Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 13 /martie – mai 2004

Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 13 /martie – mai 2004 - Breviar

BREVIAR

F.p. P.
5 ANI DE LA ÎNFIINTARE


În România nu ar fi putut sa apara sectorul neguvernamental fara ajutorul constant al unor fundatii/organizatii care au la rândul lor sprijin international, dupa foarte greoaiele schimbari de mentalitate de dupa "caderea comunismului".
O astfel de fundatie emblematica prin prisma rezultatelor obtinute este Fundatia pentru Parteneriat.
Dragi colegi, va uram spor la treaba în continuare si... sa sarbatorim împreuna si împlinirea a 50 de ani de la înfiintarea fundatie voastre!

MEDALION BIOGRAFIC MINISTRUL MEDIULUI
Speranta Maria Ianculescu

Ultima remaniere a Guvernului P. S. D. - Adrian Nastase a avut în vedere evident (prin prisma intentiei aderarii noastre la U. E. si a starii precare a sectorului de protectie a mediului la nivel national) si domeniul protectiei mediului.
Doamna Speranta Maria Ianculescu, va coordona Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, nou înfiintat.
Mai jos va oferim câteva informatii referitoare la noul ministru, pentru a putea aprecia sansele teoretice ale domniei sale de performanta în domeniu.
Nascuta la 20.02.1947, la Câmpia Turzii, casatorita, doi copii. Studii: liceale (l964); inginer (l969) - Institutul de Constructii Bucuresti, Facultatea de Hidrotehnica, specializarea inginerie sanitara si protectia mediului. Functii ocupate pâna în prezent: cercetator la Institutul de Cercetari pentru Gospodarirea Apelor Bucuresti, director la Consiliul National al Apelor, director în Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, expert MAPPM, sef de serviciu la Apa Nova Bucuresti; director executiv la APM Bucuresti; conferentiar la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
Dorim succes doamnei ministru în acest sector neglijat si înainte si dupa 1989, si caracterizat de grave probleme si disfunctionalitati (recunoscute oficial sau nu), desi cele câteva luni care mai ramân actualului guvern ridica întrebarea daca doamnei inginer chiar i s-a oferit o sansa macar teoretica de a-si aduce contributia la eradicarea tarelor sistemului de protectie a mediului din România.
Activitatea noului ministru ne va oferi si un raspuns la întrebarea daca speranta noastra a fost sau nu din nou desarta.

MEDIUL, APA SI PARERILE!

"Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei, în ultima decada a lunii martie constituie de acum o traditie, cu extindere în toate tarile lumii. Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop nu numai evidentierea importantei pe care aceasta resursa naturala si principal factor de mediu o are asupra existentei si dezvoltarii oricarei forme de viata, ci constituie, totodata, o oportunitate de sensibilizare a opiniei publice si mass-media cu restrictiile si conditionarile, pe care resursele de apa le impun dezvoltarii social-economice durabile". (...)
"În final, consider ca importanta domeniului resurselor de apa în preocuparile si actiunile Guv. României este confirmata de recenta înfiintare a Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, unde apa, ca resursa si factor de mediu, va constitui una din atributiile si responsabilitatile principale ale Ministerului." (...)
Tardive declaratii cu prilejul Zilei Mondiale a Apei din 2004 legate de importanta apei a domnului Adrian Nastase, si mai ales de necesitatea existentei unui minister al mediului ne amestecat cu alte ministere, acum cu câteva luni înainte de încheierea mandatului acestui guvern.
Cât despre faptul ca gospodarirea apelor este perceputa în continuare ca sector separat, iar nu integrat unui sistem de management unitar al mediului în conformitate cu percepte ecologice elementare, din pacate nimic nou pe plaiurile mioritice.

APA TRECE... PROMISIUNILE NEONORATE RAMÂN
Actualizarea Legii Apelor, prevazuta în programul Guvernului Adrian Nastase pentru semestul II din 2002 a ramas asa... o vorba-n apa, ca tot este apa "factor de mediu principal"!

A P R O P O DE ZIUA APEI
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, pe afisul AN Apele Romane editat cu aceasta ocazie, era scris motoul de anul acesta: Apa si dezastrele, iar dedesubt: luptând cu natura.
Trist ca în Europa prezentului mai sunt institutii care promoveaza ideea grotesca de lupta împotriva naturii, idee a carei inoculare doctrinara era la moda în anii "construirii socialismului si a epocii de aur".
Cu aceasta mentalitate nu doar vetusta ci si total gresita este îndoielnica existenta sanselor unei gospodariri integrate a apei.

bSocietatea Ecologica AquaTerra Iasi, în parteneriat cu clubul de Turism si Ecologie Turistor, vor depune documentatia pentru preluarea în custodie a rezervatiilor acvatice Teiva si Balatau si respectiv rezervatia paleontologica complexa Dealul Repedea toate aceste trei rezervatii fiind situate pe teritoriul judetului Iasi.

Doru Banaduc

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 4426, Ultima actualizare: Vineri, 23 Apr 2004


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii