Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 15 / septembrie – noiembrie 2004

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 15 / septembrie – noiembrie 2004
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 15 / septembrie – noiembrie 2004 - Breviar

BREVIAR

AUGUST CONTESTATAR

În 24 august, ziua nationala a Ucrainei, în fata ambasadei acestei tari din România a avut loc o actiune de protest a societatii civile din România fata de activitatile distructive desfasurate de ministerul transporturilor din Ucraina în Rezervatia Biosferei Delta Dunarii în zona Canalului Bîstroe.
În perioada 23 - 28 august 2004, a avut loc marsul de solidaritate cu Rosia Montana, organizat de Asociatia Alburnus Maior în parteneriat cu Institutul Român pentru Pace, Greenpeace CEE si Mindbomb, în care participantii din tara si strainatate au pornit pe jos, din Cluj-Napoca, pentru a parcurge 137 km în solidaritate cu locuitorii Rosiei Montane care se opun proiectului de exploatare a aurului în cariera deschisa prin procedee bazate pe utilizarea cianurii.
Dupa diverse luari de pozitie, daca în primul caz reprezentantii guvernului PSD Adrian Nastase spera ca societatea civila sa înduioseze pe colegii din Ucraina, iar tot ceea ce este de salvat în delta sa fie salvat în cel de-al doisprezecelea ceas, vis-ŕ-vis de Rosia Montana, probabil ca se va tacea chitic în continuare cu bine cunoscuta deja totala lipsa de eleganta si fair play în ceea ce priveste acuta problema a motilor.

CONTINUITATE SPIRITUALA TRANSILVANA

Atunci când studiul istoriei naturale se îmbina timp de peste un secol si jumatate cu istoria unei comunitati, rezultatul nu poate fi decât o simbioza creatoare de oportunitati stiintifice care tin de excelenta acestui domeniu.
Acesta este si cazul fericit al Sibiului "cea mai puternica si înfloritoare cetate" a spatiului românesc intracarpatic. Ca un fruct al Umanismului, în acest oras frumos, bogat si inevitabil puternic în secole de framântata istorie, temutele centuri de aparare au început sa sufere o inedita metamorfoza. În îmbratisarea strâmta si totusi eleganta a zidurilor alaturi de promenade, sali de teatru si spitale, Muzeul de Istorie Naturala cu tot ceea ce reprezinta acesta a fost transpus prin valoare spirituala "la aceeasi înaltime" cu acea a impresionantelor bastioane ale cetatii mama.
Printre pionierii sibieni naturalisti de prim rang sunt si malacologii M. si A. E. Bielz, M. si R. W. Kimakowicz, C. F. Jickeli, deschizatori de orizonturi si creatori ai unor colectii cu o valoare internationala, din punct de vedere istoric si stiintific, care includ peste 500.000 de piese, apartinând la 5 clase si 10.300 specii.
Asezarea geografica a Sibiului si a ariilor limitrofe în care slujbasii Muzeului de Istorie Naturala si-au desfasurat activitatile de-a lungul îndelungatei sale istorii caracterizata prin interferenta principalelor sectoare climatice ale Europei si printr-un relief extrem de variat, nu au fost decât oportunitati rarisime pe continentul nostru, exploatate de iubitorii de natura ai locului.
Munca si rezultatele deosebite a acestor pionieri, a curentului creat de acestia si a scolii sibiene de naturalisti este motivul pentru care Sibiul a avut deosebita onoare de a gazdui în ultima decada a lunii august un Simpozion International de Malacologie si de a initia înfiintarea Societatii Române de Malacologie, ca pivot al unei continuitati creatoare, în acest spatiu geografic generos.
Atât acest simpozion, cât si noua Societate sunt elemente cu o individualitate si specificitate puternica, dar se doresc a fi însa si note noi în întregirea nu întâmplator atât de anevoioasa a armoniei batrânului nostru continent.

NOAPTEA LILIECILOR

28 august reprezinta pentru majoritatea tarilor europene momentul din an în care se sarbatoreste "Noaptea Europeana a Liliecilor", eveniment consacrat constientizarii publicului larg asupra importantei si unicitatii liliecilor, precum si asupra necesitatii asigurarii protectiei eficiente a acestora. În România, acest eveniment a fost sarbatorit în acest an pentru prima oara, prin manifestari organizate de Asociatia pentru Protectia Liliecilor, printr-o finantare asigurata de Fundatia pentru Parteneriat, împreuna cu colaboratorii sai, cuprinzând 8 mari orase: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Iasi, Târgu-Mures, Satu Mare, Sibiu si Timisoara.
Evenimentul s-a adresat publicului de orice vârsta, la standul constituit din o expozitie fotografica inedita, cu acces gratuit, cuprinzând instantanee din viata liliecilor, precum si ipostaze din "întâlnirile" lor cu oamenii. În completarea acestor imagini, publicul a beneficiat de informatii variate despre modul de viata si comportamentul liliecilor, despre importanta lor ca unice mamifere activ zburatoare, precum si despre modalitatile prin care pot fi ocrotite.
În România, traiesc 30 de specii de lilieci care sunt strict protejati prin legile nationale si internationale. Aceste date au fost disponibile sub forma afiselor si pliantelor distribuite gratuit.
Seara fost organizata o demonstratie cu detectorul de ultrasunete, urmarindu-se felul prin care micile "spirite ale noptii", îsi captureaza prada, principiu ce a stat la baza radarelor moderne.
Daca doriti sa participati la viitoarele actiuni ale acestei active asociatii va rugam sa ne contactati.

PSEUDOELECTORALA

La 4 ani, se zâmbeste "de jur împrejul capului" continuu, se promite copios, se reactiveaza false amnezii fata de promisiunile trecute, dar neonorate si suntem în mod jalnic implorati sa votam într-un anume fel si nu în altul. Jenant, la fel se întâmpla si în aceste luni.
Cât despre politici de mediu aplicate cu succes în România, acestea ramân de 60 de ani la stadiul de declaratii.

Doru Banaduc - Sibiu

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 5593, Ultima actualizare: Joi, 23 Sep 2004


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii