Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Cu buldozerul prin rezervația biosferei

Bookmark and Share

Cu buldozerul prin rezervația biosferei

În Munții Rodnei, rezervație a biosferei, autoritățile au intrat, la propriu, cu buldozerele pentru a încerca, spun ele, o renaștere a turismului montan. Mai exact, Primaria Borșa a trasat un drum de munte din Poiana Știol până la Iezerul Bistriței Aurii, lac pe care urmează să-l reamenajeze, pentru a-i mări suprafața de trei ori. Deja a fost realizat un baraj de pământ adus dinspre lac. Totodată în Căldarea Izvorul Cailor urmează să fie amenajat un lac de agrement, iar în zona Prislop s-au făcut 33 de parcele a câte 250 mp fiecare, pe care Primaria Borșa intenționeaza să le vânda. Situația acestora nu este înca sigură, deoarece Prefectura a atacat în contencios Primaria, care nu a putut demonstra că pământul este domeniu privat al localității și nu domeniu public.

Întrebat dacă are aprobările necesare unor astfel de lucrări în spațiul Rezervației, viceprimarul Remus Ștețco a susținut, inițial, că nu are nevoie de nici o aprobare, pentru ca, ulterior, să spună că nu știe dacă aceste aprobări există sau nu. În legatură cu legalitatea acestor lucrări de reamenajare a unei arii protejate, John Samad Smaranda, cercetător științific principal la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism București (INCDT) și membru al organizației UNESCO PRONatura, susține:
"În legătura cu acest dezastru care este pe cale să se producă în Poiana Știol au fost informate autoritațile care se ocupă de protecția mediului atât la nivel național cât și local. Rămâne însa ca acestea să-și facă datoria (dacă se mai poate salva ceva). Ceea ce se petrece aici este încă o consecință a blocării la Ministerul Agriculturii Alimentației și Pădurilor a hotărârii de guvern promovate de Ministrul Mediului privind crearea de administrații pentru parcurile din România.
Pot afirma că strategia turismului românesc nu are la bază construcția de vile și vilișoare în zonele protejate pentru un segment de populație privilegiat. În consecință, Primăria Borșa (...) este responsabilă pentru toate încălcările legilor românești în vigoare care sunt Legea 5/2000 privind amenajarea teritoriului național, secțiunea III arii protejate, Legea 236/2001 privind regimul de administrare al zonelor protejate, etc.
"
Pe domnul primar Gavrilă Grec nu l-am găsit. Dar, dacă ceea ce John Samad Smaranda afirmă este adevarat, și nu există nici un motiv pentru ca cele spuse de el să fie considerate false, atunci înseamnă că nici primarul nu este mai bine informat decât viceprimarul cu privire la problemele Rezervației Naturale Pietrosul Rodnei (Rezervația Biosferei M-țtii Rodnei corect acum!). Problema este că la nici una dintre întrunirile care s-au desfășurat la Borșa, și care aveau ca temă parcul național, primarul nu a catadicsit să vină deși se discuta regulamentul și fusese anunțat de la Consiliul Județean.

Ceea ce îi sperie pe montaniarzi este faptul că, pe lângă distrugerea unor frumuseți naturale prin intervenția brutală a omului, acțiunile inițiate de Primaria Borșa vor duce la degradarea zonei indirect, prin "suprapopularea" zonelor protejate. Construirea unui drum pentru accesul auto va face ca orice așa-zis turist care dispune de o mașina să poată ajunge în vârful muntelui, pâna acum rezervat unui grup restrâns de inițiați. Acest lucru va deschide calea spre poluare, fie ea sonoră sau cu gunoaie menajere.

Iată părerea unui vechi montaniard, Dinu Mititeanu, vizavi de "deschiderea" Munților Rodnei:
"Oare mai există o fință umană care să se înhame la o luptă de salvare măcar parțială a acelui colț de rai, măcar a salvări de construcții și amenajări a căldării Izvorul Cailor și a văii Bistiței Aurii(...) Poiana Știol? Vor duce asfaltul și până acolo, mă doare asta! Dar mă îngrozește gândul la ce va fi în acele locuri de basm din apropiere: valea superioară a Bistriței Aurii, (unde apăruse de iarna trecută prima casă de vacanță, se pare a Primariei Borșa, un foarte modest început) și deasupra Cascadei Cailor! Ce "faina" va fi Cascada când de sus vor cădea peturi și jucării ale civilizației, alte produse derivate ale celor ce gândesc la "dezvoltarea turismului montan". Lac de agrement lânga stâna de pe stânci pe Izvorul Cailor! Revoltator! E ceva de coșmar! Daca ați fost pe acolo, realizați că numai o minte bolnavă poate gîndi așa ceva! Sper sa mai existe și oameni de bun simț printre cei care "vor implementa ideile" care să renunțe la această aberație (...) Suntem blestemați, Doamne? Am scapat de cei cu idei geniale, dar au ramas cei ce vor să-i imite. Și sunt mulți mai ales tari, cu atât mai ambițioși cu cât le sunt mai contestate ideile."
Ionuț Bănică, un alt montaniard, dar la fel de revoltat:
"Oare e prea târziu să luăm o minimă atitudine împrotriva gangrenei ce tinde sa se generalizeze în România în privința distrugerii mediului și a bunului simț în toate formele lui, o țară în care nu există o mișcare ecologistă autentică? Atât, mai mult nu cer, mai mult ar da proporții îngrijorătoare visului meu, și așa cu nuanțe bovariste. Nu se poate înființa o organizație cu un minim statut juridic care, hai să folosesc limba de lemn plăcuta nației noastre, "să tragă un semnal de alarmă" că mai sunt și alții, nedevoratori de manele și prost gust, care încearcă să mai tragă o gură de aer printre picături? Și va asigur că sunt destui care ar subscrie instantaneu proiectului."
Autor: Anca GOJA
Înscris de: Alexandru Lăpușan
Vizualizări: 8921, Ultima actualizare: Vineri, 18 Oct 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Comentariu
Fără foto Mihai Naie, Vineri, 18 Oct 2002, 7:50

Daca oamenii de stiinta ar putea reproduce intr-un laborator imaginea Pamantului in conditiile in care ne distrugem singuri biosfera, responsabilii (sau mai precis iresponsabilii) pentru faptele prezentate in articol ar trebui cazati in acel laborator pentru cateva zile...poate ar intelege. Am scris cazati? Cred ca am vrut sa scriu "gazati"!

Fără foto Florin Botos, Sâmbătă, 19 Oct 2002, 7:28

Daca noi cei ce mergem pe munte nu luam atitudime, nu va lua nimeni. Asa cum zice si dr. Mititeanu e un cosmar, care va duce nu numai la distrugerea rezervatiilor dar si a intregilor zone montane si ar fi pacat sa transformam acest colt de rai numit munte intr-un iad, sunt socat de cele citite si profund revoltat. Autoritatile competente ar trebui sa incerce sa previna asemenea actiuni si sa nu mai ia masuri decat atunci cand raul a fost facut.:-(

Fără foto Analia Popescu, Marți, 19 Aug 2008, 8:59

Salut. Am fost in Pietrosul Rodnei vara asta - 2008 august... Traseul frumos..destul de curat...nicio taxa pt urcare spre deosebire de Cheile Turzii unde sus marcajele lipseau si mizeria era la ea acasa dar taxa nu lipsea....dar sa revenim la Borsa.... Orasul e cam tern....la Hotelul Fratii Mihalu de linga Spital...nu va recomand sa popositi...pereti murdari...toaleta infundata...ce mai...no coments...dar pretul 60 RON....poate la alte pensiuni de 100 RON ar fi fost mult mai bine...dar in fine...pe munte nu-mi pare rau ca am urcat....11 ore in total...acvila de stinca...marmota...lacul....doar sus ce a mai ramas din amenajarea meteo...camera aceea arata nasol....si bara metalica ruginita si contorsionata..... La Lac sa faceau masuratori...ceva echipe intindeau un cablu pe acolo...nu stiu de ce... Dupa Ceahlau, Rarau si Giumalau.... Pietrosul mi s-a parut cel ma "tare".... Sper ca ATV urile sa nu mai aiba acces....am vazut 2....dar cind am coborit un localnic pusese o bariera....sper sa fie bine...

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii