Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Drumetii in jurul Bustenilor

Bookmark and Share

Drumetii in jurul Bustenilor

       Drumeții în jurul Buștenilor

       Aceste rânduri se adresează tinerilor de vârsta "a treia", dar nu numai.
Ce facem într-o zi când suntem în frumoasa stațiune Bușteni? Mergem la Gura Dihamului? Mergem la cascada Urlătoarea? Ne plimbăm prin stațiune? Nu, hotărât nu, am făcut asta de nenumărate ori. De aceea vă recomandăm două trasee relaxante care nu pun probleme de orientare, fiind ușor de străbătut și nu foarte lungi. Timpul necesar deplasării este stabilit la un ritm de  20min. pe kilometru. Traseele descrise au fost parcurse de două persoane în vârstă de 58 ani.

      Primul traseu. Nu este marcat. Pornim de la gară pe drumul ce duce spre cartierul Zamora, trecem pe lângă Palatul Cantacuzino și la prima străduță facem la stânga spre pădure. Urcăm până la liziera pădurii și aruncăm o privire spre masivul Buștenilor. Aici găsim două drumuri forestiere. Vom urma drumul spre Valea Fetii. O bariera și un indicator forestier aflat pe un copac în stânga drumului ne semnalează că ne aflăm pe drumul bun. Trecem prin spatele palatului, mergând prin pădure. Printre ramurile copacilor se zăresc vilele din oraș și siluetele majestoase ale Caraimanului și Coștilei. După cca. 45de minute ne intersectăm cu un drum ce coboară la albia pârâului Valea Fetii. Coborâm spre pârâu și căutăm să ținem malul drept spre aval. Deși unele hărți menționează existența unui drum, vă atragem atenția că acesta nu mai există cel puțin în prima parte a traseului de întoarcere. Mergem în aval pe pietrele din albia pârâului, îl traversăm de doua ori și ajungem din nou la drum. Pârâul se traversează descălțat cu atenție ca să nu alunecăm pe pietre. După câteva minute de mers pe drum dăm de apa Prahovei, care la fel trebuie trecută în picioarele goale. Adâncimea apei este de cca. 30cm. Pe malul celălalt se poate face plajă. Urcăm malul și dăm de soșeaua națională chiar la capătul nordic al orașului Bușteni. Timp de parcurs max.1h1/2. Dacă nu vreți să vă "răcoriți" picioarele, atunci din punctul unde am coborât la pârâu continuăm raidul pe Valea Fetii urmărind drumul forestier pe care am venit. După 1/2h ajungem la ruinele unei microhidrocentrale pe clădirea căreia scrie proprietatea Hidroelectrica. Ne putem adăposti aici în caz că începe ploaia. De aici putem să trecem  podul de beton spre stânga și să urmăm drumul forestier din stânga, ce începe să urce prin padure și care ne va conduce spre intrarea în Azuga. Atenție spre dreapta continuă drumul pe Valea Fetii. Noi ne vom reintoarce de la microhidrocentrală pe acelasi drum forestier foarte bine întreținut. Durata plimbării dus-intors cca. 2h1/2.

       Al doilea traseu. Este marcat parțial cu cruce roșie. Până la liziera pădurii traseul este identic cu cel spre Valea Fetii. De aici o luăm pe drumul din dreapta. La intrarea în traseu este o bariera, iar pe un copac se precizează, Zamora. Înaintăm pe drumul forestier cca. 200m, paralel cu vilele de pe   strada Zamora și întâlnim primul semn. De aici semnul ne va însoți o bună bucată de drum. Drumul este ușor fără probleme de orientare, crucea roșie dându-ne un sentiment de siguranță suplimentară. În maxim 1h ajungem la o cabană de vânătoare. De aici marcajul urmarește drumul spre Vf. Zamora-1520m și Vf. Baiuțul - 1826m. Noi o vom lua pe drumul forestier ce se desprinde în dreapta. Acest drum nu este marcat. Trecem pe lângă o groapă de gunoi și începem să coborâm spre Poiana Țapului. În 15-20min. zărim vilele din Poiană. Părăsim drumul forestier la bariera ce se observă în dreapta și coborâm intrând în Poiana Țapului pe strada Aluniș. De aici vom avea o frumoasă perspectivă a masivului Bucegi. Continuăm să coborâm accentuat pe această străduță până la strada principală Zamora. O vom lua la dreapta spre Bușteni, admirând în stânga muntele și în dreapta vilele nou construite, ajungând la Palatul Cantacuzino. Durata totală dus-intors cca.2h1/4.

      În final aș vrea să mentionez apariția unei monografii a orașului Bușteni, scrisă de un localnic dl. Ion Ghe. Bălan.

Autor: gabriel-antonie lazarovici
Înscris de: gabriel-antonie lazarovici
Vizualizări: 15848, Ultima actualizare: Luni, 13 Aug 2007Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Doftana-Valea Musitei-Valea Rusu-Virful Rusu-Piriul Unghia Mica-Azuga


Obiective: Vf. Rusu, travcrsarea muntelui la Azuga Timp necesar: 5½-6 ore. Drum forestier, potecă nemarcată inaccesibil pe ceață și în intervalul cu strat de zăpadă.Traseul asigură legătura dintre văile Doftanei și Prahovei prin traversarea sectorului nordic al masivului. Totodată, da posibilitatea admirăririi peisajelor care se desfășoară în vestul Carpaților de Curbură.

Se pleacă de la confluența pârâului Mușița cu Doftana. Se urmează mai întîi drumul forestier de pe Doftana. De la pod ne înscriem (circa 500 m) pe drumul care se desface către NV, pe terasa dintre Doftana și Mușița. În continuare, acesta descrie un cot larg cătrc vest, străbătînd o frumoasă regiune cu fînețe. Pe măsura apropierii de albia râului, drumul își modifică treptat direcția către NV; după circa 2 km, el trece pe dreapta văii, pentru ca la confluența pîraielor Rusu (V) și Mușița (N) să se bifurce. Se merge pe cel din stânga. Drumul înaintează pe versantul stîng al văii Rusului, în cea mai mare măsură aflat tot pe un pod de terasa. De o parte și de alta. versanții sunt împăduriți, pe când în luncă și pe terasa domină o vegetație ierboasă. Mai întîi, el are direcția est-vest (circa 1 km), pentru ca din dreptul Văii Calde să se desfășoare către nord-vest (circa 3 km). După confluența cu Valea lui Manole, drumul se află la marginea luncii, iar uneori este tăiat în versant. Aici, în timpul ploilor bogate, există porțiuni acoperite de apă, ceea ce îngreunează deplasarea. Cu două sute de metri înainte de capătul drumului, din cl se desprinde către dreapta un drum secundar care urcă prin cîteva bucle diferența de nivel de 180-200 m până la stâna de pe culmea Rusului. Culmea dintre văile Rusu și Pîraie a fost cu ani în urmă complet defrișată. În prezent, pe ea se află plantații de conifere și lăstăriș de fag. Atenție! Vechea potecă de pe culmea Rusului, ce coboară de la stâna spre SE, la confluența dintre Rusu și Mușița, nu mai poate fi utilizată datorită dezvoltării lăstărișului.

La stâna de pe culmea Rusului, urmărind traseul descris, se ajunge după 11/2 oră. Aici se face

un scurt popas pentru odihnă și pentru a admira panorama care se desfășoară spre vest, nord și sud. Impresia generală este aceea a unei uriașe cunune montane înalte, la 1600-1900 m, din care se desprind concentric, spre confluența Mu-șiței cu Rusu, mai multe culmi secundare acoperite de pășuni și pădure. În nord remarcăm ușor vf. Paltinu, scrijelat de mulțimea ravenelor și torenților, continuat în dreapta prin culmile Predeluș (împădurită) și Mușița (cu stână, despădurită); în vest, suita vârfurilor de peste 1 900 m (Neamțu-Pîraie-Ștevia-Rusu), separate prin șei adânci; în sud, Culmea lui Manole, încă bine împădurită.

De la stână începe un urcuș mai greu prin pășune, panta depășînd uneori 300. Există mai multe poteci de vite, ceea ce poate deruta. Ținta cea mai apropiată în traseu o reprezintă vârful Rusu care se află în fața (către vest). De aceea, până la el, pentru a evita unele greșeli de direcție impuse de potecile de vite, se va urma linia de culme (cumpăna de ape). Cei 450 m diferență de nivel pot fi parcurși în 1–11/2 oră, efortul mai mare fiind depus în treimea superioară. De pe vârf se deschide o largă perspectivă (vezi descrierea de la traseul 14). Apar în plus bazinul van Unghia Mica, aflat la vest de vârf; creasta ascuțită a Unghiei Mari; culmile mai joase Orjogoaia-Petru. În zare (către sud-est) apar trei vârfuri mai importante din Munții Grohotiș (Grohotiș, Radila, Ulita). Din vârful Rusu se coboară spre nord în șaua dintre el și vf. Ștevia. Către vest, aproape de marginea pădurii, se zărește stâna de pe dreapta văii Unghia Mica. O potecă mai slab conturată coboară prin pășune până la stână, la care se ajunge în 30-40 minute; în continuare, poteca trece în pădure, coborând pe versantul drept al văii Unghia Mica, până la șoseaua care urcă pe Azuga. În ultima secțiune a traseului, în valea Unghia Mica, s-au construit baraje pentru protejarea înstalațiilor de captare a apei. Până aici, traseul a fost parcurs în aproape 4 ore. Urmează încă aproape 7 kilometri de șosea nemodemizată până în orașul Azuga (vezi traseul 11).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii