masura a spune ca este sensibil mai dificila decat orice obstacol de pana la punctul mentionat. In concluzie, atata timp cat zapada nu este pe vale intr-o cantitate care sa faca trecerea facila, eu recomand sa aveti la voi si macar un piton. Cordelina pusa in 4 si carabiniera de la una din saritorile de mai jos, sunt inca in stare buna si la locul lor, putand fi folosite fara probleme.

Ture frumoase si fara incidente neplacute;)!

Autor: Octavian Paraschivescu
Înscris de: Octavian Paraschivescu
Vizualizări: 9880, Ultima actualizare: Miercuri, 29 Oct 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Comentariu
Fără foto Octavian Paraschivescu, Joi, 30 Oct 2008, 4:34

Nota Autor: Este vorba de peretele din DREAPTA vaii cum urci, nu din stanga..am scris in graba, initial gresind, ca apoi sa corectez, insa in cont apare corectat, aici apare NEcorectat...cineva cred ca nu a fost atent:-(. In momentul in care intervine corectura, ar fi bine sa fie stearsa si aceasta nota. Multumesc,

Virgil Iordache Virgil Iordache, Luni, 3 Nov 2008, 6:28

Fereastra a fost acoperita de pietre inca de acum cativa ani, iar brana din dreapta este FOARTE expusa. Se poate intra in brana si mai jos, printr-un hatas.

O varianta mai sigura, care sa mentina nivelul la 1A este ca inca inainte de saritoare sa se faca stanga pa braul (de mijloc?) prin Jnepeni. Acest scoate in rapa mica, primul valcel intersectat. Urmat la dreapta, in sus, duce fara mari dificultati pana intr-un umar deasupra vaii adanci. Din umar se ajunge usor in vale pe un brau lat, chiar sub portiunea finala.

E cam alt traseu, dar nu prea sunt alternative, mai ales cand e putin zapada pe adanca si ai bagaj maricel.

Fără foto Catalin Bivolaru, Duminică, 13 Sep 2009, 11:35

foarte fumoasa Valea Adanca!. Saritoarea de la bolovan este intradevar grea, noi am optat pentru catararea pe peretele din stanga ajutandu-ne de pitoanele de acolo.
Aici este relatarea turei facuta de mine Aici este relatarea turei facuta de mine

Fără foto Octavian Paraschivescu, Joi, 15 Apr 2010, 15:32

Am reluat-o si eu in august 2009, de data asta pe stanga, ajutandu-ma de cele 2 pitoane de care aminteste catalin, apoi totul a mers lejer.
Daca va duceti, recomand sa luati o semicoarda cu voi, e de mare ajutor, mai ales daca rucsacii nu sunt chiar mici/usori.
Ture frumoase!

Fără foto Mircea Ordean, Sâmbătă, 16 Oct 2010, 13:00

La această săritoare am găsit (ce-i drept o exista şi pericol de colmatare..) un rest al fostei comode treceri. Pe acolo am putut arunca o coardă care a permis un avans în siguranţă pe acea parte (atîngă cum priveşti în sus).
Asemenea ferestre trăiesc cu riscul astupării, de la crengi, bolovani, nisip. Nu aş putea spune cît drege apoi situaţia natura şi cît alpiniştii... Mi-amintesc de săritoarea de pe Valea Urzicii aflată între brîurile de Mijloc şi de Sus, a cărei fereastră a putut fi destupată (ce senzaţiune delicioasă, de-a dreptul demiurgică!), acum vreo 15 ani.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii