Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 16 / decembrie 2004 – februarie 2005

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 16 / decembrie 2004 – februarie 2005
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 16 / decembrie 2004 – februarie 2005 - Breviar

BREVIAR

URSII SI "oamenii"
Ursul brun este protejat prin Conventia de la Berna, la care a aderat si România în anul 1993, în consecinta, în tara noastra uciderea acestui animal este interzisa!
Foarte bune aceste interdictii,.... ar spune poate unii dintre noi. Pacat ca într-o tara în care presedintii (Ceausescu Nicolae), prim ministrii (Nastase Adrian), si exemplul marimilor unei perioade sau a alteia, cu instinct de ucigas cu sânge rece, ar putea continua, sunt primii care încalca orice astfel de reglementari.
Vânatoarea nu este doar o pasiune(?), ci si o afacere(!?). România este însa codasa chiar si la acest capitol economic, câstigând doar 5 milioane de Euro, anual, fata de Ungaria care câstiga 100 milioane, Germania 380 milioane si Spania 500 de milioane anual.
Vânatorii cetateni straini vin în România, în principal, doar pentru ca aici se pot ucide, de multe ori cu complicitatea unor reprezentanti ai autoritatilor, numeroase specii protejate!

DEFECTIUNE LA CENTRALA NUCLEARA CERNAVODA
Unitatea 1 a Centralei nucleare, din localitatea Cernavoda a fost oprita miercuri 19.01.2005 la ora 2.47, datorita unei defectiuni minore, care potrivit responsabililor Ministerului Economiei si Comertului (M. E. C.) nu a dus la cresterea nivelului de radioactivitate.

ROSIA MONTANA
Curtea de Apel Cluj a hotarât suspendarea deciziei fostului ministru PSD al culturii, Teodorescu Razvan de a scoate de sub protectia destinata situri-lor arheologice zona Rosia Montana.
În acest fel, pâna la finalizarea actiunii, în contencios administrativ, înaintata de asociatia "Alburnus Maior" împotriva Companiei Gabriel Resources Gold Corporation, în zona vizata de controversata exploatare miniera, nu se va întâmpla nimic iremediabil nici din punctul de vedere al protectiei mediului natural.

ADIO RABLE
Imaginea deplorabilelor rable, aflate în diferite stadii de descompunere, printre blocuri insalubre ale demodatelor (dupa unii) vise ale "Epocii de Aur" comuniste, este luata în vizor de noii guvernanti.
Se încearca gasirea resurselor, pentru oferirea de prime, ca ajutor de stat pentru înlocuirea autovehiculelor mai vechi de 12 ani.
Este cert ca nostalgicii epocii, mai sus amintite, nu se vor mai simti la fel de "acasa", în (speram) peisajul, astfel usor modificat.

INTERDICTIE A UNIUNII EUROPENE
Europeana a interzis, de curând, exporturile României la trofeele de urs!
Oare de ce?
Sa fie de vina ursii, porcii(!), lupii sau poate lupii folositi drept câini pe la stânele statului.....?!

NOI ARII PROTEJATE
În Monitorul Oficial 38/12.01.2005, s-a publicat H. G. 2.151/2004 - privind instituirea regimului de arie protejata pentru noi zone.
Ariile protejate din România au crescut astfel de la 5% pâna la 7%!
Printre aceste arii se numara si cel de-al doisprezecelea parc national al României Buila - Vânturarita, alaturi de care s-au mai înfiintat totodata sapte Parcuri Naturale (Lunca Muresului, Lunca Joasa a Prutului Inferior, Comana, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparcul Platoul Mehedinti si Putna - Vrancea, Muntii Maramuresului), doua rezervatii stiintifice, trei monumente ale naturii, 88 rezervatii naturale si 27 arii de protectie avifaunistica.
Sa speram ca aceste zone nu vor fi protejate doar pe hârtie. Cazuri de acest fel sunt din pacate destule!

NOUTATI LA CENTRUL INFORMATIV ECOTUR
La centrul informativ, poate fi consultata o noua publicatie aparuta în principal, în urma eforturilor membrilor O. N. G. Ecotur Sibiu.
Volumul 2 al seriei tematice "Transylvanian Review of Systematical and Ecological Research" - The Târnava Rivers Basin, editori Angela Curtean Banaduc, Doru Banaduc si Ioan Sîrbu, cuprinde lucrari de specialitate referitoare la diverse aspecte de ecologie din bazinului hidrografic mai sus amintit.

Doru Banaduc - Sibiu

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3294, Ultima actualizare: Luni, 25 Iul 2005


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii