Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Creasta Rodnei Iarna

Bookmark and Share

Creasta Rodnei Iarna
CREASTA RODNEI IARNA

Dinu Mititeanu

Timp necesar: 3-5 zile.

Creasta muntilor Rodnei, fiind mai blanda ca cea a Fagarasului, reprezinta o buna pregatire pentru Creasta Fagarasilor- "Alpii Transilvaniei", putandu-se exersa mersul cu bocanci, coltari, rachete, schiuri si avand in maini bete sau piolet, dupa caz.(vezi cao.5). Are mai putine zone periculoase, dar in functie de cantitatea si starea zapezii, ele pot fi prezente si aici. De aceea sunt necesare atat un echipament adecvat cat si cunostinte temeinice despre zapezi, cornise, avalanse, bivuac, orientare. De dorit ar fi ca cel putin unul din echipa sa fi parcurs traseul vara "cu ochi de iarna" si sa fi folosit GPS-ul sau busola (notand unghiurile de mars) pentru caz de ceatza. El poate sti si unde e si unde nu e posibil de facut bivuac. Cele mai utilizate locuri fiind: Tarnita "La Cruce", zona "La Carti", Tarnita Barsanului, zona ("bulevardul" ) dintre Saua Galatului si Saua Gargalau, Tarnita lui Putredu, Saua Ineutz, Saua Gagii.

In timpul iernii, de obicei se evita zona impadurita dintre Pasul Setref si Batrana, alpinistii, la vest, intrand sau iesind din masiv pe la Romuli (Valea Stramba)), dar mai ales pe la Borsa- Meteo- Pietrosul, care ofera si satisfactia atingerii celui mai inalt punct din Carpatii Orientali.

La extremitatea opusa (estica), iarna se utilizeaza traseele dinspre Pasul Rotunda, Sant, Rodna sau Valea Vinului.

In functie de grosimea zapezii, a gradului de coeziune dintre straturi, (sa stim "a citi zapada"!), a temperaturii, sunt zone unde se poate urma traseul de vara, ocolind unele varfuri. Dar in caz de dubii: ninsori recente, pante abrupte, temperaturi pozitive, e mai sigur a se evita "taierea" pantelor, urmand cvasi-matematic creasta, cu atentia cuvenita corniselor.

Astfel: venind dinspre Romuli, din Tarnita Batranei se urmeaza creasta pe portiunea Vf. Gropilor- Vf. Rebra (pe harti vechi e numit gresit Buhaescu Mic!) - Tarnita "La Cruce"; de la/spre Statia Meteo Iezer -Pietrosul, se urca/coboara pe piciorul Piatra Alba, iar varfurile Buhaescu Mare, Mic si Rebra (ordinea corecta!) nu se ocolesc. La fel Vf. Cormaia si Repedea. Negoiesele se ocolesc de obicei prin nord, mai la distanta de piciorul abrupt al pantei, revenind in creasta in Tarnita Barsanului si apoi ocolind prin sud Vf. Puzdre. Se urca Aniesul (Laptele Mare) si Laptelui, Galatul, Gargalaul, Claia, La Cepi, Omului, Cisia. E mai bine si mai alpin sa urcam si varfurile premergatoare Ineului: Tomnatec, Coasta Neteda, dar uneori se pot ocoli prin sud, motiv fiind si un prag al crestei inguste de deasupra rapei de la obarsia Izvorului Mare (Rosu).

Spre/ de la Pasul Rotunda e mai indicata varianta peste Vf. Ineutz., dar uneori se poate si prin caldarea Lala. Si Vf. Rosu si Cobasel se urca in caz de intrare/iesire din creasta pe la cabanele Valea Blaznei.

In cazul ca e necesara intreruperea turei, nu recomandam a se cobori spre Tara Nasaudului. E mai bine, mai scurt a cobori spre Borsa:

1 Din Saua Laptelui sau a Galatului pe la fosta cabana Puzdrele si de acolo:
a. Peste Prislopas (culmea cu drum de dincolo de valea Negoiescu, de la ruinele cabanei Puzdrele se trece valea spre vest).
b. Pe valea Negoiescu, poteca si marcaj greu de gasit si neplacut de coboratiarna

2. Din Saua Gargalaului:
a. Pe valea Izv. Bistritei Aurii -Stiol
b. Pe piciorul Musceta din vestul acestei vai.

Din Saua Stiol e mai bine sa trecem peste Vf. Stiol la partia statiunii Borsa.

Autor: Dinu Mititeanu
Înscris de: Ioan BĂŽndeanu
Vizualizări: 8162, Ultima actualizare: Vineri, 2 Sep 2005



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii