Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 17 / martie – mai 2005

Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 17 / martie – mai 2005 - Breviar

BREVIAR

REGIA NATIONALA A PADURILOR DEFRISEAZA ILEGAL
Custozii rezervatiei "Râul Tur" (F. Paradi, T. Sike si Z. Szabo) aflati în control în rezervatie în 03.04.2005. au observat ca o parcela de 3, 2 ha din Padurea Weiss (Ocolul Silvic Livada, UP V Turt, parcela silvica 86C) a fost defrisata. Era o padure cu vârsta de 50 - 60 de ani de tip Querco robori - Carpinetum Soo et Pocs (cod Natura 2000: 9160).
Localnicii prezenti spun ca taierea rasa a padurii a fost organizata de Oc. Silvic Livada, pentru ca parcela se va retroceda fostului proprietar de drept.
Având în vedere faptul, ca padurea apartine rezervatiei naturale "Râul Tur" (prin HG 2151/2004), Ocolul Silvic Livada a încalcat legislatia referitoare la conservarea biodiversitatii. Astfel, în conformitate cu art. 14. alin. (2) din Legea nr. 462/2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice "în perimetrele ariilor protejate si în vecinatatea acestora, este interzisa orice lucrare sau activitate susceptibila sa genereze un impact negativ asupra acestora". Conform art. 41. alin. (1) lit. j. din aceeasi lege Academia Româna prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii "analizeaza si avizeaza efectuarea unor lucrari si activitati susceptibile de a avea un impact negativ asupra mediului pe teritoriul ariilor naturale protejate"; iar în conformitate cu art. 14. alin. (3) "autorizarea activitatilor în perimetrul ariilor protejate si în vecinatatea lor se face cu acordul structurilor de administrare a ariei protejate".

Ocolul Silvic Livada a încalcat, de asemenea, legislatia silvica aflata în vigoare, prin efectuarea de taiere rasa, care este interzisa prin art. 23 al Codului Silvic. Acest articol admite taierea rasa doar pentru paduri de molid, pin, salcâm, plop, salcie si în zavoaie.
Societatea Carpatina Ardeleana - Satu Mare, custodele rezervatiei, a transmis o sesizare autoritatilor abilitate sa stopeze si sa sanctioneze faptele de distrugere a padurilor din aria naturala protejata. De asemenea, a fost transmisa o adresa si Directiei Silvice Satu Mare, la care, pâna în momentul de fata (obiceiuri vechi si bine împamântenite) nu s-a primit raspuns.
Directia Silvica Satu Mare a depus recent o documentatie pentru luarea în custodie a doua arii naturale protejate din judetul Satu Mare. În contextul celor scrise mai sus, cei care sunt împotriva acordarii custodiei rezervatiilor "Padurea Runc" si "Padurea Urziceni" din judetul Satu Mare Directiei Silvice Satu Mare pot transmite protestele Comisiei de Evaluarea Cererilor de Custodie la Agentia de Protectia Mediului Satu Mare: 440012 Satu Mare, str. Mircea cel Batrân nr. 8B, fax. 0261-733500, mediu @ ipmsm.datec.ro

DUPA O SPERANTA (IACULESCU) DESARTA, O SULFINA (BARBU)
Sulfina Barbu, nascuta în 09.03.1967, de nationalitate româna, casatorita, un copil, cu licenta de inginer obtinuta la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica în 1990, este noul ministru al mediului.
Îi uram succes si sa învete din (nenumaratele) greseli ale predecesorilor în functie!

BIOS/POLITIKON
Oachesa si sifonabila foc, cum o stim de atâta amar de vreme, de prea multa vreme, ca nu toata suflarea îi recunoaste autoproclamatele auguste calitati de perpetua presedinta peste siloz (ca sa nu spunem colhoz), cucuveaua se stropseste cum îi este firea si educatia, la nivelul elevat si erudit niciodata depasit, de gospodarie de partid, doar la cei situati mult, mult mai jos în "reteaua trofica".
Urecheatii sunt preferatii, cum ca inventeaza rautati si mai si duc vorba. Drept urmare li se spune drept si tovaraseste în fata, cu curaj si demn ca pe vremea vestitei "disidente" în fata "tovarasului si tovarasei" (... sssssst, nu le spunem numele ca poate se întorc si urecheaza pe lânga magarusi si... cucuveaua), "esti un magar" spuse impostura de la "înaltimea" istoriei... personale.
Raspunsul se autovalideaza prompt, fara citate din Lenin de asta data...", "mai bine magar ziarist decât un porc de comunist"!
Din punctul de vedere al biodiversitatii noi nu comentam. Altfel, trecutul chiar prolific pestilential cum îl stim, nu mai poate fi nici macar prezent daramite viitor, spre sansa generatiilor care stau sa vie si cumplita framântare a acelora mai mult sau mai putin confuzi care... nu au înteles nimic din chinul de o viata... nostalgicii rasaritului purpuriu peste siloz (ca sa nu spunem colhoz)!
Mic dictionar zoologic: Cucuveaua - tovarasul Iliescu Ion! Magarii - ziaristii presei române postdecembriste!

Doru Banaduc - Sibiu

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3935, Ultima actualizare: Duminică, 27 Nov 2005


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii