Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Avanpremiera la o carte de sezon

Bookmark and Share

Avanpremiera la o carte de sezon

   Undeva, intre paginile cartii despre care va voi povesti in cele ce urmeaza, exista o lista cu numele celor care, cu bunavointa, l-au ajutat pe autor sa-si duca la bun sfirsit lucrarea. Printre numele de acolo este si cel al Mariei. O particica din Maria s-a strecurat in carte. Putin din ce a fost Maria s-a ascuns printre cuvintele tiparite si astfel, si in acest fel, impreuna cu ele, va ramine mereu printre noi.


   Dupa cum stiti, in lumea noastra in continua si, uneori, buimaca schimbare, cartile cu subiecte "de munte" sint raritati. Cind mai apare ceva putem spune ca e sarbatoare. Despre o astfel de sarbatoare vreau sa va povestesc acum. Cartea inca nu a aparut, eu am fost, recunosc, putin privilegiat din acest punct de vedere. Dar... vine si cartea repede!

   Am sa incep cu inceputul. Adica... prefata. Scrie acolo:
<<Experienta! Oricat de mult ai citi, oricate sfaturi ai primi, daca nu "calci" zapada, nu ai cum sa inveti sa o "citesti". Sa o citesti cursiv, nu silabisit, inainte sa fie prea tarziu. Gaseste-ti un tovaras de drum care "cunoaste" muntele alb, insoteste-l si invata sa-i calci pe urme.>>
Cine scrie? Alexandru Floricioiu, cel care la 74 ani pornea spre Nanga Parbat dupa ce mai trecuse pe acolo prin 1998 sau, mai pe la noi, Fisura Albastra directa in 1955 sau Creasta Arpaselului iarna in 1959.
Spune bine domnul Floricioiu. Dar, deocamdata, in postul de tovaras de drum si sfatuitor "pe uscat", am sub ochi o carte.

Sar la sfirsitul cartii. Cum ar veni... la postfata.
<<Nu cred ca exista vreun alpinist, oricat de profesionist, care poate sa afirme ca e capabil sa descifreze fara eroare pericolul obiectiv reprezentat de catre zapada acumulata pe o panta abrupta sau un culoar alpin. Observatiile personale si unele lucrari specializate ne ofera bazele necesare, care, cuplate cu o experienta indelungata, ne permit sa evitam capcanele zapezii.>>
Vorbele sint ale lui Leslie Fucsko despre care nu va mai insir cite ispravi are la activ. Va spun doar ca bihoreanul este in prezent presedintele Groupe de Haute Montagne din Chamonix, un club al elitei alpinismului mondial. Ceea ce nu-i de ici, de colo.

Intre astfel de nume am mari retineri sa-mi mai dau si eu cu parerea despre ce se afla intre prefata si postfata. Adica despre "Zapada - formare, metamorfoza, pericole, sau tot ce trebuie sa stii despre ea", dupa cum si-a intitulat autorul, Mihai Tanase, cartea.

Titlul exagereaza putin, nu este chiar tot ce trebuie stiut despre zapada. Dar cele mai multe din informatiile continute ar trebui stiute de catre cei care se aventureaza iarna pe pantele Muntelui. Indiscutabil. Si Mihai Tanase ne ajuta sa stim.

Cite feluri de zapada exista, cum se schimba zapada in functie de diverse conditii, cum se testeaza, de ce devine instabila, ce este o avalansa si cum se produce, ce trebuie sa faci daca te-a prins sau daca doar esti martor, cum trebuie sa actionezi, ce este un detector si cum se foloseste, sfaturi practice, exemple. La obiect, fara vorbe inutile. Totul impanat cu ilustratii si scheme explicative. Clar si pe intelesul tuturor, asa cum ar trebui sa fie orice lucrare facuta nu pentru super specialisti ci pentru oameni obisnuiti, din cei pentru care Muntele este pasiune si nu meserie.

Nu va spun mai mult, n-ar fi corect. Nici nu as putea. Ar insemna sa rescriu si sa diluez continutul. Va las sa aflati direct din paginile sursa.

Ce-ar mai fi de adaugat? Poate faptul ca autorul, cel care ne impartaseste si noua o parte din experienta proprie, este ghid tabacit in ale Muntelui, schior si instructor de schi, membru fondator al Asociatiei Franceze de Telemark si al Comitetului International de Telemark. Schi-telemark, dupa numele acelui district din sudul Norvegiei considerat a fi locul de nastere pentru schiul modern. Stabilit in Franta, Mihai a ramas legat de Carpatii linga care s-a nascut si, mai mult decit atit, un ceva interior ii da mereu ghes sa se implice in tot ceea ce tine de ei. Si de oamenii care ii strabat. O dovada este insasi aceasta carte.

Nu stiu in ce masura v-am trezit interesul, taman acum, exact inaintea festinurilor traditionale de Craciun. Eu sper ca am reusit. Chiar daca zapada nu ne-a coplesit inca, ea va veni. Si n-ar fi rau sa ne gaseasca pregatiti. Mai bogati cu o carte.

Pe care, dupa cum ne spune autorul, o veti putea rasfoi si dumneavoastra in ziua lansarii, adica in 27 Decembrie, la ora 17: 30, la Sibiu, alaturi de membrii SKV-ului adunati in Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat German, strada General Magheru, nr. 1 - 3. Daca nu veti putea fi prezenti la Sibiu nu este inca totul pierdut. Cartea urmeaza sa fie distribuita si prin intermediul magazinelor cu articole montane din tara. Trebuie doar sa o cautati.

Felicitari Mihai Tanase!
Felicitari Editurii Constant din Sibiu!
Lectura placuta celorlalti! Si... cu folos!
Autor: Grigore Sârbu
Înscris de: Grigore Sârbu
Vizualizări: 10059, Ultima actualizare: Joi, 21 Dec 2006


Comentariu
Daniela Ursu Daniela Ursu, Duminică, 24 Dec 2006, 22:43

Ai dreptate, Grig, ai reuşit să ne trezeşti interesul, îţi mulţumim mult şi ţie şi autorului îi dorim drum bun, îl aşteptăm cu drag în ţară şi să ne revedem cu bine!
Crăciun Fericit!

Fără foto REMUS POPESCU, Duminică, 18 Ian 2009, 21:30

felicitari autorului!!! Ma bucur mult de aparitia acestei carti... ma intereseaza mult nivologia, m-am apucat sa caut materiale despre zapada, avalanse... cursuri de meteorologie. Daca ma poate ajuta cineva in domeniu m-as bucura mult....

Fără foto REMUS POPESCU, Duminică, 18 Ian 2009, 21:36

.... daca ma puteti ajuta....broremus@yahoo.com:-D

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii