Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 19 / septembrie – noiembrie 2005

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 19 / septembrie – noiembrie 2005
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 19 / septembrie – noiembrie 2005 - Pledoarie pentru natura Europei

PLEDOARIE PENTRU NATURA EUROPEI

În toate culturile, omul a simtit necesitatea, fara a o putea neaparat si explica, ocrotirii naturii prin protejarea într-un fel sau altul a câte unui colt sau altul de natura. Munti, ape, paduri, etc., considerate sacre au pastrat în jurul lor coeziunea unor populatii umane si chiar culturi adesea în prag de dezintegrare si reintegrare, în mozaicul pestrit sub raport spatial si temporal, a speciei Homo sapiens sapiens.
Mai presus de relatiile culturale, datatoare de minore, false sau oricum trecatoare identitati, împingând la si absolvind de atâtea ori inutile varsari de sânge si la pierderi de identitati culturale inestimabile pentru matricea culturala a mai sus pomenitei specii, exista relatia om natura pe care sub o forma sau alta am considerat-o macar în sinea noastra sacra si de neînlocuit de pasagere teorii, regimuri sau ambitii pretins universale sau macar planetare.
Teoriile, regimurile sau ambitiile cât de cât modelatoare a matricii culturale umane au acordat totusi Caesarului ce era al Caesarului, componenta om - natura fiind acceptata macar intrinsec ca esentiala si de neînlocuit.
Mai aproape de noi a fost "conceptul" Elada, a fost Pax Romana, ne adaptam din mers la o Pax Americana si ca europeni fiind visam si tesem a câta oara o Pax Europea, necesar si dorit complementara ultimei.
Natura 2000, proiect generos prin suportul unui continent de exceptie si regenerant prin valorile universale acceptate cu inteligenta, constituie unul dintre conforturile psihice majore ale contemporaneitatii europene, care transcende Europa, pentru iubitorii autodesconpirati sau nu ai legaturii noastre cu noi, natura.
Gândita ca o retea de arii naturale protejate continentala, Reteaua "Natura 2000" se doreste a cuprinde întelepciunea unui continent întru salvarea fiintei proprii, prin salvarea fiintelor care se ascund sub denumirea mai tehnica, de biodiversitate.
În urma cu mai bine de un secol Europa înca continea arii naturale vaste si relativ neatinse, dar dezvoltarea cailor ferate a dus la deschiderea continentului aproape în întregime dezvoltarii economice.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial ecosistemele naturale au fost supuse unor presiuni suplimentare în urma cresterii retelei de drumuri si a numarului de autovehicule. Presiunea antropica asupra ecosistemelor naturale a crescut într-un ritm si mai accelerat dupa cel de-al doilea razboi mondial. Concomitent însa au fost depuse eforturi coordonate pentru realizarea unor programe de conservare a naturii, ca urmare a realizarii la nivelul comunitatii internationale a importantei acestui domeniu. Aceste eforturi s-au concretizat printr-o crestere considerabila a suprafetei ariilor protejate, dar implementarea masurilor de protectie în aceste arii nu a fost constanta si nu a reusit redresarea declinului general.
Principalele presiuni ale prezentului asupra biodiversitatii în Europa provin din: modificari ale folosintei terenurilor, poluare, modificari în managementul agricol, a apei si a padurilor, introducerea si înmultirea unor specii straine, supraexploatarea resurselor naturale, turism.
Pericolul evident al disparitiei unui procent semnificativ de specii de plante si animale, a fost în ultimul deceniu din ce în ce mai clar datorat si faptului ca habitatele naturale si seminaturale devin din ce în ce mai putin întinse ca suprafata, pentru a putea sustine populatiile anumitor specii. Aceasta amenintare devine din ce în ce mai acuta în conditiile dezvoltarii continue si accelerate a infrastructurii.
Dezbaterile majore asupra conservarii biodiversitatii nu mai sunt în prezent legate doar de protectia speciilor periclitate si a diversitatii genetice ci, în mod firesc, si de protectia habitatelor.
De o mare importanta în acest sens este problema restrângerii suprafetelor si a fragmentarii habitatelor naturale si seminaturale. O problema pan europeana este legarea diferitelor arii protejate în retele prin crearea de coridoare verzi si arii de pasaj pentru fauna salbatica.
Deocamdata, exista foarte putine semne ca s-ar putea produce o stopare a declinului numarului de specii si de habitate. Sperantele sunt legate într-o prima etapa de oportunitatile din zona central-estica a Europei. Evolutia mult mai lenta a dezvoltarii socio-economice a acestei zone în ultima jumatate de secol a crutat existenta a relativ numeroase si întinse arii naturale.
Sistemul de protectie a naturii a acestei parti a Europei este în prezent supus unor mari presiuni de natura economica, datorita necesitatilor mari în antiteza cu resursele financiare modeste. În aceasta regiune pe ansamblu conservarea biodiversitatii este în cel mai bun caz, înca, considerata ca fiind mult mai putin importanta decât dezvoltarea economica si sociala pe termen scurt.
Un transfer financiar realizat în timp util dinspre vest spre est este sigura posibilitate reala ca vestul sa beneficieze într-o a doua etapa de un transfer de biodiversitate din centrele ramase înca intacte din estul europei.
România, ca o consecinta directa a pozitiei sale geografice, prin variate elemente favorizante de clima, relief si dezvoltare socio-economica este înca depozitara unei ridicate diversitati la nivel ecosistemic, specific si genetic.
În acest moment România înca mai are de oferit aproximativ:

- 47% din suprafata tarii acoperita de ecosisteme naturale si semi-naturale;
- 780 tipuri de habitate;
- 3700 specii de plante superioare;
- 33085 specii de nevertebrate;
- 717 specii de vertebrate.

Aderarea României la Uniunea Europeana va oferi oportunitatea îmbunatatirii rezultatelor obtinute în domeniul protectiei naturii în România, prin integrarea politicilor de protectie a mediului în politicile generale de dezvoltare, respectiv crearea unor mecanisme de respectare a masurilor de protectie existente si de asemenea, prin introducerea de noi instrumente de protectie.
Provocarile carora România trebuie sa le faca fata în domeniul protectiei naturii sunt în general legate de: eroziunea si degradarea solurilor, poluare, utilizarea nerationala a resurselor naturale si nu în ultimul rând tratarea biodiversitatii ca un aspect nesemnificativ al protectiei mediului.
Modalitatile prin care se poate realiza protectia eficienta a naturii sunt:

- extinderea retelei de arii naturale protejate;
- crearea, implementarea si respectarea unor planuri de management corecte a ariilor naurale protejate;
- protectia speciilor si a habitatelor acestora în afara ariilor speciale de protectie;
- întarirea capacitatii institutionale la nivel local, central si regional; pregatirea adecvata a personalului implicat la toate nivelele;
- cresterea nivelului de informare si a implicarii cetatenilor.


Doru Banaduc - Sibiu

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 4337, Ultima actualizare: Luni, 30 Ian 2006


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii