Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Jurnal din Rodnei

Bookmark and Share

Jurnal din Rodnei - Partea a III-a
Ajung pe vârful intermediar
        Ajung pe vârful intermediar, parcurg în continuare spre nord creasta usor înseuata, pe alocuri presarata cu lepezi aurite de licheni, amintind de Retezat, Peleaga, Papusa sau de crestele Parângului iar la ora 12, dupa 33/4 h de la plecare ating vârful Puzdre (2188 m) . E cald si protejat de parapetii stâncariilor pot face plaja în asteptarea colegilor ce nu întârzie sa apara. Maturam orizontul în vaste travelling-uri rememorând atâtea si atâtea trasee batute împreuna sau cu alti ortaci fideli de drumetie. Poate ca nu mai exista nici un alt vârf important al muntilor Rodnei care sa confere o astfel de perspectiva cuprinzatoare asupra masivului. Corongisul , fiind si el pe o creasta secundara dar sudica , asigura vizibilitatea absoluta pentru zona cuprinsa de la vf. Omului spre Cisa, Coasta Neteda, Tomnatec II , Ineu , vf. Rosu iar la nord vest spre vf. Pietrosul Rodnei-Curmatura Pietrosului. La est, pe culmile carpatice ucrainiene , apar din nou cele cinci emisfere albe ale observatorului astronomic (nuclear ?) vazut cu multi ani în urma , pentru prima oara, de la Curmatura Galatului apoi cu Papa, mai aproape, de pe vf.Cearcanul. 
        Stam o ora în care ne refacem fortele prânzind si completam rezervele de lichide prin aceasi tehnica a zapezii partial topite în timp ce spre vest-nord vest norii se aduna pe cer. Plecam la ora 13 coborând muchia nordica a vf.Puzdre , cea care delimiteaza a doua caldare orientata spre Curmatura Pietrosului si zona superioara a vaii Repedea . Zona Taurilor Buhaescu si a taului Tarnita la Cruce e cea mai intens acoperita de zapada care va persista în mod sigur pâna dincolo de mijlocul lunii iunie. Vf. Rebra e si el campionul zapezii. Coborârea e dura, pe muchie accidentata, alteori impunând deplasarea de-alungul cornisei sau ocolirea moturilor punck-iste cu jnepenis scund dar dens, fotogenic. Dam de un vârf -platou sub care, spre nord vest se înalta piramida total acoperita de o caciula verde întunecata de jnepenis dens a vf. Fetei apoi ne orientam spre nord est, est-sud-est având ca tinta stâna din avalul cascadei Puzdre.
        De acum avem de coborât un versant bolovanos mascat cu ierburi înalte, uscate ce mascheaza imprevizibile capcane pentru glezne. Caldarile acoperite de zapezi ale Puzdrelor-Galatului-Laptelui-Aniesului se întind spre dreapta , jos, minuscula , ruina fostei cabane Puzdra IPEG , apoi, ceva mai aproape , stâna, saivanele, grajdurile recent construite. Rododendronul e ceva mai putin dens si avansat ca vegetatie în aceasta zona. Reapar brândusile si întâlnim primul, atât de asteptat de multa vreme, izvor.
        Iancsi ne mai delecteaza cu câteva pahare de suc sifonat apoi continuam coborârea . Dam de o carare destul de bine conturata care se orienteaza pe sub poalele molidisului si nu peste mult timp remarcam sub noi cureaua drumului forestier ce urca dinspre valea Repedea spre Cabana Puzdre-IPEG , practicabila odinioara cu ARO , azi distrusa în buna parte. Ne orientam spre stâna, trag un cadru contre jour cascadei si vaii intens colmatate cu trunchiuri si radacini apoi , alegând între iesirea din traseu spre Pârtia Olimpica-Borsa Fântâna si cea în avalul vaii Negoiescu optam pentru cea de-a doua. Trecem acrobatic firul vaii abundent-violente, ocolim acareturile stânei prin stânga , ne angajam pe un picior împadurit cu molid dupa care atingem valea principala pe care o traversam pe un pod situat usor spre amonte.
        Contactam cararea ce duce spre Borsa Poiana pe un vechi marcaj turistic triunghi albastru în avalul vaii Negoiescu. Prima portiune e facila, superba, cu o vale demna de înscrierea în categoria monumentelor naturii datorita numeroaselor marmite, cascade, bulboane, repezisuri, perspectivelor înguste deschise spre golul alpin. Apoi, acolo unde o apriga furtuna a doborât în vara lui 1999 molidisul tânar de 25-35 ani deplasarea devine din ce în ce mai îngreunata. Cetina, scoarta molizilor decojiti decurând a ascuns soarelui zapada , aceasta constituind alte capcane, surse de derapaj, loviri .
        Atunci când credeam ca am scapat de zona bombardata aceasta continua cu alta, consecutiva altei furtuni din toamna-iarna trecuta. Haosul persista 2-3 km. Cararea care salta de-o parte si alta a vaii Negoiesei e practicata acum în proportie de 80% pe malul drept. Papa si Iancsi nu sesizeaza la un moment dat continuarea, trec spre malul stâng al Negoiesei apoi , negasind cararea, dând de alte obstacole epuizante, vor sa revina fara a da de puntea sperata. Papa se împiedica de un trunchi, se frânge-rastoarna sub povara rucsacului si nauc de surpriza ramâne imobil câteva clipe. Gasesc un trunchi de molid, îl transport pe umeri spre un punct de minima latime a vaii , îl arunc spre malul stâng sprijinindu-l de radacina unui molid, respectiv de un bolovan. Apa curge nebuna la nici 30 cm dedesubt. Iancsi se apropie apoi se împiedica exact ca si Papa, rucsacul imens îi vine peste cap, cade. Se ridica obosit, la fel de nauc apoi traverseaza . Îl urmeaza Papa. Continuam coborârea , cararea desi bolovanoasa e din ce în ce mai larga, mai prietenoasa , deplasarea, în cele din urma mai facila. Urmeaza o traversare a vaii spre stânga pe un podet precar, alunecos, oscilant , ajungerea în zona traditonalului loc al haltelor de ajustare , la bolovanul megalitic dominând valea vizavi de similarul, surplombat pe malul opus. Exuberanta florala în galben auriu, portocaliu, alb al putin ramaselor anemone. Molizi, brazi înmuguriti. Unul singur îmbobocit hlizindu-se fudul la soare.
        În fata noastra coboara grupul tinerilor turisti-schiori ce fusesera în poiana Puzdre. Traversam înca o data valea pe o punte mai ca lumea si ne apropiem de fânatele în care nu peste multa vreme vor înflori bulbucii (Trollium europaeus) , dovada plantele cu frunze grase, palmate, înaltate deja la 10-15 cm. Ne oprim , fac rapid un foc la care prajesc cârnati de casa pe care-i mâncam cu hrean ,ketchup si ultimele rezerve de pâine. Ne delectam cu un ness si apa rece de izvor . E ora 17. Iancsi face miscari de gimnastica pentu a alunga osteneala, crampele musculare. De pe vf. Puzdre pâna aici am facut patru ore. Soarele arde nemilos. Admiram gradinitele îngrijite în care omagul rasfirat are talia de peste 20 cm. Când te gândesti ca la Râpa Piatra Rea obisnuieste sa înfloreasca în iulie-august, concomitent cu floarea de colt si delicatele garofite... În minte-mi vine brusc imaginea fagarasana a Fundului Vaii Caprei-Lacul Capra , superbii omagi rasfirati cu flori intens violete sau traseul de la Cabana Negoiu spre vf.Serbota, salbatica valea Rea a Retezatului, întunecoasele viroage, scocuri ale Pietrei Craiului...oaze indescriptibile de frumusete. Admiram gospodariile harnicilor munteni, perii, albe ghirlande de flori, rozul florilor de mar, valea extrem de agitata, vuinda , vilele succesive , arhitectonic exuberant realizate.
        Salutam localnicii asezati pe banci de lemn, la bârfa, în fata portii, ne bucuram de vederea minunatilor coconi rumeni , frumoaselor fete , vigurosilor flacai gata sa pozeze. Ajungem la sosea. Prind o ocazie spre Complexul Turistic Borsa, recuperez masina si apoi trupa. Gata. Plecam spre casele noastre. E deja 18,45. Traditionale cete de plimbareti pe valea Izei. Trei nunti cu alai cât satul. Iminent blocaj . Copilite de 3-5 anisori în camesi cu mâneci înfoiate, zadii ros-negre peste poale imaculate. Liliac în floare , suave parfumuri . Campanie electorala , cu steaguri fâlfâinde atasate masinilor second hand import si degete înaltate în americanesc sau revolutionar V . Similare replici de pe la portile caselor.
 
        La ora 21 suntem în Baia Mare. Cu gândul la Pietrosul Rodnei, Cârja, Parângul Mare...

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 4668, Ultima actualizare: Duminică, 5 Nov 2000



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: freeride si tura in Puzdrele, înscris de elian antal -
PUZDRELE, GALATI       De la est la vest Galati, Laptelui si Puzdrele , trei vârfuri, cu circurile lor, sunt trei arene ale freerideului. Zona farmeca   prin izolare si salbaticie, frecventa turistica fiind aproape inexistenta in perioada hivernala, distrugerea cabanei Puzdrele fiind una din cele mai importante cauze.          Accesul la zona îl facem din Poiana   Borşa prin valea Negoiescu   sau valea Repedea sau mai interesant, acesta reprezentând si un frumos traseu de tura, din Complex Borşa urcam pârtia "S-ul olimpic"pana in creasta de aici ne orientam vest si parcurgând curba de nivel vom ajunge in platoul de la baza circurilor. Traseul este marcat cu punct albastru. In imaginile de mai sus propunem in stânga 4 trase cu plecare din şaua Lapelui iar in dreapta doua in Galaţi. Dificultate mica spre medie. Trasee de tura: Poiana Borsa-saua Galatului(triunghi albastru)-Şaua Gargalau-Complex Borşa(triunghi roşu). O varianta din...

Un traseu: [N-am găsit]

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii