Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Iniţiere montană de iarnă

Bookmark and Share

Iniţiere montană de iarnă

      În perioada 23-25 noiembrie 2007 s-a desfăşurat în Munţii Bucegi şi Leaota, cu locaţia de cazare la Centrul de Vacanţă "Vânătorul" Dobreşti,  activităţile sub formă de şcoală, ale proiectului "Iniţiere montană de iarnă" inclus în programul "Educaţie prin Turism". Acest proiect a fost derulat de Asociaţia de Turism "Chindia", cu finanţare din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret - Direcţia de Tineret Dâmboviţa şi sponsorizare din partea S. C. Distrigaz Sud SA.

     Parteneri: Universitatea "Valahia" Târgovişte, Primăria Fieni şi Parcul Natural Bucegi.

     Participanţi:

- studenţi de la Universitatea "Valahia":BUTCĂ GABRIEL, CĂRĂBUŞ DENISA, CRUPĂ ANA, FLOREA GEORGIANA, GHEORGHE SORINA, JIANU MIRCEA, MIHĂILĂ PETRE MARIUS, MURĂTUREANU LARISA, OPREA ROBERT, POPA NICOLAE, ŞTEFAN DANIELA, TOTOI ANIŞOARA, VASILE ALEXANDRA, VASILE ROXANA, VÂRJOGHE MARIAN, SĂNDULEANU RADU şi profesorii PĂUNESCU EDUARD şi MURĂTOREANU GEOORGE

-   Asociaţia de Turism "Chindia": Marius Prundaru, Ileana Bocanciu

Vineri 23 noiembrie 2007

Sosire la Centrul de Vacanţă "Vânătorul" Dobreşti, cazare participanţi. Teste iniţiale, discuţii despre echipamentul montan de iarnă, "Îndrumar de avalanşă" (după Radu Mititeanu), proiecţii de imagini - "Muntele iarna", "Vârful Leaota iarna", "Teste la frig" şi altele. Discuţii şi retuşarea echipamentului pentru a doua zi.

Sâmbătă 24 noiembrie 2007

Deşteptarea la ora 6: 00, micul dejun, plecarea în traseu (7: 30). Urcare prin pădure până în Cheile Brăteiului, continuare pe drum până la canton Brătei (9: 00), urcare prin pădure pe cruce roşie, până la păduricea tânără (11: 00), coborâre scurtă prin pădurea bătrână şi urcare până în golul alpin la Stâna din Rătei (12: 00). Urcare pe Vârfurile Rătei (2005m şi 2018m) până la ora 14: 00, urcare pe Vârful Leaota (2133m), sosire la ora 15: 00. Fotografii pe vârf şi întâlnire cu cei doi băieţi plecaţi în acelaşi timp cu noi de la Brătei, care au urcat pe Valea Neagră. Începerea coborârii de pe vârf la 15: 20, urmând acelaşi traseu. Sosire la "Vânătorul" la ora 20: 30. Masa de seară, discuţii despre comportarea în traseu.

Duminică 25 noiembrie 2007

Deşteptarea, micul dejun, plecare în traseu (8: 30). Centrul de Vacanţă "Vânătorul" Dobreşti - Centrul de Vacanţă "Cerbul" Brătei - stânca de la pod - tehnici de coborâre pe coardă - rapelul. Întoarcerea la "Vânătorul" - discuţii, teste finale, diplome şi premii, masa de prânz, întoarcerea la Târgovişte (16: 00).

26 noiembrie 2007

Ileana Bocanciu - coordonator proiect

INIŢIERE MONTANĂ DE IARNĂ

IMPRESII ALE PARTICIPANŢILOR

23-25 noiembrie 2007

"O experienţă unică, pe care probabil nu aş fi trăit-o în afara acestei practici. Deşi a fost un traseu extraordinar de greu, splendoarea peisajului a fost inimaginabilă. Zăpada a fost un factor care a îngreunat oarecum acest traseu, dar totul a ieşit bine şi deşi toată lume a ajuns foarte obosită, cred că nimeni nu a regretat că a ajuns până în vârf. Şi eu am avut momente grele, dar nu regret. Acum, deşi sunt obosit, aş mai face odată traseul, în speranţa de a termina mai repede."

Radu Sănduleanu

"Experienţa aceasta a fost o premieră pentru mine, nu pentru că este prima mea ieşire la munte, ci pentru că nu am mai făcut niciodată un traseu de iarnă, indiferent de condiţii. La început mi s-a părut o ieşire oarecare, însă cu cât înaintam, greul a început să apară, în adevăratul sens al cuvântului, datorită apariţiei unui element surpriză, zăpada! Chiar dacă iniţial nu credeam că voi reuşi, treptat, alături de tovarăşul meu Radu am ajuns în vârf. Întreg traseul a fost pentru mine, un întreg obstacol (fizic şi mintal), însă prin forţe nebănuite am răzbit. Pot să spun că am reuşit să-mi depăşesc limitele şi să mă cunosc mai bine, într-un asemene colectiv extraordinar. Sper să mai am asemene ocazii de am-mi cunoaşte limitele, dar şi de a cunoaşte mai mult despre munte. Vă mulţumesc!"

Mircea Jianu

"Această excursie a fost pentru mine şi cred că pentru toţi, o experienţă pe care nu am mai trăit-o. Având în vedere că nu am mai fost niciodată pe munte iarna, a fost şi o premieră. A fost un traseu destul de lung şi greu, dar ne-am descurcat cât de cât bine. Pentru mine a fost foarte bine iar cu această ocazie am putut să-mi testez limitele. Dacă m-ar fi întrebat cineva dacă aş putea să parcurg atâta drum, cred că i-aş fi zis că este nebun. Dar se pare că nu a fost chiar aşa. A fost bine. Am trăit şi câteva momente mai dificile, atunci când n-am rătăcit seara în pădure. Dar la final s-a dovedit a fi o experienţă interesantă. Ne-am testat posibilitatea de orientare. Pe lângă aceasta, am avut ocazia să ne cunoaştem mai bine cu colegii noi. Mie mi-a plăcut foarte mult şi nu regret că am acceptat să vin."

Ana Crupă

"A fost o experienţă deosebită, având în vedere faptul că a fost primul traseu efectuat pe timpul iernii, dar împlinirea sufletească de a atinge vârful, a fost mai mare. Lăsând la o parte drumul greu, faptul că "am avut un acvariu în bocanci" şi epuizarea atât fizică cât şi psihică, nu se compară cu faptul că am atins vârful. În cea de-a doua zi, deşi mai aveam puţin şi începeam să plâng, pentru că nu voiam să mai merg nicăieri, am mers... şi bine am făcut, pentru că nu ştiu când voi mai avea şansa să fac un rapel. A fost deosebit! Mi-am demonstrat că pot mai mult decât mă aşteptam cu tot cu durerea de fund de la coborâtul prin pădure. Vă mulţumesc pentru experienţa deosebită trăită."

Sorina Gheorghe

"O bună înţelegere acordată din partea iniţiatorilor din acest club în problemele noastre. Traseul, pot spune că a fost obositor, dar foarte frumos, deşi am rămas tot timpul ultimul, am ajuns în final pe vârf primul, datorită impulsurilor primite de la doamna Ileana şi de la domnul George. Într-un cuvânt, "plăcut". Vă mulţumesc!"

Popa Nicolae

"A fost o tabără frumoasă, cu nişte trasee lungi, obositoare dar în acelaşi timp reuşite. "Greu la deal cu boii mici" dar toată lumea a ajuns la ţinta propusă, greu, dar ăsta este muntele, întotdeauna trebuie respectat. A fost o ieşire reuşită, bine gândită. Într-un final, mulţumim tuturor pentru efortul depus. Nu în ultimul rând, trebuie să mulţumim vremii, care a ţinut cu noi."

PetreMihăilă

"Aspecte pozitive: un traseu lung şi interesant, care ne-a testat rezistenţa; peisajul deosebit de la 2000m, privit din Vârful Leaota; explicaţii necesare, foarte importante pentru o iniţiere certă şi corespunzătoare în ceea ce priveşte spaţiul montan pe timpul iernii. Aspecte negative:  -

Robert Oprea

"Fiecare zi a fost specială, cum de altfel fiecare plecare pe munte oferă ceva cu totul deosebit. Au fost şi bune şi rele, am fost şi descurajaţi, dar când totul se termină cu bine, înseamnă că a meritat cu adevărat. A fost o experienţă nouă şi foarte plăcută şi împreună am reuşit să ne simţim bine. Mulţumesc pentru această experienţă."

 Denisa

A fost o experienţă extraordinară. A însemnat enorm pentru mine, întrucât a fost prima dată când am realizat următoarea ecuaţie: munte + zăpadă + traseu de o zi + colegi egal distracţie. A fost de vis. Căzături, rătăcit noaptea prin pădure... ne-am unit! Am făcut o echipă pentru a fi toţi OK şi nu fiecare K. O. În concluzie, Mai vreau!!

Roxana

"În ciuda faptului că traseul a fost greu, am fost foarte încântată că a avut ocazia să particip la această "iniţiere montană". Cel mai mult şi cel mai mult, mi-a plăcut coborârea de la VârfulLeaota şi până la cabana Brătei şi coborârea pe coardă pentru că am reuşit şi a fost chiar uşor. Pa, pa, să mă mai luaţi cu voi!"

Vasile LiaAlexandra

"Pentru mine totul a fost frumos, chiar dacă a fost greu şi am crezut că nu pot merge mai departe, datorită doamnei Ileana care a stat cu fluierul pe noi, a decurs bine tot drumul. Mai rău a fost fără apă. Nu mi-a plăcut că ne-am trezit de dimineaţă. Drumul prin pădure a fost greu la început, la fel şi la întoarcere. Sper să mai venim şi altădată şi să facem şi alte trasee. Cel mai mult mi-a plăcut coborâtul pe stânci, ceva nou. Dar trebuie să avem grijă cu "cuţitul de urs"...

Georgiana Florea

"Deşi am fost foarte nehotărâtă când am luat decizia de a veni aici, acum la sfârşit, mă bucur enorm că am fost prezentă. Pentru mine a reprezentat o experienţă pe care aş repeta-o oricând, chiar dacă au fost şi momente în care simţeam că nu mai pot. Acum la plecare, regret că nu am stat mai mult şi nu am reuşit să ne cunoaştem mai bine. Mă bucur că ne-am cunoscut. Îmi cer scuze pentru comentariile pe care poate le-am făcut."

Daniela Ştefan

"Cu siguranţă a fost o experienţă unică pe care nu o voi uita. Chiar dacă au fost momente când nu am mai putut să merg. Am căzut, m-am lovit, dar am avut ambiţia şi dorinţa de a merge până la capăt. Mi-a plăcut foarte mult şi sigur voi povesti tuturor. Dacă ar fi să repet această experienţă, sigur aş accepta în ciuda faptului că a fost foarte greu. A fost ceva unic, asta e sigur!"

LarisaMurătureanu

"Această expediţie a fost a dracului de grea, a dracului de nesuferită, dar a fost super tare!"

Anişoara

"O acţiune bine organizată care a reuşit să scoată din fiecare ultimele nebănuite resurse. Personal am avut îndoieli cu privire la atingerea vârfului Leaota, dar impulsionat de ceilalţi am ajuns cu bine. Condiţiile foarte bune."

Prof. George Murătoreanu

"Condiţii foarte bune (cazare, masă); profesionalism monitori; traseu greu; Mulţumiri pentru bonus (rapel)."

Păunescu

"Am fost "ud" de emoţii. Imaginea pe care o aveam despre munte s-a schimbat drastic, aşa cum de fapt este şi el cu cei care doresc să-i descopere secretele. Ca să ajungi să vezi ce înseamnă muntele cu adevărat, trebuie să pătimeşti, ceea ce am făcut şi noi în această aplicaţie, n-a fost deloc uşor, dar mă simt mândru că am văzut ineditul pe care-l ascunde muntele şi vârful Leaota, în cazul nostru. Dacă nu mergeam aproape toată ziua şi dacă nu simţeam emoţia coborârii, noaptea cu lanterna, dacă nu mă udam aşa de tare şi probabil dacă nu îmi doream aşa de tare să ajung la cabană, sunt 100% convins că nu eram aşa entuziasmat cum sunt acum. Mulţumesc organizatorilor, profesorilor, ghizilor."

Marian Vârjoghe

"Surprinzătoare a fost pentru mine organizarea. Sincer nu mă aşteptam. Organizatorii au fost excepţionali, ne-au încurajat pe tot parcursul traseului, care pentru mine nu a fost unul chiar uşor. Între organizatori şi studenţi s-a creat o atmosferă cordială şi veselă, fapt care m-a bucurat foarte mult. Mă bucur că am avut norocul să iau parte la această "iniţiere montană de iarnă" şi sper să am ocazia să particip la cât mai multe acţiuni de genul acesta."

Gabriel Butcă

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 9932, Ultima actualizare: Luni, 26 Nov 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii LEAOTA  
Comentariu
Viorel Borteş Viorel Borteş, Luni, 26 Nov 2007, 15:36

Chiar dacă nu sunt adeptul participării la grămadă, îmi face plăcere să aflu despre acţiuni din astea. Oboseală, picioare ude şi îngheţate, căzături (şi căderi psihice), sculatul cu noaptea în cap, bâjbâilă la lumina lanternei, "zbirul" cu fluierul: iată totuşi că entuziasmul şi dorinţa de a reveni au învins. Bravos!

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Luni, 26 Nov 2007, 21:19

Frumoasa initiativa! Totusi io as fi insistat pe tehnica mersului la coltari (acesta este fundamental iarna) in locul coborarii pe coarda, care la acest nivel nu prea isi are sensul. Dar poate nu am citit io destul de atent, si ati facut si asta. Felicitari!

Ileana Bocanciu Ileana Bocanciu, Luni, 26 Nov 2007, 21:50

Mulţumesc pentru aprecieri. Tehnica mersului cu colţarii, este într-adevăr foarte utilă iarna. Dar participanţii la acastă acţiune au fost nişte tineri foarte inimoşi care însă erau (cei mai mulţi) la prima lor tură de iarnă. Pe lângă faptul că nu aveam suficiente perechi de colţari, nu prea a fost zăpadă pentru ei şi nici timpul necesar. Rapel am făcut pentru că avem unde şi cu ce, iar efectul este garantat. Salutari şi numai de bine!

Elena Vrabioiu Elena Vrabioiu, Luni, 26 Nov 2007, 22:26

Parerea mea este ca aceasta asa-zisa expeditie a fost cat se poate de reusita, avand in vedere ca s-au atins scopurile! Chiar daca participantii nu au fost pregatiti intru totul, tin sa-i felicit pentru reusita de a fi atins varful Leaota in conditii de iarna! Oricum, a meritat efortul!
In plus, ii cunosc personal pe toti participantii(cei din partea Universitatii Valahia) si pot sa va garantez ca sunt persoane pasionate de munte...majoritatea sunt membri ai si multi dintre ei studiaza Muntii Leaota...intr-adevar, pentru majoritatea a fost prima tura de iarna, dar orice lucru pe lumea aceasta are un inceput, si eu cred ca pentru ei, acest inceput a fost incununat de succes...pe viitor vor avea si coltari...
Chiar astazi am vorbit cu ei si in ciuda tuturor greutatilor pe care le-au intampinat, au ramas cu satisfactia de a fi facut un asa frumos traseu...
Oricum, totul a fost atat de bine organizat de catre doamna Ileana Bocanciu, incat nu ar fi fost posibil sa nu iasa bine! Apropo, felicitari doamna! Sa o tineti tot asa!

Elena Vrabioiu Elena Vrabioiu, Luni, 26 Nov 2007, 22:39

Am vrut sa spun ca majoritatea sunt membri ai cercului de geografie George Valsan dar nu stiu de ce nu a aparut si acest lucru in primul comentariu...

Fără foto D.N A, Joi, 29 Nov 2007, 7:46

Eu faceam o initiere in ale imbracatului iarna si apoi a tehnicii!

Ileana Bocanciu Ileana Bocanciu, Joi, 29 Nov 2007, 10:52

Draga D. N A, ai foarte mare dreptate... Când vii să ne ajuţi la o acţiune?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii