Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004 - Urbanizarea fortata reduce sansele turismului rural

URBANIZAREA FORTATA REDUCE SANSELE TURISMULUI RURAL

În numeroase programe de dezvoltare durabila a turismului din România un loc important îl detine si turismul rural. Peisajul natural pitoresc si variat al României, precum si traditiile locale, ospitalitatea, obiectivele turistice cu caracter istoric si religios au cristalizat numeroase zone folclorice ca puncte de atractie pentru practicarea turismului rural.
Aceste activitati turistice sunt specifice pentru numeroase localitati, care, în prezent, pot fi considerate sate turistice. În ultimul timp, s-a înregistrat o dezvoltare extensiva a turismului rural prin aparitia de noi pensiuni agroturistice, în foarte numeroase localitati de acest gen.
Conform masurii 3.4. din Programul Sapard, în care o submasura este si turismul rural, cu pondere de 25%, accesul la fonduri comunitare a unor sate consacrate ca "sate turistice" - este inexistent, aceste localitati fiind suburbane. Astfel, numeroase pensiuni rurale omologate, nu pot accesa aceste fonduri.
Programul Sapard din România a fost adoptat de catre Comisia Europeana, prin Decizia 372/2000, pe baza Programului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR), amendat de Hotarârea Comisiei Europene 638/2002. În acest caz, modul de definire a localitatilor suburbane, ca localitati care apartin administrativ de orasele respective, duc la neputinta acestor localitati de a accesa fonduri comunitare. Apreciem ca se impun interventii la nivelul Uniunii Europene în sensul redefinirii spatiului rural (în cazul în care definitia - spatiul rural reprezinta spatiul administrativ al comunelor - a fost impusa de CE), conform specificului fiecarei tari. În cazul în care definitia a fost propusa de PNADR, specialistii români trebuie sa o corecteze.
Revenind la alte aspecte tangente problematicii ridicate, ne întrebam daca atunci când s-a propus transformarea a diverse comune în orase, pe lânga "multele" avantaje, s-a prezentat si situatia locuitorilor din satele apartinatoare noului oras. În prezent, locuitorii acestor sate, care detin numeroase pensiuni turistice rurale nu pot accesa aceste fonduri.
Solicitam Agentiei Nationale Sapard si PNADR revizuirea notiunii de spatiu rural, asa cum apare în planul de masuri Sapard sau sa se tina cont ca, la data amendarii Programului Sapard de catre Comisia Europeana - Hotarârea 638/11 iunie 2002, aceste localitati mai sus amintite puteau beneficia atât ele cât si satele apartinatoare de fonduri Sapard. Acest amendament poate fi folosit de catre toate comunele transformate în orase, dupa elaborarea HCE 638, fiind un gest reparatoriu la adresa locuitorilor României care vor sa se integreze în Uniunea Europeana. Reamintim ca în conditiile în care peste 40% din populatia tarii traieste în mediul rural, de zeci de ani la limita saraciei, turismul rural poate fi o solutie viabila pentru reablitarea conditiei lor existentiale.

Valentin Tudorache - Sibiu

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3839, Ultima actualizare: Duminică, 1 Aug 2004


Comentariu
Fără foto Andrei Antonie Bocan, Joi, 19 Aug 2004, 22:32

:-D
Salz.


Mia placut reportajul tau.

As vrea, daca in viitor mai publioci sa-mi mai trimiti si mie noutati pe adresa de email (jazzu9@hotmail.com)
Mersi

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii