Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu nr.7 / septembrie - noiembrie 2002

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu nr.7 / septembrie - noiembrie 2002
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu nr.7 / septembrie - noiembrie 2002 - Pro rauri curate

PRO RÂURI CURATE
Caracterele comune ale apelor curgatoare pot crea, la o prima vedere, falsa impresie ca toate sunt asemanatoare, iar multe chiar identice.
Priviti, de exemplu, de undeva de la înaltime o masa de oameni dintr-un stadion! Am putea spune, desigur, o sumedenie de lucruri despre ei. Doar micsorând distanta de la care îi privim, marind timpul de observatie si utilizând mai multe metode de analiza, am realiza cât de superficiale si, uneori, înselatoare au fost primele noastre concluzii.
Surpriza descoperirii ca fiecare om observat este un întreg univers, cu o complexitate poate de necuprins, poate fi asemanata cu constatarile hidrobiologului atent, care în decursul carierei sale, studiaza râu dupa râu, descoperind cu fiecare astfel de experienta "individualitati lotice", care cuprind uimitoare si unice medii de viata.
Paralelismul oameni-râuri poate, desigur, continua. Daca pentru formarea corecta a caracterului unui om, grija cresterii, educarii si sprijinului acestuia pe tot parcursul vietii, trebuie sa se bazeze pe cunoasterea caracteristicilor fizice, personalitatii si mecanismelor sufletesti ale acestuia, în aceeasi masura, pentru ca un râu sa constituie acel "lucru bun" pe care ni-l dorim cu totii pentru comunitatile pe care le strabate, îi trebuie cunoscute caracteristicile, evolutia, nevoile si de ce nu "sufletul".
Cum? Cu multa rabdare, bunavointa, întelegere, profesionalism si numai tratându-l ca pe ceva unic si mai ales egal noua.
Cresterea nivelului de întelegere, în special din ultimii zeci de ani, de cunoastere a caracteristicilor structurale si functionale ale râurilor, fac posibile toate acestea.
Trebuie, însa, ca aceasta întelegere sa fie pusa într-un limbaj accesibil oricarei persoane, astfel încât constiinta necesitatii existentei unor râuri "sanatoase" sa determine o atitudine generala corecta si permanenta.
Sa ne lasam copiii sa se reîntoarca la râuri! Insalubrele stranduri de cartier sau piscinele particulare ale celor a caror decizii au transformat râurile datatoare de frumos, sanatate si echilibru în canale de scurgere a mizeriei, nu sunt decât solutii paleative, care ne îndeparteaza din ce în ce mai mult de locul nostru firesc din natura si ne produc o atât de amara alienare fizica si morala.
Constientizarea generala a faptului foarte simplu ca toate elementele naturii sunt legate între ele, se influenteaza reciproc permanent si absolut nimeni oricât de bogat ar fi nu îsi va putea tine copiii, nepotii, stranepotii într-o sera izolata de restul lumii murdare, poluate si nesanatoase, este singura alternativa a supravietuirii noastre.
Haideti sa reflectam la viitorul nostru si al râurilor. Ne sta în putinta sa traim frumos. De ce sa nu o facem?

Doru Banaduc

Autor: Ecotur Sibiu (ONG)
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3065, Ultima actualizare: Sâmbătă, 20 Mar 2004


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii