Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Feeria zăpezii sau Gurghiul iarna

Bookmark and Share

Feeria zăpezii sau Gurghiul iarna

Pagina 1 - Motto: “..ferice de cel care, fără a scoate o vorbă, poate umbla o zi întreagă chiar și pe o pârtie bătută” Tăcerea albă – Jack London   Intro   Cu o întârziere destul de mare aș dori să prezint o tura de iarnă în Gurghiu realizată în martie 2007. Având în vedere mediatizarea destul de redusă a acestui masiv pe Alpinet, am considerat ca informatiilor sunt oricum binevenite. Prezentarea masivului   Vitregit de lipsa mijloacelor de informare turistică (în afara ghidului, în limba maghiară, al lui Torjai-Racz   ”Görgeny Havas ” și a unor articole disparate apărute, de-a lungul timpului, în revista Munții Carapați, nu cunosc alte surse de informare), acest munte ramane, însă, unul de suflet pentru mureșeni, dintre care mulți și-au început ucenicia într-ale muntelui pe aceste meleaguri. Vazut de pe crestele semețe ale Călimanului lasă o impresie de... [toată pagina]
Pagina 2 - cerepes Tura   Plecarea din oraș se dă la 5, 30, drumul până la Sovata trece ca prin vis în goana mașinii, din centrul stațiunii trecem dealul spre a coborâ spre campingul Stâna de Vale. În continuare drumul urcă cale de 7 km pe valea Sebeșului spre pârtia de schi Aluniș, iar din acest motiv   este menținut practicabil tot timpul anului, deși afluxul mare de mașini poate să-l transforme într-un patinoar câteodată. Lăsăm în urmă cabanele de vânătoare de la gura Isopului mare și Trocuța ajungem în cele din urmă la baza pârtiei. Deși e doar martie aceasta arată jalnic, ici-colo doar petece de zăpadă lipsa precipitațiilor din acest an resimțindu-se din plin aici. Această pârtie, singura meritând acest nume din județ, are o lungime de 1, 1 kmși se întinde pe o diferența de nivel de cca. 300 de metrii între margine poienii Repaș (1200 m) și valea Sebeșului Soveții, fiind deservită de un telescaun.... [toată pagina]
Pagina 3 - desis   Revenind la traseu, suspansul se menține,   enigmaticii codrii încărunțiți de zăpadă de la obârșia Sebeșului și Soveții ascunzând privirii vârfurile majore care reprezintă ținta acestei ture.       Desiș       Aici este un punct cheie al acestui traseu deoarece marcajul se pierde la un moment dat printr-un lăstăriș aparent impenetrabil, dar dacă nu ne lăsăm intimidați și urmăm linia de pantă maximă, reușim să identificăm în curând o cărare anemică iar după o vreme recuperăm și marcajul aplicat cu dificultate pe trunchiurile copacilor aflați doar în stadiu de prăjiniș. În curând ieșim la lumină pe o creastă destul de îngustă, șerpuim printre brazi rari, iar la un moment dat surpriză... dăm peste niște babe! Nu, nu este vorba de concetățene în etate ci doar de fenomenul litologic omonim, două fotogenice blocuri piriforme de roci vulcanice, cochet încununate de căte o... [toată pagina]
Pagina 4 - tatarca Orientarea poate fi destul de dificilă pe acest locuri în condiții de vizibilitate slabă, iar două repere importante, de ținut minte, sunt un observator de vânătoare, respectiv refugiul turistic – o căsuță cocoțată pe stâlpi metalici, într-o stare destul de jalnică – ambele amplasate oarecum central pe acest platou. Urmând direcția NE ajungem în curând la marginea căldării vulcanice, unde putem admira o priveliște deosebită: în față, spre est, valea Secuieului se scurge pe fundul unei gigantice căldări străjuită de sumbre matahale muntoase: Tatarca (1689m) și Găineasa (1600 m) spre E, spre sud Frăsileasa (1627m) toate trei adevărate raiuri pentru tetraonide, în spatele Tătărcii, invizibil de aici, este vârful Tarvesz (1435) ce domină poiana Dandar cu misteriosul castel de vânătoare al ministrului interbelic de interne Popovici.      Valea Secuieului cu Tatarca și Găineasa... [toată pagina]
Pagina 5 - creanga Revenind pe Seaca mare, surpriză!.. dau peste un grup de 3 schiori de tură veniți dinspre Bucin. Traseul urmat de ei peste vârfurile Frăsileasa și Creanga mare (Nagy Ag) îl încercasem și eu de două în urmă cu câțiva ani, pe la începutul uceniciei montane de iarnă, dar am renunțat de fiecare dată din lipsă de marcaje, impresionat de întunecimea desișurilor și de numărul mare al urmelor de urs. Deoarece astfel de întâlniri sunt o raritate chiar și vara prin aceste locuri profit din plin pentru o poză ’de vârf’ de care trebuie să mă lipsesc de cele mai multe ori în turele solitare, iar apoi ne despărțim ei rămân pe vârf iar eu încep retragerea, care necesită un pic de atenție la început pentru a nu pierde direcția pe vastitatea suprafeței acestui platou. Pentru un pic de varietate urmăm pentru început poteca spre Bucin, care este bineînțeles bine marcată pe această porțiune... [toată pagina]

Autor: Vlad Chindea
Înscris de: Vlad Chindea
Vizualizări: 7300, Ultima actualizare: Marți, 13 Mai 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii GURGHIU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Remetea-Sub Varful Sineu-Piatra Caprei-Varful Crucii-Pasul Bacta-Paraul Eseniu

 

Comentariu
Fără foto Lupu Gabriel, Miercuri, 14 Mai 2008, 14:29

Știam că cel mai înalt vârf în Munții Gurghiului, e Tătarca (1890 m)

Legat de asta, e realizabilă o tură pornind direct de pe șoseaua ce leagă Georgheni-Joseni-Praid de Sovata, exact la Pasul Bucin (sau la Cantonul silvic, de-o mai fi, care am citit că e la jumătatea distanței dintre Praid și Gheorgheni)? Sau e mai eficient să încept tura de pe drumul ce duce spre Lăpușna și de pe drum să fac direct dreapta, pe Tătarca?

Cam cât ar dura o tură într-una din variantele astea (tur-retur)?

Mulțam fain.

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Miercuri, 14 Mai 2008, 15:27

E Saca (1776 metri), cel mai inalt.

Fără foto Lupu Gabriel, Miercuri, 14 Mai 2008, 15:51

Da. Sunt parțial vinovat (am în posesie o hartă f.veche, de fapt o hartă-schiță, scoasă dintr-o monografie la fel de veche, iar vârfurile sunt marcate, evident, cu cifre scrise de mână.

Un pic am rămas descumpănit pentru că dacă Seaca Mare ar fi fost mai aproape de Toplița, Gurghiul ar fi devenit irealizabil pt.mine în tura propusă.

Așa că mă pot inspira din articolul publicat mai sus, deși cred că mai eficient e tot din Pasul Bucin, pe curba de nivel, din drumul ce duce spre Lăpușna. Doar dacă mi-ar spune cineva cam cât ar dura în timp, dacă tura e realizabilă într-o singură zi.

Oricum, mulțam fain, Emi Cristea. Aș fi trăit cu impresia că am făcut Munții Gurghiului (asta însemnând atingerea vârfului cel mai înalt dintr-un masiv, nu?).

Fără foto Vlad Chindea, Miercuri, 14 Mai 2008, 16:36

Atingerea vârfului Seaca dinspre Bucin este realizabilă și este chiar menționată în articol (traseul urmat de cei trei schiori de tură). Din pas, spre stânga (cum se vine dinspre Praid), pe lângă antena de telefonie mobilă, pe o potecă marcată cu bandă roșie (pare-mi-se) urci până la o bifurcatie sub Frăsileasa unde spre dreapta se merge spre Tatarca iar la stânga spre Seaca. Marcajul dispare după o vreme, se urcă și se coboară prin desiș mai multe vârfuri intermediare (atenție să nu pierzi creasta principală) până pe vârful Creanga mare unde apare marcajul punct roșu, cobori în șeaua Sebeșului și urci pe același marcaj până pe Seaca. Timp total (în caz că nu te rătăcești) cca. 3 - 4 ore.
Totuși eu aș recomanda traseul descris în articol dar în sens invers, pe care posibilitățile de rătăcire sunt practic nule: din Sovata orice localnic te poate îndruma spre Stâna de Vale de unde poți urca cu mașina 10 km până în punctul în care drumul părăsește valea, de acolo per pedes, pe vale în sus, până în șeaua Sebeș (cca. 1600 m) iar apoi la stânga pe marcajul punct roșu până pe vârf. Durata acestui traseu (in cazul în care folosești si mijloace auto) este tot de cca. 3 ore.
Varianta de la Lăpușna nu o recomand din cauza parcursului lung pe Secuieu, diferenței de nivel și a lipsei marcajelor. O observație: mulți oameni s-au lăsat induși în eroare de presupusa existență unui drum între Remetea Harghitei și Lăpușna, care apare pe hărți vechi și care de fapt nu este decât un drum forestier peste pasul Șineu, care după cum am auzit nu este abordabil decât 4 x 4.
Tot Gurghiul este un adevărat ’bear country’ dar o sa fi în siguranță daca faci suficient zgomot în timpul deplasării.
Cât despre ’făcutul masivelor prin atingerea vârfului principal’ este o chestie de opțiune personală, e un stil pe care îl mai practic și eu deși recunosc că în multe cazuri ai mai mult de pierdut decât de câștigat astfel. Astfel un traseu mult mai frumos în Gurghiu este urcarea vârfului Zespezel (1278m) de la Stânceni-Neagra din defileul Mureșului - vârf stâncos, aerian, cu priveliște deosebită spre creasta Călimanilor.

P. S.: WE-ul trecut se vedeau încă urme de zăpada pe fața nordică a Fâncelului (1683m), presupun că și pe Seaca încă nu s-au topit complet troienele.

Fără foto Lupu Gabriel, Joi, 15 Mai 2008, 12:53

Mersi fain, Vlad. Stiu cam cum stă treaba in tura asta. La paritate, dacă vrei să-ți încerci răbdarea și abilitatea incearcă să ajungi pe Varful Cracu-Geamăna din Muntii Tarcaului (culmea Goșmanu)
Nu e programată pt.w.e acesta, asa ca sper sa se mai ducă din zăpadă.
Vin dinspre Lacu Rosu-Praid, asa ca propunerea ta, sa fac tura dinspre Sovata mi-e peste mână. Si trebuie s-o fac si intr-o singură zi.
Multam fain, incă o dată.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii