Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor

Bookmark and Share

Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor - Albisoara Gemenelor
Dupa parerea unor autori consacrati,

Albişoara Gemenelor

           Dupa parerea unor autori consacrati, dar si a subsemnatului, cea mai frumoasa albisoara. Nu si cea mai simpla.

           Valea prezinta imediat deasupra punctului de confluenta cu Valea Alba o portiune comuna cu Albisoara Crucii. Locul este punctat de o saritoare dezagreabila, care se evita prin stinga, pe unde ocolim si o prima ruptura dificila a traseului. Urmeaza o succesiune de obstacole (amintim doar pe acela cu gituitura in partea finala), care se pot ocoli insa prin dreapta. Aproximativ la acelasi nivel ni se alatura varianta prin Vilcelul Cantuniari de care am pomenit.
           Vilcelul Cantuniari se transforma mai sus in perete, pentru ca deasupra Briului Hornului sa-si reia caracterul de vale (aici, cinci saritori interesante, de gradul I-III), pina in Briul Gemenelor. In amonte, firul devine o panta puternic inclinata de iarba, care se domoleste apoi, razbind in Creasta Picaturii.

           Dupa un tipic intilnit si pe Albisoara Hornurilor, valea patrunde deasupra cotei 1850 intr-un canion. Depasim aici trei saritori de 4-5 metri (prima, ceva mai dificila), pentru ca apoi sa pregatim materialele pentru escalada unui obstacol ŕ la Albisoare – horn vertical, cu capac – de circa 12 metri, mai putin redutabil insa decit pare de la distanta. Zona poate fi evitata prin stinga, initial peste un piept stincos si apoi pe o brinita suspendata. Surmontam in continuare doua rupturi de 6, respectiv, 4 metri, dupa care trecem la dreapta intr-un fir care s-a nascut nu mult mai jos si care preia stafeta saltului spre inaltimi.

           Dupa un respiro pe Briul Hornurilor, parcurgem un uluc strecurat pe sub perete, pina in dreptul unei saritori aparent simple. Dupa doi-trei metru cistigati printr-o spintecatura, trecerea peste fruntea linsa a obstacolului impune insa aici folosirea ca priza a unui piton. Efortul ne este rasplatit mai sus de o mica deschidere a vaii, sub ziduri albe, dincolo de care avansam printr-un gang putin dificil, dar inclinat. La capatul acestuia iesim citiva metri in dreapta si prin locuri cu panta inca mare atingem Saua Gemenelor.

           Timp necesar: 2 1/2-4 ore.

           Posibilitati de retragere:

– pe Briul Portitei (a carui iesire se afla pe fata Albisoarei Gemenelor, circa 40 metri sub sa), spre Valea Jepilor, 1,5-2 ore;
– pe firul de sus al Gemenelor si apoi Creasta Picaturii, in Saua Mare (30-45 minute). De aici spre Cabana Caraiman-Valea Jepilor sau Briul Vaii Albe-Valea Alba-Munticel, ambele rute conducind dupa 2,5-3 ore in Busteni.

Autor: Mircea Marian Ordean
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 5069, Ultima actualizare: Miercuri, 21 Feb 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Poiana Tapului-Valea Urlatoarea Mare

 

Comentariu
mihai cibotaru mihai cibotaru, Vineri, 23 Feb 2001, 11:22

E prima oara pentru mine. E un lucru placut si interesat. Multumesc.

Fără foto Mihai Nicolau, Duminică, 19 Oct 2003, 6:22

ATENTIE SPORITA LA PIETRELE PE CARE LE ARUNCA TURISTII DE SUS DE LA CRUCEA CARAIMAN!!!!!!!!!!!!!!:x
AM PATIT-O!!!:x NU CUNOSC RASPUNSUL DE CE ARUNCA CU PIETRE? POATE MA POATE LAMURI CINEVA!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii